Odluka Privrednog suda mora biti u javnom, ne u privatnom interesu

0

Odluka Privrednog suda o prigovoru  EPCG u vezi sa kupovinom Rudnika uglja mora biti isključivo u javnom interesu i zasnivati se na realnim i pouzdanim informacijama. Prigovor EPCG na zabranu da može trgovati akcijama pljevaljskog rudnika predstavlja svojevrstan paradoks jer se ta kompanija žali Privrednom sudu jer joj se ne dozvoljava da akcije trguje po cijeni koja za trećinu veća od stvarne vrijednosti Rudnika.

Kao što je MANS ranije objavio, analiza procjene Deloitte-a pokazala je da je vrijednost Rudnika precijenjena za najmanje 12 miliona eura, te da je vrijednost akcije od 6,4 neutemeljena.

Naime, procjena Rudnika zasnovana je na upitnim kapacitetima pljevaljske kompanije kao što su izgradnja drugog bloka TE Pljevlja, ali i Deloitte-ovoj procjeni da se iznos koncesione naknade neće mijenjati narednih 50 godina. Vrijednost Rudnika je nerealno visoka i zbog neosnovane procjene zemljišta Rudnika, kvaliteta i količine rude, kao i vrijednosti spora sa Opštinom Pljevlja.

MANS upozorava da direktna posljedica takve procjene je korist za akcionare Rudnika koji će skuplje naplatiti svoje akcije na štetu EPCG, čije poslovne poduhvate plaćaju građani Crne Gore. Tako će A2A naplatiti dodatnih 5 miliona eura, a Aco Đukanović, jedan od najvećih akcionara Rudnika, će od EPCG dobiti 1,4 miliona eura više nego što njegove akcije zaista vrijede.

MANS apeluje i na druge nadležne institucije, u prvon redu na Specijalnog tužioca i Zaštitnika imovinskopravnih interesa da pravovremeno reaguju na pokušaje “izvlačenja” novca iz državnog budžeta, čime se nanosi direktna šteta svim građanima Crne Gore.

MANS

Komentari su isključeni.