Organi za sprovođenje izbora se vode partijskom većinom

0

MANS-LogoPoslednje odluke Ustavnog suda i Državne izborne komisije kojima se prihvataju prigovori oko glasanja u mjestu Đurđevina pokazuju da se organi za sprovođenje izbora u Crnoj Gori ne vode zakonom već samo i isključivo partijskom većinom i interesima partije na vlasti.

Naime, odlukom Ustavnog suda, a nakon toga i Državne izborne komisije, usvojen je prigovor grupe građana na glasanje u mjestu Đurđevina, jer je jedno lice na tom biračkom mjestu glasalo korišćenjem stare lične karte. Sa druge strane, svi organi za sprovođenje izbora su ignorisali iste takve nepravilnosti koje je prijavio MANS preko tri političke partije i ni jedan od naših prigovora nije usvojen.

Umjesto da se bave suštinom prigovora koje je MANS podnio, a koji su pokazali da je poslednji izborni proces obilovao ozbiljnim kršenjima zakona, te da su na velikom broju biračkih mjesta maltene zgaženi zakon, izborne procedure i biračka prava crnogorskih građana, ove institucije su se “takmičile” u tome koja će prije da odbije podnijete prigovore ne ulazeći ni jednog trenutka u njihovu suštinu.

Ni Izbornu komisiju Glavnog Grada, ni Državnu izbornu komisiju a ni Ustavni sud nije zanimalo što je recimo na na biračkom mjestu 22-B JU OŠ “Branko Božović” (P-Š) u Podgorici birač glasao sa starom ličnom kartom, pa je ovaj prigovor odbijen od strane sve te tri institucije. Ista je situacija bila i sa prigovorima za druga biračka mjesta u Podgorici 16 – Galerija savremene umjetnosti, 6-C JU OŠ “Radojica Perović” PJ Tološi (R-Š) i 18 – Skupština Glavnog Grada – Sala za vjenčanje gdje se isto glasalo uz pomoć stare lične karte i svi ti prigovori su takođe odbijeni od strane tri institucije.

Organe za sprovođenje izbora nije zanimao ni naš prigovor kojim smo ukazali da je, takođe u Podgorici, na biračkom mjestu 11-B JU Srednja stručna škola “I.Uskoković” (NJ-Š) lice glasalo bez bilo kakvog dokumenta kojim bi dokazao svoj identitet, pa je i taj prigovor odbijen od strane sve ove tri institucije.

Takođe, izborne komisije i Ustavni sud odbili su i naš prigovor kojim je ukazano da je birač glasao putem pisma nakon što je identitet dokazao korišćenjem stare lične karte i to na biračkom mjestu 76-A – MZ “Dajbabe” (K-Š) u Podgorici.

Selektivna primjena Zakona u slučaju Đurđevine u odnosu na identične slučajeve koje je prijavio MANS pokazala je da Ustavni sud i Državna izborna komisija donose isključivo političke odluke, koje za cilj imaju zadovoljenje političkih interesa partija na vlasti koje su ih birale u te institucije.

Ujedno, selektivna primjena zakona pokazuje do koje mjere je cjelokupan izborni sistem ispolitizovan a zakon, izborne procedure i biračka prava građana izvrgnute ruglu od strane partije koja ima većinu u organima za sprovođenje izbora. To je i razlog zbog kojeg je hitno potrebno, iz korijena mijenjati cjelokupan izborni sistem – počevši od zakona, izbornih pravila, organa za sprovođenje zakona ali i prakse na sam izborni dan.

MANS

Komentari su isključeni.