Otvoreno pismo predsjednici Nacionalne Komisije, Gordani Đurović

0
Vanja_calovicgordana-djurovic

Poštovana predsjednice Komisije,

Obraćamo Vam se sa zahtjevom da, u skladu sa zaključcima sa poslednje sjednice Nacionalne komisije, zakažete sjednicu Komisije na kojoj će članovi tog tijela dati svoje mišljenje na nacrt odgovora na Upitnik Evropske komisije koji se odnose na oblast borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Naime, na jedanaestoj sjednici Nacionalne komisije je dogovoreno da Komisija održi poseban sastanak na kome će razmatrati odgovore na Upitnik. Štaviše, to ste potvrdili i u dopisu koju ste nam uputili početkom septembra.

Kako sjednica Komisije nije zakazana, 12. oktobra smo Vam uputili novi dopis, sa molbom da nam dostavite preciznu informaciju kada će biti održana sjednica posvećena Upitniku. Naš dopis ste ignorisali, a iz medija smo saznali da je nacrt odgovora na Upitnik završen, te da je već počelo njihovo prevođenje.

Želimo da vjerujemo da ćete ispoštovati dogovor postignut na sjednici Komisije, koji ste potvrdili i početkom septembra mjeseca i što prije zakazati sjednicu Nacionalne komisije.

Vjerujemo da svi članovi Nacionalne komisije koji žele da odgovorno obavljaju tu dužnost imaju interes da im nacrti odgovora budu dostavljeni na vrijeme kako bi dali kvalitetne predloge i sugestije. Imajući u vidu da je veliki broj pitanja iz upitnika direktno ili indirektno vezan za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, očekujemo da ćete nam po hitnom postupku proslijediti materijale i dati dovoljno vremena da ih razmotrimo.

Ukoliko Komisija ne bude imala priliku da raspravlja o ovim odgovorima, postaviće se pitnje njene svrhe i uloge, ali iznad svega i istinitosti odgovora koji će biti upućeni Evropskoj komisiji.

S tim u vezi, predlažem da Komisija na istoj sjednici razmatra i Izvještaj Evropske komisije o napretku Crne Gore za 2009. godinu, u dijelu koji se odnosi na korupciju i organizovni kriminal. Ta praksa je uspostavljena još prošle godine, sa ciljem da Komisija sačini preporuke institucijama koje su obveznici implementacije Akcionog plana kako bi se prevazišli problemi prepoznati u Izvještaju. U kontekstu odgovora na Upitnik, razmatranje Izvještaja o progresu će nam nesumnjivo pomoći da kvalitetnije obradimo one aspekte koje je Evropska komisija potencirala kao ključne probleme.

Nadamo se da nećete prekršiti dogovor sa poslednje sjednice Nacionalne komisije i time obesmisliti ulogu koju to tijelo ima. U suprotnom MANS će biti primoran da komentare i sugestije koje bi iznijeli na sjednici Komisije, predočimo direktno Evropskoj komisiji, a crnogorska javnost će imati više nego dovoljno razloga da sumnja kako u istinitost odgovora na Upitnik, tako i samu svrhu postojanja Nacionalne komisije.

Vanja Ćalović,
izvršni direktor

Komentari su isključeni.