Otvoreno pismo Transparency International-a ministru Konjeviću povodom hapšenja MANS aktivista

0

Prevod otvorenog pisma (Letter to Minister Konjević pdf >>>)

Poštovani ministre Konjeviću,

U ime Transparency International-a želim da izrazim svoju podršku predstavnicima MANS-a, našem partneru u Crnoj Gori. MANS je dio naše globalne koalicije sa više od 100 nevladinih organizacija koje čine globalni pokret protiv antikorupcije Transparency International-a.

Transparency International je nepolitička organizacija čiji je Sekretarijat smješten u Berlinu. Kroz naš posao podižemo javnu svijesti o razornom uticaju korupcije. Mi obezbjeđujemo istrazivanja za kreatore politike koji su posvećeni borbi protiv korupcije.

MANS koristi ulični perfomans kao javni protest kako bi naglasio uticaj korupcije. Prošle sedmice čest članova ove grupe uhapšeni su zbog izvođenja performansa ispred Parlamenta. Zadržani su skoro šet sati i pušteni bez pokretanja krivičnog postupka, ali su nakon toga optuženi za uznemiravanje javnog reda i oštećenje javne imovine, što je, po našem mišljenju, nesrazmjerno njihovim aktivnostima.

Hapšenje mirnih aktivista šalje uznemirujuću poruku i može služiti kao oblik gušenja javnog mišljenja. Vlasti bi organizacijama civilnog društva trabalo da ostave prostor da pokreću pitanja od javnog interesa bez zastrašivanja. Performans je bio miran i nadamo se da će tužbe protiv MANS-a biti odbačene prije zakaznog suđenja 8. jula.

Očekujemo da se zemlja koja je kandidat za Evropsku uniju bori za poštovanje ljudskih prava, posebno za slobodu izražavanja. Vlada Crne Gore treba da obezbijedi sigurne uslove za aktivizam nevladinih organizacija, posebno kad je u pitanju borba protiv korupcije i organizovanog kriminala.

S poštovanjem.

Mikloš Maršal
Zamjenik generalnog direktora
Transparency International

Komentari su isključeni.