Otvoreno pismo Vrhovnom državnom tužiocu, Ranki Čarapić

0

Otvoreno pismo Vrhovnom državnom tužiocu, Ranki Čarapić i Specijalnom tužiocu za organizovani kriminal, Stojanki Radović

dejan-milovacranka-carapicStojanka_Radovic

Poštovane predstavnice crnogorskog tužilaštva,

Obraćam vam se u ime MANS-a, nevladine organizacije koja je u proteklih nekoliko godina podnijela veliki broj krivičnih prijava protiv crnogorskih javnih i političkih funkcionera i sa njima povezanih lica zbog sumnje da su zloupotrijebili službeni položaj ili počinili druga krivična djela sa elementima korupcije.

Istraga po krivičnoj prijavi za slučaj Zavale, koju je MANS podnio prije skoro godinu dana još uvijek nije dala bilo kakve rezultate, ili oni makar nisu saopšteni javnosti. Osim sporadičnih informacija u medijima, javnost još uvijek nema informaciju u kojoj fazi je istraga ovog slučaja, niti kada će, da li će i protiv koga, tužilaštvo podići optužnicu.

Ono što nam je poznato jeste da ključni akteri slučaja Zavala nesmetano obavljaju svoje političke i javne funkcije, slobodni da utiču na svjedoke i dokazni materijal, dok kompanija Mirax nesmetano izvodi radove na gradilištu kao ključnom dokazu kršenja zakona. Pored toga, činjenica da je predmet Zavale u istrazi, nije smetala Ministarstvu za ekonomski razvoj da kompaniji Mirax izda građevinsku dozvolu, iako je direktor te kompanije jedan od osumnjičenih u našoj krivičnoj prijavi.

U odnosu na šemu mogućeg kartelskog udruživanja u oblasti građevinarstva i trgovine nekretninama u opštini Budva koju je MANS dostavio uz krivičnu prijavu, javnosti još uvijek nije poznato da li je tužilaštvo uopšte otvaralo istragu, da li je provjeravano poslovanje budvanskih javnih preduzeća i sekretarijata i sa njima povezanih privatnih kompanija i pojedinaca, te da li je tako formirana organizacija korišćena za sprovođenje kriminalnih aktivnosti i sticanje nezakonitih prihoda.

Nesporne činjenice koje je MANS potvrdio kroz dostavljanje preko 40 pisanih dokaza uz krivičnu prijavu ukazuju na očigledno kršenje zakona od strane visokih javnih funcionera, u prvom redu Ministra ekonomije i predsjednika Opštine Budva, komunalnih i građevinskih inspektora koji su dozvolili nelegalnu gradnju, te samog investitora koji je nelegalno gradio.

I pored toga, vaša institucija i dalje ocjenjuje da je ovaj slučaj „kompleksan“ i da je istražni postupak još uvijek u toku. Istraga, kako je vi nazivate do sada nije zasmetala nijednom akteru slučaja Zavala da nastavi sa praksom u svom radu zbog koje se i sumnjiči u krivičnoj prijavi. Tako je Ministar ekonomije potpisao građevinsku dozvolu za Zavalu, lokalni parlament usvojio plan za taj objekat, kompanija Mirax nesmetano gradila svoj objekat, dok gospodin Svetozar Marović i dalje ima priliku da posreduje i privlači „strateške“ investitore u crnogorski turizam i građevinarstvo.

Nažalost, slučaj Zavale nije usamljen primjer neadekvatne prakse u radu crnogorskog tužilaštva. Krivične prijave za slučaj masovne uzurpacije državne imovine i nelegalne gradnje na Adi Bojani još uvijek nisu dale konkretne rezultate, niti je javnosti poznato do kog nivoa je stigao istražni postupak.

Ovakva praksa u procesuiranju najtežih krivičnih djela u oblasti urbanizma je apsolutno neprihvatljiva i teško da odgovara čak i deklarativnom nivou političke volje i trenutnim kapacitetima vaše institucije.

Takođe smatramo da ovakav odnos tužilaštva prema ključnim problemima u crnogorskom društvu šalje pogrešnu poruku javnim funkcionerima koji donose ključne odluke, da je uspostavljeni obrazac koruptivog ponašanja društveno prihvatljiv i što je najgore, za sada u potpunosti nekažnjiv.

Smatramo da je kroz potpuno i blagovremeno procesuiranje ovakvih krivičnih prijava, u prvom redu pokazati da je Crna Gora država koja počiva na pravu i zakonima, ali svakako i pružiti konkretne dokaze za postojanje političke volje za procesuiranje korupcije i organizovanog kriminala na najvišim nivoima vlasti.

Dejan Milovac
Zamjenik izvršnog direktora

Komentari su isključeni.