Otvorili državnu kasu za prijatelje i sebe

0

igor-luksicPremijer Igor Lukšić, potpredsjednik Vlade Vujica Lazović i ministri finansija Milorad Katnić, ekonomije Vladimir Kavarić, pomorstva i saobraćaja Andrija Lompar, nauke Sanja Vlahović i kulture Branislav Mićunović, zarađuju godišnje hiljade eura, a dio tog profita ostvaruju i na visokoškolskim ustanovama.

Premijer i ministri Katnić i Kavarić, koji su univerzitetsku karijeru počeli po dolasku na funkcije u Vladi, nalaze se na platnom spisku Univerziteta Donja Gorica. Međutim Lazović, Lompar i Mućunović su sa državnih fakulteta otišli u izvršnu vlast, kao i ministarka Vlahović koja je napredovala sa mjesta dekana na fakultetu Univerziteta Mediteran.

Više puta iznesene optužbe da je vlast zarobila državni Univerzitet, prethodnih godina dobijale su potvrdu upravo u slučajevima šikaniranja profesora koji su je kritikovali- Milana Popovića, Filipa Kovačevića…. Oni su ostajali bez predmeta i časova, pozivani su na informativne razgovore, dok su ministri ostvarivali sve veće prihode i uticaj u nastavi.

Na brojne kritike da je takav angažman vladinih funcionera zloupotreba položaja i atak na državni Univerzitet, te da je s druge strane rad kod privatnika najočigledniji primjer sukoba interesa, prozvani se ne osvrću. Na ruku im doduše ide i Zakon o spriječavanju sukoba interesa, koji su usvojile njihove kolege iz vladajuće koalicije – među kojima takodje ima zanesenih za akademskim titulama. U zakonu se konstatuje da „javni funkcioner može da se bavi naučnom, kulutrnom, nastavnom… djelatnošću“ i tako stiče prihode, koje je doduše dužan da prijavi Komisiji za konflikt interesa.

Rad i samo rad

Gordana DjurovicGordana Đjurović,bivša vicepremijerka i ministarka za evropske integracije, o kojoj su mediji više puta pisali da je veoma bila angažovana na državnom univerzitetu, izjavila je da joj “rad u Vladi pomaže da kvalitetnije obavlja nastavu i prenese bogato institucionalno znanje koje je u međuvremenu stekla, na studente”. ”Čudi vas kako stižem. Radom, stalnim učenjem i posvećenošću poslu,“ rekla je ona.

Ta formulacija je ostala i u predlogu njegovih izmjena, koja je prije nekoliko dana dostavljena parlamentu na usvajanje.O „maloj falinci“ da ministri ipak mogu zloupotrijebiti svoju poziciju, ovdje se nije vodilo računa.

Po novim rešenjima Zakona o visokom obrazovanju, premijer i ministri će odlučivati o raspodjeli para iz državnog budžeta i privatnim fakultetima, odakle dobijaju honorare. Takođe, za državne kredite i mjesta u studentskim domovima ravnopravno će, prvi put od naredne kalendarske godine, moći da konkurišu i studenti privatnih univerziteta Mediteran u vlasništvu Atlas Grupe i Univerziteta Donja Gorica, čiji su osnivači sef Demokratske partije socijalistai bivši premijer Milo Đjukanović, biznismen Tomislav Čelebić i dugogodišnji profesori Univerziteta Veselin Vukotić i Dragan Vukčević.

Takav zakon o visokom obrazovanju usvojen je prošle godine u Skupštini, a kritike univerzitetske javnosti na vladine predloge, nijesu uticale na odluku vladajućih poslanika da za njega dignu ruke. Kabinet tadašnjeg premijera Đukanovića tražio je usvajanje zakona, koji je šefu DPS omogućio da privatnu ustanovu, odnosno biznis u Donjoj Gorici finansira i državnim parama.

SrdjanVukadinovic„Imamo dva pravca zloupotreba. Ljudi koji su ranije bili anonimni po ulasku u politiku počinju da grade univerzitetske karijere, dok s druge strane profesori državnog Univerziteta do dolasku na funkcije i dalje zadržavaju katedre zbog finansijskog interesa. Prvi odlaze kod privatnika jer nemaju uslova za izbor u akademsko zvanje na državnom fakultetu i tako koriste trenutne pozicije da bi se okitili ugledom i imidžom univerzitetskog profesora. Drugi, koji zadržavaju časove na državnom Univerzitetu, imaju finansijsku korist jer “uski klanovi” rasporedjuju prihod od posdiplomskih studija, koji je ogroman na pojedinim fakultetima,” komentariše za „Pod lupom” sociolog i profesor Univerziteta Crne Gore Srđan Vukadinović.

On dodaje da je u slučaju premijera i njegovih saradnika u pitanju „klasičan sukob interesa“.

„Oni odlučuju o budžetu i predaju na privatnim fakultetima, dok se godinama kontinuirano smanjuje iznos u kasi državnog Univerziteta. Mislim da takvih primjera nema nigdje u Evropi,“ tvrdi sagovornik.

Obrazac za kopiranje

Obrazac ponašaja najviših državnih funkcionera kopiraju i gradonačelnici, direktori javnih ustanova, među kojima i direktorka Kliničkog centra Crne Gore Olivera Miljanović, koja je po dolasku na ovu funkciju započela i akademsku karijeru na Medicinskom fakultetu, gdje radi kao saradnik u nastavi za 150 eura mjesečno. Dok Klinički centar potresaju brojne afere posljednjih godina, od hapšenja osoblja zbog korupcije do brojnih istraga zbog ljekarskih grešaka, Miljanović je konkurisala na Medicinskom fakultetu, gdje je izabrana na predmetu pedijatrija u zvanje docenta.

Lukšić nastavlja karijeru kod Mila

Milorad Katnic„U skladu sa odlukom Nastavno-naučnog vijeća Fakulteta za međunarodnu ekonomiju, finansije i biznis Univerziteta Donja Gorica o angažovanju profesora za zimski semestar 2011-2012 godine, dr Igor Lukšić biće angažovan na predmetu ekonomija i razvoj u obimu dva časa nedjeljno. Dr Milorad Katnić će biti angažovan na predmetu biznis u regionu, u obimu tri časa nedjeljno, a dr Vladimir Kavarić na predmetu konstitucionalna ekonomija – tri časa nedjeljno,“ saopštila je za “Pod lupom” glavni menadžer UDG Sandra Tinaj.

Na fakultetu su i u prethodnim semestrima, kada je Lukšić bio ministar finansija a Katnić i Kavarić njegovi pomoćnici, predavala sva trojica.

Prema podacima objavljenim na sajtu Komisije za sprečavanje sukoba interesa, aktuelni premijer je u kartonu za 2010. prijavio ukupan prihod od oko 33 000 eura. Uz platu ministra finansija, što je bio do kraja prošle godine, u visini 960 eura i bonus 900, on je naveo da je kao predavač u Donjoj Gorici dobio po 100 mjesečno. Uz to još 400 eura u Savjetu za privatizaciju, dok je od članstva u vladinim radnim tijelima i grupama na godišnjem nivou zaradio još 5.000.

„Moj angažman na Univerzitetu Donja Gorica nije vezan za moje državničke funkcije sada predsjednika Vlade ili ranije ministra finansija, već sam na ovom fakultetu angažovan honorarno kao univerzitetski profesor, odnosno doktor ekonomije. Podsjećam da ovu mogućnost dozvoljava i Zakon o konfliktu interesa,“ kazao je premijer Lukšić za „Pod lupom”.

Vladimir KavaricRekorder po prijavljenim prihodima je ministar ekonomije Vladimir Kavarić koji je prošle godine zaradio ukupno 47.664 eura. Komisiji je prijavio platu od 847 eura, dok je kao predsjednik Savjeta Agencije za nadzor osiguranja mjesečno zarađivao 1.250 eura, kao i dodatnih 400 na trećoj funkciji u Odboru direktora Zavoda za zapošljavanje.

Kavarić je u kartonu objavljenom na sajtu komisije naveo da je kao predavač u Donjoj Gorici mjesečno dobijao “oko 200 eura”, te da nije bio plaćen na funkciji predjednika KK Mornar, niti za članstvo u KS Crne Gore i COK-u. Pod stavkom ostali prihodi, naveo je 12.500 eura od angažmana u nacionalnim savjetima i komisijama i “savjetničkih poslova”.Takođe i 2.800 eura godišnj zarade od zakupa.

Kavarić, profesor konstitucionalne ekonomije, doktorirao je u novembru 2009. na temu “Institucije i razvoj-ekonomske slobode u Crnoj Gori” na državnom Univerzitetu, a njegov mentor i član Komisije za odbranu doktorske disertacije bio je Veselin Vukotić, dekan fakulteta u Donjoj Gorici, gdje Kavarić predaje.

Treći ministar, predavač na UDG Milorad Katnić, tvrdi da je od predavanja prošle godine zarađivao “prosječno 260 eura”, dok je u Vladi imao platu 585 eura. U Savjetu za privatizaciju i CANU primao je po 150, Savjetu za računovodstvo i reviziju 367, što mjesečno iznosi skoro 2000 eura. U vladinim privremenim tijelima zaradio je lane 3.746 eura i kad se tome dodaju dividente u T-comu i Jugopetrolu, državnim privatizovanim kompanijama, on je godišnje prihodovao oko 44.158 eura.

Lukšićev nasljednik je 3.marta 2010. odbranio doktorsku disertaciju “Državna potrošnja i ekonomski rast”, a u Komisiji je bio dekan drzavnog Ekonomskog fakulteta Miodrag Jovović.

U novoj – staroj Lukšićevoj Vladi je i Sanja Vlahović, koja je Komisiji prijavila da i dalje predaje na privatnom Univerzitetu Mediteran. U Ona je navela da joj “naknada varira od broja mjesečnih časova-od 350 do 650 eura”.

Prva ustanova koju je posjetila po stupanju na funkciju bila je u Donjoj Gorici.

Vukadinović: Državne pare dijeliće privatnicima

Profesor Vukadinović smatra da je menadžment državnog Univerziteta odgovoran za kontinuirano smanjenje budžeta za 1,6 miliona eura, kao i izmjene zakona da i privatnici ravnopravno konkurišu za državna sredstva.

„Ide se ka tome da se za dvije godine budžet Univerziteta svede na 8.000 000 eura, a preostalih pet podijeli Mediteranu i Donjoj Gorici. U klasične primjere sukoba interesa ministara, mnogobrojne konflikte na fakultetima i pravno nasilje nad Univerzitetom Crne Gore i ćutanje rukovodstva državne ustanove, ništa dobro se ne može očekivati u narednom periodu,“ ocijenio je Vukadinović.

Lazović na Ekonomskom zaradio 8.500 eura

Vujica LazovicPotpredsjednik Vlade Vujica Lazović i ministar za informaciono društvo, kao kadar SDP na funkciju u izvrsnoj vlasti, otišao je prije nekoliko godina sa mjesta dekana državnog Ekonomskog fakulteta. Do danas je zadržao predmete informatička ekonomija i ekonomska filozofija – tri časa sedmično, kako i stoji u biltenu Univerziteta. Njegov godišnji prihod, kada se saberu primanja prijavljena Komisiji, u 2010.godini, iznosio je oko 42.000 eura.

Uz mjesečnu zaradu u Vladi od 2.200 eura, u Savjetu za privatizaciju zaradio je 600 eura, o od vladinih privremenih radnih tijela, kako je naveo, još 4.500 godišnje. Njegova mjesečna zarada na fakultetu je bila po 850 eura. Prema jedinim dostupnim podacima Ekonomskog fakulteta, on je od januara 2008. do jula 2010.godine, četiri puta je bio član Komisije ili mentor studentima na doktorskom studiju. Član Komisije bio je i 21.marta 2009.godine, kada je doktorirao njegov partijski kolega i direktor Fonda zdravstva Kenan Hrapovic. Čak 16 puta je bio član Komisije ili mentor na magistarskim studijama istog fakulteta, u periodu od 2007. do aprila 2011.

Drugi kadar SDP, dugogodišnji ministar saobraćaja Andrija Lompar, prijavio je prošle godine mjesečnu platu od 1950 eura u Vladi (sa bonusom) i po 105,odnosno 230 eura plate kao predavača na Pomorskom fakultetu u Kotoru i Fakultetu za mediteranske studije. U Savjetu za privatizaciju on je zaradjivao još po 100 eura. Lompar je pet puta bio član Komisije ili mentor na Ekonomskom fakultetu, ali u njegovom izvještaju nema navedenih podataka o zaradi na postdiplomskim studijama. Prema podacima Komisije za konflikt interesa godišnje je prihodovao oko 28 000 eura.

Ministar kulture Branislav Mićunović predaje na Fakultetu dramskih umjetnosti, gdje je tokom osam mjeseci primao po 389 eura, dok su mu dva honorara iznosila po 317. On je uspio da drži i vjezbe, za šta je, kako je naveo, dobio 159 eura.

Natalija Mrdak

Komentari su isključeni.