Označavanjem svojih odluka stepenom tajnosti ASK pokušava da sakrije kršenje zakona

0

Označavanjem svojih rješenja stepenom tajnosti “interno” Agencija za sprječavanje korupcije uzalud pokušava da sakrije očiglednu činjenicu da se Demokratska partija socijalista finansira nelegalno i da prljavim novcem kupuje glasove na svim izborima. Takođe, ne postoji stepen tajnosti kojim ASK može da sakrije svoj nezakonit rad i svoju servilnost Demokratskoj partiji socijalista.

Agencija za sprječavanje korupcije je bila dužna da pokrene prekršajni postupak protiv DPS i da tu partiju izvede na sud, gdje bi na javnom suđenju bile raspravljene činjenice i dokazi o tome kako se ta partija finansira. Međutim, u nastojanju da prikrije nezakonit rad DPS-a, ASK je prvo nezakonito izdala prekršajni nalog, a sada nezakonito označava tajnim i rješenje koje je donijela u postupku protiv DPS-a.

Zakon o sprječavanju korupcije jasno propisuje da je ASK dužna da postupak i dokaze dostavi nadležnom tužilaštvu, ako postoji osnov sumnje da je učinjeno krivično djelo. U konkretnom slučaju ASK je provela postupak iz svoje nadležnosti i donijela je odluku, pa je očigledno da postupanje nije ustupila tužilaštvu i da ne postoji osnov i razlog sa tajnost odluke koju je donijela. Zato su navodi ASK da je rješenje označeno tajnim jer se pred Specijalnim državnim tužilaštvom vodi postupak kojim su obuhvaćena lica i podaci koji su navedeni u rješenju, samo jeftin izgovor kako bi se pokušalo sakriti nešto što svako elementarno razuman zna i vidi.

Označavanje tajnim rješenja u postupku protiv DPS-a, ASK uskraćuje pravo javnosti da zna kako je to utvrdila da je DPS, za koju je više puta javno saopštila da poštuje zakon u potpunosti, nezakonito primila iznos od 47,5 hiljada. Takođe, ovakvom odlukom ASK pokušava od javnosti da sakrije gdje je nestalo dodatnih 50 hiljada eura koje se pominju na čuvenom snimku koji pokazuje kako visoki funkcioner DPS trpa u džep kovertu sa novcem.

Zato je označavanje tajnim odluka koje donosi u postupku protiv DPS-a, ASK još jednom pokazala da je agencija za skrivanje i zaštitu korupcije čiji akteri su funkcioneri vladajuće partije.

Pravni zastupnik NVO MANS:
Veselin Radulović, advokat

Komentari su isključeni.