Pavličić sakrila offshore kompaniju i posao sa Bemax-om

0
  • Offshore kompanija “Bluray Limited” registrovana na Karipskom arhipelagu do 2011. godine je bila u vlasništvu Predraga Pavličića, supruga Valentine Pavličić koja je u tom periodu bila sudija Višeg suda u Podgorici. Kompanije je kupljena 2007. godine jer je na nju bilo registrovano motorno plovilo, što Pavličićka nikada nije prijavila nadležnij komisiji sa sprječavanje sukoba interesa.
  • U zvaničnim imovinskim kartonima na sajtu Agencije za sprječavanje korupcije (ASK) nema ni podatka je ova kompanija prodata 2011. godine firmi Bemax, u zamjenu za stan u Podgorici.

Autor: Dejan Milovac
(dejan.milovac@mans.co.me)

Zastupnica Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu, Valentina Pavličić bila je dugogodišnji sudija Višeg suda u Podgorici, a do 2015. godine bila je i sudija Specijalnog odjeljenja za organizovani kriminal, korupciju, terorizam i ratne zločine u tom sudu gdje je postupala u najsloženijim krivičnim predmetima, poput onoga za budvansku Zavalu.

Valentina Pavličić, Zastupnica Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu. Foto: Vlada Crne Gore

Imovinski karton Zastupnice Pavličić pokazuje ona i članovi njenog domaćinstva posjeduju značajnu nepokretnu imovinu i štedne uloge, te udjele u više kompanija.

Međutim, u imovinskim kartonima Valentine Pavličić koje su javno dostupni na sajtu Agencije za sprječavanje korupcije nema informacije da je njen suprug, Predrag Pavličić, posjedovao kompaniju „Blueray Limited“, registrovanu u Saint Vincent i Grenadinima, jednom od ostrva iz Karipskog arhipelaga.

Izvod iz Ugovora o prodaji akcija kompanije “Blueray Limited”, Foto: MANS

Podaci do kojih je došao Istraživački centar MANS-a pokazuju da je Predrag Pavličić do sredine 2011. godine bio jedini vlasnik ove off-shore kompanije nakon čega ju je prodao podgoričkoj kompaniji Bemax. Vrijednost kompanije prema Ugovoru o kupoprodaji akcija je iznosila 50 hiljada eura.

Izvod iz Ugovora o prodaji akcija kompanije “Blueray Limited”, Foto: MANS

Odgovarajući na pitanja Istraživačkog centra MANS, Valentina Pavličić je kazala je bila upoznata sa činjenicom da njen suprug posjeduje offshore kompaniju:

„Upoznata sam da je moj suprug u ljeto 2007. godine kupio akcije kompanije za koju ste iskazali interesovanje, jer je na istu već bilo registrovano motorno plovilo.  Ukazujem da nije riječ o novom, već polovnom, starom nekoliko godina plovilu.“

Pavličić u pisanom odgovoru MANS tvrdi i da njen suprug pomenutu kompaniju nije koristio za druge poslove, već da je samo poslužila za registraciju plovila jer tada Crna Gora nije imala svoj registar plovila.

Ipak, i pored obaveze da prijavi kompletnu imovinu svih članova svog domaćinstva, podaci sa sajta ASK-a pokazuju je Pavličić propustila da nadležnim organima prijavi da njen suprug posjeduje offshore kompaniju. Tako u imovinskim kartonima koje kao sudija Višeg suda podnosila u periodu od 2007. do 2011. godine, nema podataka o kompaniji koje bila u vlasništvu njenog supruga, Predraga Pavličića.

Tadašnji Zakon o sprječavanju konflikta interesa, ali i današnji Zakon o sprječavanju korupcije jasno propisuju obavezu javnog funkcionera da istinito prijavi ličnu i imovinu članova domaćinstva, uključujući i vlasničke udjele u kompanijama.

Tadašnja sudija Višeg suda je bila u obavezi i da nakon kupovine kompanije preda poseban izvještaj o promjeni u vrijednosti imovine većoj od 5000 eura, jer je bilo očigledno da kompanija ne postoji samo na papiru, već da ima i određenu imovinu, što se nije desilo.Izvod iz Zakona o sprječavanju konflikta interesa

Offshore kompanija je u maju 2011. godine prodata za iznos od 50 hiljada eura, a Bemax  je umjesto gotovog novca, na ime Predraga Pavličića prenio vlasništvo nad stanom od 46 kvadratnih metara u zgradi „Nomal Company“ u blizini podgoričkog hrama.

Izvod iz Ugovora o prodaji akcija kompanije “Blueray Limited”, Foto: MANS

Svega četiri mjeseca prije nego što će ga dati Pavličićima u kompezaciju za offshore firmu, Bemax je ovaj stan kupio za blizu 68 hiljada eura od supuge Zorana Tomčića, jednog od smijenjenih pomoćnika bivšeg direktora Uprave policije Veselina Veljovića.

Izvod iz Ugovora između Bemax-a i Tomčić

Stan koji je na ovakav način stekao od kompanije Bemax, Predrag Pavličić je ubrzo poklonio svom ocu, a ovaj svojoj kćerki, Predragovoj sestri. Nakon što je nekoliko godina „kružio“ unutar porodice, Pavličići su ovaj stan 2019. godine za 50 hiljada eura konačno prodali Danijeli Golubović, supruzi kontraverznog funkcionera crnogorske javne i tajne policije, Duška Golubovića.Izvod iz Ugovora između Nevenke Pavličić i Danijele Golubović, Foto: MANS 

Na taj način je vlasništvo nad ovom nekretninom za osam godina promijenjeno čak  šest puta.

Kompletna dokumentacija do koje smo došli u ovom istraživanju, biće predata na postupanje nadležnoj Ageciji za sprječavanje korupcije i Specijalnom državnom tužilaštvu.

Ovdje možete pročitati integralan odgovor Zastupnice Crne Gore u Strazburu, Valentine Pavličić na pitanja Istraživačkog centra MANS.

Dokumenta:

Komentari su isključeni.