Peti polugodišnji izvještaj o aktivnostima Skupštine Crne Gore

0

MANS sprovodi projekat „Unapređenja parlamentarnog nadzora i odgovornosti u Crnoj Gori“ koji podržava Demokratski fond Ujedinjenih nacija (UNDEF). Projekat se odnosi na praćenja transparentnosti i aktivnosti rada Skupštine Crne Gore i njenih poslanika. Vremensko trajanje projekta je dvije godine i pet mjeseci, a ovo je ujedno i poslednji, peti izvještaj, koji MANS objavljuje i odnosi se na period od 01. januara do 31. maja 2020. godine.

Na osnovu rezultata parlamentarnih izbora održanih 16. oktobra 2016. godine, Demokratska partija socijalista (DPS) osvojila je 36 mandata, Demokratski front (DF) 18, Koalicija Ključ 9, Demokrate Crne Gore (DCG) 8, Bošnjačka stranka (BS) i Socijaldemokrate (SD) po dva mandata, Albanci odlučno i Hrvatska građanska inicijativa (HGI) po jedan, a Socijaldemokratska partija (SDP) 4 mandata.

Skupština Crne Gore je konstituisana 07. novembra 2016. godine. Od 81 poslanika u crnogorskom parlamentu, 42 su izabrala predsjednika i potpredsjednike Skupštine – Ivana Brajovića, Branimira Gvozdenovića i Gencija Nimanbegua. Time parlamentarnu većinu čine DPS, SD i manjinske stranke Bošnjaka, Albanaca i Hrvata, dok su 39 opozicionih poslanika (DF, Demokratska Crne Gora, SD, DEMOS, SNP i Građanski pokret URA), postigli dogovor da bojkotuju Skupštinu Crne Gore.

Većina crnogorske opozicije je prekinula bojkot rada Skupštine koji je uslijedio zbog parlamentarnih izbora održanih 16. oktobra 2016. godine, jer su tvrdili da nisu održani u demokratskoj atmosferi. Naime, na dan izbora objavljeno je da se dogodio pokušaj „državnog udara“, što je, prema mišljenju opozicionih partija uticalo na odluku građana i izborni rezultat. Opozicija je tražila ponavljanje parlamentarnih izbora kao uslov za prekid bojkota. I u ovom izvještaju o aktivnostima poslanika skupštinski rad je bojkotovalo devet opozicionih poslanika političkih partija Demokrata i URA.

U ovom izvještaju dati su podaci o individualnim aktivnostima poslanika, koji ukazuje na najaktivnije poslanike tokom plenarnih sjednica, kao i na one koji se nisu javljali za riječ tokom sjednica plenuma. Analiziran je rad poslaničkih klubova, rad poslanika na plenarnim sjednicama Skupštine, kao i kontrolna funkcija Skupštine.

Najaktivniji poslanik u posmatranom periodu bio je Raško Konjević (SDP), čiji indeks aktivnosti je 2,26, dok su 13 poslanika (Mirsad Murić, Maja Bakrač, Miodrag Vuković, Filip Vuković, Branko Čavor, Milorad Vuletić, Nikola Divanović, Zvonko Vuković, Žana Filipović, Veljko Vasiljević, Aleksandra Vujičić, Džavid Šabović i Nedžad Drešević) imali indeks aktivnosti 0,00 što znači da nisu imali nikakvu aktivnost na plenumu.

U periodu od 01. januara do 31. maja 2020. godine, održane su dvije plenarne sjednice, dok su dvije sjednice započele zasijedanja u ovom vremenskom periodu ali nisu završene, u toku su i biće nastavljana u narednom periodu. Navedene četiri sjednice Skupštine koje su posmatrane u ovom periodu trajale su 59 sati. Najviše diskusija imao je poslanički klub DPS-a i to 99, dok ih je pojedinačno najviše imao poslanik Raško Konjević, ukupno 19.

Kompletan izvještaj možete preuzeti OVDJE (PDF).

Komentari su isključeni.