Pismo predsjednice Transparency International Njemačke Ministarstvu inostranih poslova Njemačke

0

Poštovani gdine Kotthaus,

Dozvolite nam da Vam se obratimo povodom jednog događaja u Crnoj Gori, koji ozbiljno zabrinjava našu tamošnju sestrinsku organizaciju MANS (Mreža za afirmaciju nevladinog sektora). Po ko zna koji put se vodi klevetnička kampanja protiv direktorke Vanje Ćalović. Vlada ove događaje posmatra sa strane. Mi, stoga, tražimo Vašu podršku u zaštiti prostora civilnog društva putem iznošenja jasnog stava povodom ovih događaja.

MANS igra važnu ulogu u jačanju civilnog društva u Crnoj Gori. U maju ove godine izborni posmatrači, koji su bili organizovani i obučeni od strane MANS-a, ustanovili su brojne nepravilnosti na izborima. Državna izborna komisija je zanemarila ovaj izvještaj. Najnovija kampanja protiv MANS-a podudara se s objavljivanjem izbornih izvještaja MANS-a. Naročito zabrinjava očigledna povezanost organizovanog kriminala i lokalnih donosioca odluka.

Transparency je na međunarodnoj sjednici članstva održanoj 19.oktobra 2014.godine donio odluku o stvaranju više prilika za razvoj civilnog društva, tražeći od zemalja širom svijeta da zaštite prostor civilnog društva i omoguće predstavnicima naroda da rade bez straha i zastrašivanja.

Nadamo se da će Njemačka u tom smislu usmjeriti svoj značaj u Crnoj Gori. Hitnost i važnost za njemačke interese i vrijednosti je očigledna, posebno imajući u vidu da je Crna Gora u toku procesa pregovora o pristupanju u Evropsku uniju.

Za sve dodatne informacije, stojimo na raspolaganju.

Srdačan pozdrav,

Prof. dr Edda Müller
Predsjednica Transparency International Njemačka

Pismo (PDF) ovdje

Komentari su isključeni.