Plan za Barovićeve milione

0

Skupštinski odbor za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje će na sjutrašnjoj sjednici razmatrati Predlog Odluke o izmjeni i dopuni Prostronog plana Crne Gore do 2020. godine koju je na inicijativu MANS-a podnijelo nekoliko poslanika.

Izmjenama i dopunama Prostornog plana se želi zaštiti javni interes koji je bio ozbiljno ugrožen tokom privatizacije solane “Bajo Sekulić”, ali i prilikom donošenja samog plana 2008. godine kada je novom vlasniku omogućeno da stekne ogroman profit na račun promjene namjene zemljišta.

Ulcinjska solana je privatizovana po modelu berzanske prodaje, a većinski paket akcija je 2004. godine kupio blizak prijatelj tadašnjeg premijera Mila Đukanovića, Veselin Barović preko svog Eurofonda. Barović je kontrolu nad Solanom i vrijednim zemljištem dobio za nevjerovatnih 800.000 Eura.

Nije poznato kako su Vlada i Savjet za privatizaciju predvođeni Đukanovićem odlučili da Solanu ponude na berzi, umjesto klasičnog modela privatizacije, ali ono što je jasno je da je najveću korist od takvog poteza imao Veselin Barović, ne samo zbog cijene koja je smiješna, već i zbog činjenice da je kupovinom akcija nio potpuno relaksiran obaveza iz uobičajenih prvatizacionih ugovora kao što su investicije, socijalni program, ulaganje u životnu sredinu.

Sama cifra od 800.000 Eura za koliko je prodata Solana otvara ogroman prostor za sumnju da je i u ovom postupku privatizacije bilo korupcije, tim prije kada se zna da je imovina Solane bila procijenjena na višestruko veći iznos.

Naime, tim Ekonomskog fakulteta, predvođen dekanom Božom Mihailovićem, je još 1994. godine pripremio izvještaj o procjeni, kojim je vrijednost imovine utvrđena na preko 110 miliona tadašnjih njemačkih maraka. Ekonomski stručnjaci takođe su utvrdili da „Solana“, koja je u tom trenutku imala 400 radnika i blizu 1,5 miliona kvadrata zemljišta, uspješno posluje i ima dobru razvojnu perspektivu.

Upravo na osnovu te analize Ekonomskog fakulteta, Agencija za prestrukturiranje privrede i strana ulaganja je 1996. godine, dala saglasnost na transformaciju ulcinjskog preduzeća u kojoj se društveni kapital u Solani procjenjuje na 110.323.626,00 DEM.

Međutim, uprkos procjeni o resursu koji je od ogromnog javnog značaja, Vlada bivšeg premijera Mila Đukanovića je omogućila privatizaciju ulcinjske „Solane“ po modelu berzanske prodaje, što je bio katastrofalan potez.

Ubrzo nakon kupovine Solane, Veselin Barović je ovu kompaniju uveo u stečaj zbog duga od oko 13.000 EUR i “izgubio” koncesije pod, u najmanju ruku, čudnim okolnostima, što je sve bilo uvod u konačnu prevaru oko namjene zemljišta koja se desila 2008. godine.

Naime, 2008. godine Vlada Crne Gore je donijela Prostorni plan Crne Gore kojim je zemljište ulcinjske „Solane“ preimenovano u građevinsko sa turističkom namjenom. Time je njegova vrijednost višestruko povećana i u vrijeme građevinskog buma je iznosila nevjerovatnih 1,5 milijardi eura.

MANS je tada upozoravao Vladu Crne Gore i resorno ministarstvo na čijem čelu je bio Branimir Govzdenović, da je do ove prenamjene prostora došlo neregularnim kanalima i da se čitav posao odrađen daleko od očiju javnosti. Naime, verzija planskog dokumenta koju je Vlada ponudila građanima na javnoj raspravi je područje ulcinjske Solane tretirala kao spomenik prirode i zaštićeno područje sa jasnim potencijalima za nastavak eksploatacije soli.

Međutim, u verziji koju je Vlada poslala Skupštini na usvajanje, status spomenika priprode je brisan, a prostor Solane definisan kao lokalitet na kojem je moguće graditi turističke sadržaje. Uvidom u zvanične komentare koji su pristigli na Nacrt Prostornog plana je utvrđeno da niko nije zvanično tražio da se ova prenamjena izvrši, već je više nego očigledno da je to odrađeno nakon javne rasprave, daleko od očiju javnosti.

Time je Veselinu Baroviću praktično poklonjeno 15 miliona kvadrata visoko kvalitetnog zemljišta koje je prošle godine oglašeno na prodaju za nevjerovatnih 250 miliona EUR.

Kako bi u potpunosti zaokružili ovu prevaru, Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte koji kontroliše premijer Igor Lukšić je nedavno pripremio mišljenje za Vladu u kojem se preporučuje da se Solani, odnosno Vesku Baroviću prizna puno vlasništvo nad pomenutih 15 miliona kvadrata, odnosno potvrdi da je u procesu privatizacije Solane, za to zemljište plaćena tržišna naknada. Na taj način, Lukšić je sam sebi preporučio da ozakoni možda najveću prevaru sa državnim zemljištem u Crnoj Gori do sada, jer je činjenica da 800.000 Eura koliko je plaćena Solana, ni izbliza ne pokriva stvarnu vrijednost te kompanije i njene imovine.

Ukoliko Lukšić ipak prihvati ovakvo mišljenje Savjeta za privatizaciju, biće to dokaz da je Vlada i dalje pomaže bezočno pljačkanje ove zemlje, ali i da je Lukšić čvrsto na kursu svog političkog oca, Mila Đukanovića i da ne želi da na bilo koji način ugrozi poslove koje je ovaj prethodno dogovorio sa kumovima, prijateljima, familijom i stranim tajkunima.

Zbog toga, MANS je tražio da se Prostorni plan u dijelu Solane izmijeni kako bi se zaštitio javni interes i barem jednom spriječila pljačka naše imovine. Očekujemo da će Skupština Crne Gore makar pokušati da iskoristi svoju kontrolnu funkciju nad radom Vlade i da će spriječiti očiglednu namjeru da se na račun građana Crne Gore još jednom napune džepovi pojedinaca bliskih vladajućoj strukturi.

Dejan Milovac
Direktor programa za urbanizam

Komentari su isključeni.