Platili Madonnu, obmanuli Crnogorce

0

MadonnaI pored obećanja da niti jedan cent neće biti plaćen novcem iz budžeta, račun od 4,3 miliona eura za Madonnin nastup u Budvi u konačnici su platili građani Crne Gore. Dokumenti do kojih je došao OCCRP pokazuju da je u pozadini događaja bila Prva banka. Koncert je plaćen u vrijeme kada ova banka nije imala dovoljno novca da izvrši naloge svojih klijenata.

Piše: OCCRP

Prva banka Prve familije

Crnogorska banka koju kontroliše porodica bivšeg premijera, kršila je zakone, odobravala povlaštene i štetne kredite porodici, prijateljima, poslovnim partnerima akcionara banke i drugim važnim osobama. Novcem građana je spašena u zadnji čas, otkrivaju dokumenti u posjedu mreže istraživačkih novinara Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP).

Međutim, ni to nije bilo dovoljno. Do konačnog spasa Banka je došla prodajom akcija i dokapitalizacijom Elektroprivrede Crne Gore.

Da bi Prva banka mogla zapasti u probleme, Centralna banka je upozorila još sredinom 2007. godine. No, upozorenja su ignorisana. Iz dokumenata se vidi da je Banka krivo i netačno izvještavala Centralnu banku. U konačnici, Zakon o Centralnoj banci je izmijenjen, a na mjesto starog guvernera došao je novi – isti onaj bankar koji je bio na čelu Banke u vrijeme kada je zatražila spas novcem građana. Izmjena zakona nametnula je brojna ozbiljna pitanja, a ponajviše da li je na taj način Vlada Crne Gore ugrozila nezavisnost ovog do tada nezavisnog tijela.

Da su Vlada i Prva banka postupile po preporukama ovog regulatornog tijela, šteta po građane Crne Gore mogla je biti manja.

OCCRP je kontaktirao Ljubišu Krgovića, bivšeg predsjednika Savjeta Centralne banke Crne Gore, no on je odbio dati komentar. Pozvao se na zakon koji mu zabranjuje da otkrije bilo kakve informacije.

Jedino što je imao reći na tu temu bilo je: “Crnoj Gori treba nezavisna Centralna banka koja neće čitav sistem i svoje osnovne politike (supervizorsku, regulatornu i politiku obavezne rezerve) prilagođavati jednoj banci”.

Sa tim se slaže i Evropska unija. U izvještaju o napretku Crne Gore iz oktobra 2011. godine Evropska komisija je upozorila da Zakon o Centralnoj banci mora da “osigura institucionalnu i personalnu nezavisnost, posebno imajući u vidu slučaj guvernera Centralne banke”.

Tokom šest mjeseci istraživanja novinari OCCRP-a su kontaktirali desetine bivših i sadašnjih zvaničnika Prve i Centralne banke. Većina je odbila dati zvaničan komentar zbog bojazni da će imati problem u budućnosti. Bivši premijer Milo Đukanović, njegov brat Aco, aktuelni premijer Igor Lukšić, direktor Prve banke i guverner Centralne banke nisu uzvratili na pozive niti dali zvanični komentar do trenutka zaključivanja teksta.

Pregledom više od 1.000 stranica dokumenata, novinari OCCRP-a su otkrili:

● Prva banka je omogućila poseban tretman grupi klijenata među kojima su: prijatelji i poslovni partneri porodice Đukanović, funkcioneri vladajuće Demokratske partije socijalista, pa čak i osobe optužene za organizovani kriminal. Specijalni tretman se ogledao u kamati od 10 posto na depozit – znatno višoj nego na tržištu, dugoročnim kreditima sa odgodom plaćanja i do četiri godine, malim a u pojedinim slučajevima i nepostojećim kolateralom i drugim beneficijama. Banka je veliki procenat kredita, najmanje jednu trećinu, dala klijentima povezanim sa akcionarima.

● Prva banka je konstantno ignorirala upozorenja Centralne banke da loše upravlja kreditnim portfoliom – odobravala je veliki broj kredita sa jednokratnim rokom otplate, pri čemu je kršila interne procedure i postupala suprotno od pravila zdrave bankarske prakse. U jednom trenutku Banka je dala više kredita nego što je imala depozita.

● Banka je prekršila Zakon o sprječavanju pranja novca jer nije u svakom trenutku prijavljivala transakcije u iznosima većim od 15.000 eura, nije prijavljivala povezane transakcije te je dozvoljavala stranim firmama da otvore poslovne račune, pri čemu nije pribavljala svu potrebnu dokumentaciju. Zakon je prekršen u slučaju firmi koje su vlasništvo prijatelja porodice te u slučaju poslovanja sa Darkom Šarićem i njegovim bratom.

● Bivši premijer Milo Đukanović nije rekao istinu kada je objavio kako je njegova firma kupila zemljište u Budvi. Zemljište je kupljeno kreditom Prve banke.

● Iako su organizatori Madonninog koncerta rekli da ni cent neće biti plaćen iz državnih ili opštinskih kasa, teret otplate duga pao je na kompaniju čiji je većinski dio državno vlasništvo. Korist od događaja su imali hoteli u vlasništvu VIP klijenata banke.

● Vlada je preduzela neobične mjere da spasi Prvu banku i pored apela Centralne banke da se pokrene procedura za njeno preuzimanje. To je bila banka kojoj nije dozvoljeno da propadne. Zakoni su mijenjani u korist Banke, omogućen joj je produžetak otplate kredita i pored stava Centralne banke da to neće pomoći rješavanju problema likvidnosti. Bila je u pravu.

● Centralna banka je otkrila da su rate kredita vraćane zahvaljujući novcu koji je baš u tim danima lijegao sa računa državnog trezora. Prva rata kredita otplaćena je na način da je jedan milion prebačen 11 puta sa računa i na račun Prve banke. Dug prema Vladi zamijenjen je dugom prema javnom preduzeću.

● Iako je godinama radio na uspostavljanju dobrog bankarskog sistema, Vlada Crne Gore je predložila zakon koji je rezultirao “smjenom” guvernera Centralne banke.

● Prva banka je pokušala prikriti probleme: dokumenti nisu bili dostupni, Banka ih je gubila ili ih nije željela dati na uvid. Izvještaji o reviziji za 2008. i 2010. godinu nikada nisu objavljeni, kao ni veliki dio izvještaja iz 2009. godine.

● Građani Crne Gore su ti koji su u konačnici platili pogrešne poslovne poteze menadžmenta.

● Umjesto da na zahtjev Svjetske banke povuče državni novac sa računa u Prvoj banci, Vlada se radije opredjeljivala za skupe komercijalne kredite.

Tokom naredne dvije sedmice OCCRP će obznaniti detalje i dokumente kojima će gore izneseni navodi biti potkrijepljeni.

Prva banka Crne Gore platila je 7,5 miliona dolara (5,3 miliona eura) za nastup pop zvijezde Madonne u Budvi 2008. godine. Novac je plaćen u vrijeme kada Banka nije imala dovoljno sredstava da izvrši naloge svojih klijenata. U danima nakon isplate, više od 200 naloga po zahtjevu klijenata koji su imali dovoljno sredstava na svojim računima je odbijeno, pokazuju nikad objavljeni dokumenti Centralne banke. I pored izjava organizatora da novac građana neće biti utrošen za dovođenje Madonne, Banci su nadoknađena 4,3 miliona eura koje je uložila, naknadno, iz budžeta Vlade i preduzeća koje je u većinskom vlasništvu države.

Kontrolori Centralne banke htjeli su ispitati zašto je Prva banka, koju kontroliše porodica Mile Đukanovića, predsjednika vladajuće političke stranke i bivšeg premijera, vlastitim novcem platila Madonninog agenta. Međutim, ostali su uskraćeni za odgovor. Između ostalog, htjeli su znati zašto se Banka uopšte upustila u taj angažman. U izvještaju o kontroli do kojeg je došla mreža istraživačkih novinara Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) navodi se da Prva banka kontrolorima nikad nije predočila ugovor ili bilo koji drugi dokument iz kojeg bi se vidjela svrha ili motiv Banke da naloži transfer novca i uđe u taj posao.

Banka je u većinskom vlasništvu porodice i poslovnih partnera, dok je najveći pojedinačni akcionar Aco Đukanović, brat bivšeg premijera i nekadašnji koncertni promoter.

Tajni partner

25. septembar 2008. godine bio je veliki dan za Crnu Goru, malu državu na obali Jadranskog mora. Umjesto Zagreba ili Beograda, pop ikona Madonna je za svoj prvi nastup na Balkanu izabrala prelijepu pješčanu plažu “Jaz”, nedaleko od Budve. Između 50.000 i 60.000 obožavatelja i preko 400 novinara, fotografa i televizijskih ekipa iz cijele bivše Jugoslavije i Evrope došlo je da svjedoči jednom od navažnijih događaja u muzičkoj historiji Crne Gore.

Madonna je odsjela u luksuznom predsjedničkom apartmanu Hotela Splendid u Bečićima, u Budvi. Nastupila je na bini veličine fudbalskog stadiona, u pratnji 20 plesača i 12-očlanog benda.

Madonnina turneja pod nazivom “Sticky & Sweet” je te godine bila među pet najprodavanijih koncertnih turneja širom svijeta, sa ukupnom zaradom od 281,6 miliona dolara (200 miliona eura).

Izvještaji Centralne banke do kojih je došao OCCRP prvi put pokazuju kako je Madonna završila u Budvi i kako su građani Crne Gore pomogli Prvoj banci.

Zvanično, koncert su organizirali Opština Budva, Nacionalna turistička organizacija i Turistička organizacija Budve (TOB), uz značajan doprinos Svetozara Marovića, potpredsjednika vladajuće Demokratske partije socijalista Crne Gore.

U intervjuu za crnogorske dnevne novine “Dan”, objavljenom 8. juna 2008. godine, samo nekoliko dana nakon što je koncert službeno najavljen, Marković je rekao: “Cijeli projekt finansirat će sponzori, pa nijedan cent neće biti uzet iz državnih ili opštinskih kasa”.

Ova se izjava, međutim, pokazala netačnom. U pozadini koncerta, skrivena od javnosti, nalazila se Prva banka.

Samo nekoliko dana prije zvanične potvrde Madonninog dolaska, 2. i 3. juna 2008. godine, izvršene su dvije transakcije u iznosima od 4,3 miliona dolara (2,8 miliona eura) i 3,2 miliona dolara (2,1 milion eura). Novac je prebačen sa računa Prve banke na račun Madonninog agenta, Solo Agency, u banci Barclays u Londonu.

“Ne postoji inicijalni dokument koji ukazuje da je Banka učesnik u ovom projektu”, navodi se u izvještaju Centralne banke od 15. junuara 2009. godine.

Na šalterima Banke prodat je samo dio od oko 66.000 karata, koliko je pušteno u prodaju. U izvještaju Centralne banke se navodi da je Banka po tom osnovu zaradila 50.000 eura ili 5 posto od svake prodane karte. Cijene karata su se kretale od 35 do 200 eura.

Međutim, početkom septembra Banka je zapala u tešku krizu likvidnosti. Trebalo je hitno nabaviti novac.

Dogovor je postignut. Prema izvještaju Centralne banke, 15. septembra 2008. godine TOB CO, čiji je osnivač Turistička organizacija Opštine Budva, i Prva banka su sklopili ugovor o kratkoročnom kreditu u iznosu od 3,8 miliona eura. Kontrolori Centralne banke su kasnije zaključili da je Banka na taj način pokušala vratiti uložena sredstva. Kao namjena kredita navedena je organizacija Madonninog koncerta.

Istog dana, privatna kompanija “Zavala invest” uplatila je 1 milion eura na ime sponzorstva.

Četiri dana kasnije, Prvoj banci je sa računa državnog trezora uplaćeno 500.000 eura. U izvještaju kontrolora Centralne banke se navodi da je Banka na ovaj način naplatila dio uloženih sredstava. Na konferenciji za novinare, održanoj tri dana prije koncerta, organizatori su objavili da je dio novca za koncert izdvojila i Vlada. Vladin Biro za odnose sa javnošću je za dnevne novine “Vijesti” potvrdio da je novac uplaćen na zahtjev Nacionalne turističke organizacije Crne Gore.

Ni to nije pomoglo. Na dan Madonninog koncerta Banka je samo po osnovu neizvršenih naloga klijenata imala 14 miliona eura obaveza.

Tri sedmice kasnije Centralna banka je započela kontrolu. Kako bi ispitali zašto je Banka izvršila uplate na račun Madonninog agenta, konrolori su zatražili uvid u dokumentaciju. Prva banka nije dostavila sve tražene informacije.

Zaključak kontrolora Centralne banke je bio da je “Banka inicijalno finansirala projekt koncerta pjevačice Madonne, bez unaprijed ugovorene finansijske konstrukcije i obaveza svih učesnika u ovom projektu”.

Da se Banka nalazi u kritičnom stanju postalo je očigledno 26. novembra, kada se Banka obratila Ministarstvu finansija sa molbom da joj hitno odobri kratkoročni kredit u iznosu od 44 miliona eura novca poreskih obveznika.

Banka nije bila u stanju da izvršava tekuće obaveze jer joj je u tom trenutku nedostajalo 33,2 miliona eura, samo da bi izvšila isplate sa računa svojih klijenata.

Banka je od TOB CO-a zatražila povrat cjelokupnog iznosa kredita.

Dva mjeseca nakon koncerta, 4. decembra 2008. godine, TOB CO, HTP Budvanska rivijera, Turistička organizacija Opštine Budva i Opština Budva sklopile su sporazum kojim je dogovoreno da će HTP Budvanska rivijera otplatiti dug koji je TOB CO imao po osnovu kredita u Prvoj banci. TOB CO se kasnije obavezao da će vratiti dug Budvanskoj rivijeri. Zaključno sa februarom 2012. godine, dug nije u potpunosti vraćen. Odborom direktora Budvanske rivijere predsjedava Svetozar Marović.

Kontrolori Centralne banke zatražili su od Banke da dostavi informacije o depozitu i stanje na računima, naloge za transfere te ostalu dokumentaciju za TOB CO, Budvansku rivijeru i ostale učesnike u transferu. U izvještaju se navodi da Prva banka nije dostavila traženu dokumentaciju.

“Kontrola preporučuje Banci da se ubuduće ne upušta u projekte koji nijesu unaprijed definisani ugovorima i sa jasnim motivom i finansijskom konstrukcijom.”

Također, nije poznato gdje je završio novac od prodaje karata i zašto je Budvanska rivijera, preduzeće u većinski državnom vlasništvu koje nije bilo jedan od organizatora koncerta, platilo dug u iznosu od 3,8 miliona eura.

Klijenti na čekanju

Na dan kada je izvršena uplata na račun Madonninog agenta, kao i u narednih 10 dana, više od 200 naloga klijenata za transfer sa računa nije realizovano jer Banka u tim danima nije imala dovoljno novca.

Jedan od slučajeva je detaljno opisan u izvještaju iz augusta 2008. godine. Klijent Banke, preduzeće iz Podgorice je izdalo nalog za plaćanje koji nije izvršen, iako je firma imala dovoljno novca na računu. Preduzeće je izdalo nalog da se 12. juna sa njihovog računa prebaci 16.500 eura na račun firme u Sloveniji. Međutim, transakcija je izvršena tek 26. juna. Kontrolori Centralne banke su utvrdili da je Banka promijenila nalog za plaćanje tako što je stavljen datum na koji je transakcija izvršena. Ovakvim činom Banka je prekršila Odluku o platnom prometu.

OCCRP je kontaktirao preduzeće iz Podgorice, ali su oni odbili dati komentar.

Promo

Kakve veze imaju Madonna, poskupljenje električne energije i lica osumnjičena za organizovani kriminal? Svi na ovaj ili onaj način imaju dodira sa Prvom bankom koju kontroliše porodica Mile Đukanovića, bivšeg premijera i predsjednika Crne Gore.

Serijal tekstova, višestruko nagrađivane mreže istraživačkih novinara, Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCPR) u suradnji sa BBC Newsnight otkriva kako je Prva banka novcem poreskih obveznika platila Madonnin koncert na plaži “Jaz”, u septembru 2008. godine.

Novinari su istražili kako je Đukanovićeva vlada spasila Prvu banku, i pored ponovljenih apela Centralne banke za pokretanje procedure preuzimanja banke koju su nemar, nepoštivanje zakona te vlastitih internih pravila i procedura doveli do kolapsa. Objavom detalja iz internih dokumenata novinari će razotkriti na koji način je vraćen novac iz kreditne podrške te na koje se sve načine to pokušalo prikriti.

Nalazi ovog istraživanja su od posebnog značaja za građane Crne Gore, jer je njihovim novcem finansiran spas Banke i jer su oni ti koji plaćaju visoke iznose računa za električnu energiju, dok Elektroprivreda Crne Gore koja je vlasnik 20 posto dionica Banke novac drži na njenim računima.

BBC Newsnight, vodeći britanski program o aktuelnim zbivanjima, emitovat će prilog o Crnoj Gori, večeras u 23:30 (22.30 po lokalnom vremenu). Emisiju je moguće pratiti uživo na web stranici BBC Newslight: http://www.bbc.co.uk/programmes/b006mk25.

U narednih nekoliko dana OCCRP će objaviti niz tekstova na temu Prve banke – od koncerta Madonne do detalja o kreditima odobrenim prijateljima i članovima porodice te o posebnim pogodnostima za VIP klijente. Tekstovi i dokumenti bit će dostupni na stranici OCCRPa: http://www.reportingproject.net.

Komentari su isključeni.