Pobjednici i gubitnici

0

PobjedniciGubitniciEnergetika već predstavlja jedan od najvećih djelova ekonomija zemalja jugoistočne Evrope (JIE) i predviđa se da će taj udio biti još veći ako se ambiciozni planovi vlada u regionu realizuju. Postoji plan da se u periodu od 2012. do 2020. godine uloži 28.8 milijardi eura u sektoru energetike u zapadnom Balkanu. Upravljanje tim investicijama će biti egzistencijalni izazov za zemlje jugoistočne Evrope. Njhovim ekonomijama je potreban siguran izvor energije, a njhovi građani da ta energija bude čista.

Istorijski posmatrano, projekti ovih razmjera su često bili opterećeni korupcijom, što je odbijalo renomirane investitore i povećavalo troškove. To je takođe značilo i manje priliuka za održivi razvoj energetike, uništavanje tržišta i žrtvovanje javnog u korist privatnog interesa.

Izgradnja moderne energetske infrastrukture mora ići paralelno sa jačanjem vladavine zakona. Problem je složen i obično mito je samo mali dio toga. Neke oblike korupcije je veoma teško ili nemoguće procesuirati, ili ne predstavljaju kršenje zakona. Zadatak je u tome da se ne samo ukaže da povremene zloupotrebe položaja zarad ličnih interesa, koliko je da se izgrade pouzdane i transparentne upravljačke strukture koje su vezane zakonom.

Većina onoga što se zna o korupciji u energetskom sektoru dolazi iz dva komplementarna izvora. Međuvladina tijela kao što je Sekretarijat energetske zajednice i Evropska komisija uglavnom izvještavaju o generalnom stanju, dok novinari i organizacije civilnog društva istražuju korupciju. Neki od slučajeva koje su te organizacije objavile su završili na sudu. Za sve koji su bili u to uključeni, kao što su tužioci i sudije, nezavisnost i nepristrasnost je bila poseban kvalitet.

U borbi protiv korupcije u energetskom sektoru, pojedinci su, bilo da su novinari, aktivisti nevladinog sektora, tužioci ili zviždači iz samog sistema, veoma često usamljeni u traženju pravde. Oni rade u veoma zahtjevnom, neprijateljskom okruženju i veoma su osjetljiiv na pritiske i zastrašivanja kojima se služi vlada kako bi ih ućutkala.

Kompletnu publikaciju možete preuzeti OVDJE (pdf)

Komentari su isključeni.