Podnijeta krivična prijava: Tužilaštvo da ispita veze Darka Šarića za DPS-om i Vladom Crne Gore

0

DarkoSaricMANS je danas Specijalnom tužiocu za organizovani kriminal i korupciju podnio krivičnu prijavu protiv Bora Lazovića, direktora fudbalskog kluba Mogren i predsjednika opštinskog odbora DPS-a, Darka Šarića, već optuženog narko bosa, Rajka Kuljače, bivšeg gradonačelnika Budve, Mirjane Marović, bivše načelnice budvanskog katastra, Boška Krlovića, bivšeg direktora kompanije Novastar investments CG, Blagote Radulovića, direktora Nova Star CG i pomoćnika ministra poljoprivrede i ruralnog razvoja i Olge Vučinić, bivše direktorke kompanije Amsone Entreprises Montenegro. Sva lica su prijavljena zbog sumnje u kriminalno udruživanje u cilju sticanja nezakonite koristi.

MANS je prethodne sedmice u saradnji sa regionalnom mrežom istraživačkih novinara (OCCRP) prezentovao rezultate višemjesečnog istraživanja o vezama između vlasti, biznisa i struktura organizovanog kriminala u Crnoj Gori. Jedan dio tog istraživanja se odnosio i na posao planirane izgradnje novog stadiona FK Mogren u Budvi i sumnjive transkakcije sa vrijednim opštinskim zemljištem koje su uslijedile u tom procesu.

Podaci do kojih smo došli pokazuju da je Boro Lazović, kao direktor FK Mogren, nakon što je Opština Budva prenijela vlasništvo nad vrijednim zemljištem na taj klub, svjesno zaključio ugovor štetan po klub, Opštinu Budva i javni interes i prenio parcele na novoformiranu kompaniju. Iako nezakonite, sve promjene su u budvanskom katastru bile ozvaničene od strane tadašnje načelnice Mirjane Marović, strine visokog funkcionera DPS-a, Svetozara Marovića.

Mreza1

Informacije do kojih smo došli pokazuju da je tom prilikom kreirana i komplikovana šema povezanih kompanija i lica koja je imala za cilj da sakrije stvarno vlasništvo nad kompanijama kojima je praktično poklonjeno opštinsko zemljište i vrijedna imovina kluba, te da je vjerovatno takva struktura, imajući u vidu da se radi o off-shore kompanijama, poslužila i za pranje novca.

Konačni i stvarni vlasnici kompanije Nova Star CG na koju su prenijeta prava nad vrijednim zemljištem su se krili iza off-shore destinacija, međutim dokumentacija do koje su došlji istraživači MANS-a i OCCRP-a pokazuje da se radilo o sestri nakro bosa, Danijeli Šarić i njegovom advokatu, Nebojši Jestroviću koji je u Srbiji optužen za pranje novca od kokaina.

Ova informacija je dugo vremena sakrivana od javnosti, dok je Boro Lazović kao jedan od potpisnika ugovora o osnivanju takve kompanije tvrdio da se radi o respektabilnim stranim investitorima. Ono što je posebno zanimljivo jeste da Blagota Radulović, direktor kompanije Nova Star CG iza koje su stojali Šarići, istovremeno radi i za Vladu Crne Gore kao pomoćnik ministra poljoprivrede.

Početkom 2010. godine, udio Šarićeve kompanije Nova Star-a u kompletnom poslu je preuzela panamska kompanija Adriatic Overseas Holdings, čiji vlasnici za sada nisu poznati crnogorskoj javnosti. Jedan od rijetkih u Crnoj Gori koji znaju ko sada stoji iza te kompanije je ministar poljoprivrede Petar Ivanović koji je bio posrednik u komunikaciji između pravnih zastupnika te off-shore kompanije i advokatice Zorice Đukanović. Ono što je posebno zanimljivo jeste da je ista kompanija preuzela i SUN Investment, kompaniju koja gazduje budvasnkim Havajima a koja se povezuje sa Stankom Subotićem, srpskim biznismenom i prijateljem premijera Mila Đukanovića, tako da bi bilo zanimljivo kada bi ministar Ivanović otkrio javnosti ko se krije iza te off-shore kompanije.

U krivičnoj prijavi koju smo danas dostavili Specijalnom tužiocu, Boro Lazović i Rajko Kuljača se terete da su iskoristili svoj politički uticaj i zloupotrijebili službeni položaj kada su mimo javnog tendera i propisanih procedura na FK Mogren prenijeli vrijedno zemljište. Lazović se još tereti i da je suprotno zakonu i u ime FK Mogren zaključio ugovor o osnivanju nove kompanije na koju je trebalo pored opštinskog zemljišta i imovine kluba, da bude upisano i drugo zemljište koje nije bilo tada u njegovom vlasništvu. Boško Krlović i Olga Vučinić koji su sa Lazovićem zaključili ugovor o osnivanju nove kompanije se terete da su postupali suprotno zakonu i svojim ovlašćenjima kada su potpisivali ništavi ugovor.

Mreza2

Bivša načelnica katastra, Mirjana Marović se tereti da je suprotno zakonu dozvolila knjiženje promjene vlasništva nad spornim zemljištem, iako je morala znati da su odluke i ugovori koje su mimo tendera potpisali Kuljača i Lazović, pravno ništavi.

Konačno, krivičnom prijavom je obuhvaćen i narko bos Darko Šarić zbog sumnje da je kompletan projekat bio osmišljen zbog potencijalnog pranja novca stečenog prometom kokaina, te da je preko svojih posrednika, sestre i advokata, ali i funkcionera DPS-a i Vlade organizovao podršku realizaciji takve zamisli na terenu. U tom smislu, predložili smo tužiocu da sa posebnom pažnjom ispita njegove veze sa crnogorskim zvaničnicima.

MANS je od Specijalnog tužioca za organizovani kriminal zatražio da se na okolnosti učestvovanja u kriminalnoj organizaciji koja je bila oformljena ovom prilikom, ali i na druge okolnosti vezane za ovaj slučaj saslušaju i ministar Petar Ivanović i advokatica Zorica Đukanović

Dokumentacija koju je MANS u sklopu krivične prijave dostavio Specijalnom tužiocu za organizovani kriminal i korupciju predstavljaju konkretne dokaze o odnosima i poslovnim vezama između političkih funkcionera DPS-a i Vlade Crne Gore i narko bosa Darka Šarića, optuženog za pranje novca i šverc kokaina.

MANS poziva specijalno tužilaštvo za organiozovani kriminal i korupciju da bez obzira na moguće pritiske sprovede brzu i efikasnu, ali prije svega nepristranu istragu kako bi se do kraja rasvjetlili odnosi i individualizovala odgovornost za uspostavljanje i održavanje konekcija između organizovanog kriminala i vlasti u Crnoj Gori.

Komentari su isključeni.