Političke partije kopirale biračke spiskove, AZLP da hitno reaguje

0

Podaci koje je analizirao MANS pokazuju da je više političkih subjekata tokom proteklih predsjedničkih i prošlogodišnjih lokalnih izbora neovlašćeno kopiralo biračke spiskove, zbog čega postoji sumnja da je prekršen Zakon o zaštiti podataka o ličnosti. Biračke spiskove su kopirali Demokratska partija socijalista (DPS), Pokret Evropa sad, Građanski pokret URA i izborna lista Biram Bar, zbog čega je MANS danas uputio inicijative nadležnoj Agenciji za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama (AZLP) sa pozivom da hitno reaguje.

Zvanični izvještaj o utrošenim sredstvima tokom predsjedničke kampanje koji je DPS podnio za svog kandidata, Mila Đukanovića, sadržao je i podatak o troškovima kopiranja izbornog materijala i biračkih spiskova. Tako je iznos od 300 eura plaćen Opštinskoj izbornoj komisiji Cetinja za uslugu „fotokopiranja izbornog materijala“ dok je još 338 eura plaćeno privatnoj kompaniji da izvrši „kopiranje knjiga biračkih spiskova Opštine Herceg Novi“.

Biračke spiskove je tokom kampanje za predjedničke izbore u više navrata kopirao i Pokret Evropa Sad, a uslugu je izvršila privatna kompanija za iznos od oko 250 eura, kako se navodi u zvaničnom izvještaju o utrošenim sredstvima za kampanju aktuelnog predsjednika Jakova Milatovića.

Slični primjeri su zabilježeni i tokom prošlogodišnjih lokalnih izbora, održanih tokom oktobra u više crnogorskih opština.

Podaci pokazuju da je Građanski pokret URA kopirao biračke spiskove dok je na lokalim izborima u Baru predvodio izbornu listu „Dr Dritan Abazović – Može Bar! Može Crna Gora!“, a spiskove u tom gradu su kopirali i DPS „ i lista „Radomir Novaković Cakan – Biram Bar“. Svi pobrojani politički subjekti su biračne spiskove kopirali kod iste privatne kompanije.

DPS je u Danilovgradu na prošlogodišnjim izborima predvodio izbornu listu „Prava stvar – koalicija Stabilno naprijed za Danilograd“, a u zvaničnim izvještajima se našao i trošak kopiranja biračkog spiska u iznosu od 80 eura koji je plaćen Opštinskoj izbornoj komisiji Danilovgrada.

MANS je danas podnio inicijative nadležnoj AZLP zbog sumnje da su politički subjekti DPS, Pokret Evropa Sad, Građanski pokret URA i Biram Bar prekršili Zakon o zaštiti podataka o ličnosti i neovlašćeno koristili privatne podatke građana.

Birački spiskovi sadrže lične podatke građana, uključujući i matični broj, a njihovo neovlašćeno posjedovanje predstavlja kršenje ovog zakona, kažnjivo novčanom kaznom i do 20 hiljada eura.

Sa druge strane, crnogorski Zakon o biračkom spisku propisuje da političke partije i ostali subjekti koji imaju ovlašćenje uvid u birački spisak mogu ostvariti samo putem kompjuterske veze (uz pomoć „naprednog elektronskog sertifikata“), koju obezbjeđuje Ministarstvo unutrašnjih poslova.

U istom zakonu se navodi da je „informacioni sistem za vođenje biračkog spiska zaštićen na način da se podaci iz biračkog spiska ne mogu kopirati, ni štampati, već se može ostvariti uvid u isti. “

MANS očekuje da nadležna AZLP u hitnom postupku utvrdi kako su pomenute političke partije došle u posjed biračkog spiska koji su kopirali, ko je sve imao uvid u lične podatke građana i da li je i u kojoj mjeri kompromitovan informacioni sistem MUP-a koji se odnosi na vođenje biračkog spiska.

MANS

Komentari su isključeni.