Ponovljeni izbori prošli mirno, registrovane ponovo iste vrste nepravilnosti

0

MANS-LogoOsim već registrovanih nepravilnosti, posmatrači MANS-a su na biračkim mjestima u Danilovgradu zabilježili nekoliko nepravilnosti koje su se odnosile na glasanje putem pisma, i to na povredu tajnosti glasanja. Tako je zabilježen slučaj da su građani naglas, pred članovima biračkih komisija i posmatračima MANS-a naglas saopštavali za kojeg kandidata ili partiju će da glasaju.

Daleko više nepravilnosti je zabilježeno na biralištima u Danilovgradu, nego na onima kojima su stanovnici gradske opštine Tuzi ponovo glasali.

Kada su u pitanju Tuzi, na biračkom mjestu broj 117, posmatrač MANS -a je spriječio glasanje putem pisma za 5 osoba jer zahtjevi nisu bili potpisani u skladu sa zakonom. Od tog broja, jedna osoba nije ni znala da je u njeno ime podnijet zahtjev za glasanje, dok su dvije osobe ipak došle na glasanje na samom biračkom mjestu, što pokazuje da su ipak bile sposobne za glasanje, te da je intervencija posmatrača MANS-a bila opravdana.

Problemi sa nevidljivom mastilom su ponovo bili karakteristični i za ponovljene izbore. Posmatrači na biračkom mjestu broj 19, Kujava u Danilovgradu su registrovali birača koji nije prošao test UV lampom, odnosno kada je pristupio na glasanje već je na prstima imao nanjete tragove mastila.

Nakon intervencije posmatrača MANS-a, građaninu je zabranjeno da glasa. Kasnije je taj građanin ipak glasao, i to na direktnu intervenciju danilovgradske opštinke izborne komisije. Zvanično obrazloženje za mastilo na rukama građanina je bilo: “Dobar je to momak, sigurno nje glasao. Trag mu je od prskanja loza”.

Iako je izborni dan protekao mirno, zabrinjavajuće je da su na biračkim mjestima na kojima je glasanje ponovljeno, ponovo regitrovane nepravilnosti vođenja nezakonite evidencije, problemi sa nevidljivim mastilom, zloupotrebe glasanja pismom i povreda tajnosti glasanja, što apsolutno potvrđuje da još uvijek postoji ogroman prostor za kvalitetno posmatranje izbora ali i nesporna potreba da se što prije zakonska regulativa unaprijedi na način da djeluje preventivno u odnosu na izborne neregularnosti.

Sve registrovane nepravilnosti će biti u zakonskom roku procesuiranje prema nadležnim izbornim komisijama.

MANS

Komentari su isključeni.