Popović spremio novu šarenu lažu

2

DaniloPopovicNa vanrednom Kongresu Saveza sindikata Crne Gore (SSCG), koji će se održati danas u Podgorici, trebalo bi da bude izabrano novo rukovodstvo uprkos tome što prethodno nijesu održani izbori na svim nivoima kao što bi trebalo po Statutu, da je SSCG bankrotirao a njegov dug dostigao cifru od milion eura, te činjenice da su njegovi lideri pod istragom zbog šest krivičnih prijava koje su protiv njih podnijele kolege za zloupotrebu službenog položaja.

Finansijski kolaps, istrage i šrajkovi glađu zaposlenih u SSCG kojima ne samo da se ne plaćaju doprinosi nego nijesu dobili ni četiri plate, te prijave protiv generalnog sekretara SSCG i kandidata za još jedan mandat Zorana Masoničića, nijesu tema radničke organizacije čije je članstvo od prethodnog kongresa spalo gotovo na trećinu. Šta će biti posle današnjeg takozvanog “Kongresa propasti SSCG”, na čijem dnevnom redu su usvajanje novog statuta i podnošenje izvještaja o radu generalnog sekretara i organa SSCG, brzo će se čuti.

Dugogodišnje optužbe na račun SSCG da ne vodi računa o interesima radnika, te da za račun vlasti čuva socijalni mir u Crnoj Gori, pred pred ovaj Kongres dobijaju sve manje prostora u medijima upravo zbog informacija o zloupotrebama sindikalne kase i imovine. Kako vrh SSCG radi za svoje članstvo pokazuje i činjenica da je pokušalo da izbaci iz prostorija centrale u Podgorici svoje zaposlene dok su štrajkovali zbog neisplaćenih zarada.

Zoran MasonicicPrema informacijama “Pod lupom”, aktuelno rukovodstvo, kao i Popović čijoj Skupštini danas treba da se produži mandat, planiraju da na Kongresu pridobiju delegate informacijom o tome kako su našli rešenje za finansijski kolaps. Oni će ponuditi informaciju o završnim pregovorima sa Vladom oko izdavanja pod zakup više od 700 kvadrata svog poslovnog prostora u centru Beogradu.Nacrt ugovora sa Vladom podrazumeva da te prostorije zakupi crnogorska ambasada u Beogradu, turističko predstavništvo i eventualno još koja ovdašnja državna asocijacija.

Zauzvrat, kabinet premijera Igora Lukšića treba da garantuje kredit SSCG iz koga bi bile isplaćene četiri zaostale plate za zaposlene u centrali i plaćeni doprinosi za 11 mjeseci ove godine, što ukupno iznosi oko pola miliona eura.

Prema nacrtu petogodišnjeg ugovora o zakupu između SSCG i zakupca Ambasade Crne Gore u Srbiji, koga, kako se navodi zastupa ambasador Igor Jovović, Savez će dati u zakup poslovni prostor od 714 metara kvadratnih na prvom spratu u zgradi na Trgu Nikole Pašića broj 5. U ugovoru o zakupu su nepopunjene stavke o datumu početka korišćenja prostora u Beogradu, te visinu zakupnine.

U odluci Skupštine SSCG (broj 02-1396/13) od 14.novembra 2011.godine, kojom predsjedava Danilo Popovic, bivši predsjednik ove organizacije, koji i dalje iz pozadine donosi ključne sindikalne odluke, piše da se “prihvata tekst ugovora o zakupu poslovnog prostora u Beogradu”.

“Obavezuje se pregovarački tim Skupštine SSCG da intenzivira pregovore po pitanju cijene zakupa, te da se isti završe do 27.11.2011. Ukoliko se do ovog roka ne postigne dogovor sa Vladom, prekinuti pregovore i odmah pokrenuti postupak javnog oglašavanja, ” stoji u odluci koju je potpisao Popović.

” Imamo velike dugove, kao i kreditno zaduženje kod Hipotekarne banke za raniju isplatu dvije plate zaposlenima u SSCG. Novo zaduživanje vodilo bi SSCG u propast, ” kaže predsjednik Nadzornog odbora SSCG Vuko Šćepanović.

Do sada je sa računa Saveza na ime pravosnažnih presuda za otpremnine radnicima koji su ostali bez posla u propalim preduzećima naplaćeno preko pola milona eura. Većinu tih presuda donio je podgorički Osnovni sud, uprkos tome što tih imena nije bilo na spisku za otpremnine na kome je bilo 8.500 bivših radnika koje je sindikat isplatio do 2007. a po obavezi iz Memoranduma koji su potpisali Vlada i SSCG. U te namjene već je isplaćeno16,5 miliona eura ali su se u međuvremenu pojavili i drugi radnici, koji su smatrali da su imali pravo na otpremnine, a što su sudovi presudama i potvrdili.

Prazni su i računi fondova solidarnosti, za prevenziju invalidnosti, odmor i rekreaciju radnika. Ostaje međutim nepoznanica koliko je sindikalnih para prenijeto na žiro račun Fonda za solidarnu stambenu izgradnju, čijim upravnim odborom predsjedava Danilo Popović.

Primjera radi, prema dokumentaciji u koju je “Pod lupom” imao uvid, u izvještaju Fonda solidarnosti za prvih 10 mjeseci 2011.godine, prikazan je jedino prihod od 76.152 eura i rashod od 72.989 bez detalja za šta je taj novac potrošen.

Masoničić i Popović bili su nedostupni za izajave u vezi sa aktuelnom situacijom u SSCG. Popović nije odgovarao na telefonske pozive,dok se na mobilni telefon Masoničića javljao “šef kabineta generalnog sekretara”, koji je tvrdio da je šef na sastanku. On je inače ponovo kandidat za generalnog sekretara.

Predsjednik Nadzornog odbora SSCG Vuko Šćepanović kaže da se radi o Kongresu “laži i prevare radničke klase, jer se prvi put od postojanja SSCG on održava bez prethodnih izbora na svim nivoima i validnih podataka o imovini i sredstvima organizacije”.

“Cilj Kongresa je da se produže mandati nelegitimnom rukovodstvu,” kaže Šćepanović. On je podnio šest prijava protiv Masoničića, četiri Upravi policije i dvije Vrhovnom državnom tužiocu, a ranije i dvije protiv Danila Popovića.

I predsjednik Sindikata stručnih službi SSCG Senka Rastoder, koja je donedavno štrajkovala glađu zbog neisplaćenih zarada, takođe je podnijela prijave protiv Masoničića i Popovića, a jednu pride i za mobing.

“Pod lupom” je pitao vrhovnog državnog tužioca Ranku Čarapić o ishodu istrage protiv Popovića zbog navodne zloupotrebe sindikalne kase, koja je otvorena već dvije godine.Odgovor je uobičajeno izostao uz, takođe uobičajeno obrazloženje kada se po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od VDT traži informacija. “Takve posebne informacije nijesu rađene”,odgovorila je zamjenik VDT Radmila Ćuković.

Prema nezvaničnim saznanjima inspektori za privredni kriminal su u septembru od Masoničića tražili da im dostavi 11 izvještaja koji se odnose na poslovanje SSCG- od finansijskog za 2010. i prvu polovinu 2011.

godine do odluka i drugih pravnih akata u vezi sa pozajmicama. Inspektori su takože pregledali i platne liste za predsjednike granskih sindikata, kao i izvještaje o prikupljenim sredstvima Fonda solidarnostoi i Fonda za prevenciju radne invalidnosti.

Šćepanović proglašava bankrot

“Ja ću na Kongresu da proglasim finansijski banrot SSCG, jer SSCG radisamo zahvaljujući neradu inspekcije rada. Stekli su se zakonski uslovi za pečaćenje pravnog lica, jer se zaposlenima duguju četiri plate a doprinosi nijesu uplaćeni za 11 mjeseci ove godine. Računi SSCG i fondova su prazni,” izjavio je za “Pod lupom” predsjednik Nadzornog odbora SSCG Vuko Šćepanović odgovarajući na pitanje kako će  da podnese Kongresu izvještaj o  kontroli poslovanja.

” Nadzorni odbor je obavijestio početkom novembra Skupštinu SSCG da odbacuje njene nestatutarne i nezakonite izvještaje, što će ponoviti i na Kongresu, “dodaje on.

Nadzorni odbor kako tvrdi, ne raspolaže podacima o visini uplaćene članarine za prvih 11 mjeci ove godine. Za 2010.godinu ona je iznosila 140.000 eura manje nego prethodne, kada je bila 650.000. Nadzornom odboru SSCG nijesu dostavljeni traženi finansijski izvještaji za prvih 10 mjeseci ove godine,  već samo zbirni podaci.

Inspekcija rada je do sada, tvrdi sagovornik, do sada  kaznila SSCG sa 7.000 eura zbog dugovanja prema zaposlenima,a  nedavno je podnijela i prekršajnu prijavu

“Ovakav sindikat ne treba radnicima”

Senka Rastoder kazala je za “Pod lupom” da o vanrednom Kongresu najbolje govori podatak da se na dnevnom redu nije našla informacija o četiri strajka glađu zaposlenih zbog dugovanja za plate.”Bez korjenitih reformi ovakav Sindikat ne treba crnogorskim radnicima,” ističe Rastoder.

Natalija MRDAK

2 Comments

 1. Ovaj nesrećni narod, sluđen, zaluđen i izluđen, ne zna da nas Miles svakodnevno košta više od jedan milion evra.
  Dakle, to nam je čista šteta.
  Pomnožimo to sa 365 dana.
  To je koliko jednogodišnji budžet za penzionere CG!
  Njegovo lično obezbeđenje košta koliko ono Jože Bravara
  ili Čaušeskua.
  Hoćemo predsjednika koji može ponekad od kuće do Parlamenta
  doći na biciklu.
  Kao u Skandinaviji.
  Samo onoga kome su ruke krvave i ko je ogrezao u zločine
  trebaju sedam prstenova obezbeđenja.

 2. Lupež lupeža uvijek nađe.
  Ovi dvojica su na debeloj apanaži Gospodara, samo da bi djelovali kao radnički štrajkbreheri.