Poslanici DPS-a se plaše učešća NVO sektora u radnoj grupi

0

MANS je od Skupštinske radne grupe za izradu Zakona o finansiranju političkih partija i odluke o formiranju privremenog odbora koji bi pratio sprovođenje izbornih zakona zatražio da nam se omogući učešće u radu tog tijela, na isti način kao što nam je to bilo omogućeno u Radnoj grupi za izgrađivanje povjerenja u izborni proces, koja je početkom ove godine završila svoj rad.

Saradnja parlamentaraca i NVO sektora u okviru Radne grupe za izgrađivanje povjerenja u izborni proces pozitivno je ocijenjena kako od strane svih subjekata u crnogorskom društvu, tako i od međunarodne zajednice, koja je ovakav način rada prepoznala kao pozitivan iskorak u dosadašnjoj crnogorskoj praksi, pa zato želimo da vjerujemo da će i ovaj put predstavnicima nevladinog sektora biti omogućeno da učestvuju u radu Radne grupe i da svojim komentarima i predlozima unaprijede i tekstove na kojima će raditi nova Radna grupa Skupštine Crne Gore. To je jedini način da se svo znanje i iskustvo u ovoj oblasti skoncentriše na jednom mjestu i da rezultira donošenjem najkvalitetnijeg zakonskog rješenja, koje odgovara potrebama Crne Gore.

Ipak, ponašanje poslanika DPS-a na jučerašnjoj sjednici pokazalo je da se predstavnici ove partije očigledno plaše učešća NVO sektora u Radnoj grupi, jer su svjesni činjenice da bi se usvajanjem naših predloga moglo stati na kraj višegodišnjoj praksi zloupotrebe državnih sredstava na koju su funkcioneri ove partije i te kako navikli i što izgleda žele da legalizuju novim zakonskim tekstovima. O ovome možda najbolje govori činjenica da će sjednice Radne grupe biti zatvorene za javnost, što umnogome olakšava poziciju vladajućoj partiji da pokuša da progura neadekvatna zakonska rješenja kojima bi legalizovali aktivnosti iz afere “Snimak” ili da pokuša da dezavuiše rad ovog tijela, kako se Zakon o finansiranju političkih partija na kraju ne bi ni usvojio.

Da partija na vlasti još uvijek nema ozbiljan pristup radu u Radnoj grupi najbolje pokazuje to što Vlada, koju vodi ova partija, još uvijek Parlamentu nije dostavila Nacrt zakona o finansiranju političkih partija, iako je to od nje traženo na sjednici Radne grupe još prije nedelju dana, kako bi se proces donošenja zakona okončao do kraja ovog mjeseca, niti je poznato kada će to Vlada učiniti. To je samo jedan u nizu pokazatelja da još uvijek ne postoji volja da se izbornim aferama stane na kraj i da građani Crne Gore dobiju fer i pošteni izborni proces, koji je oslobođen bilo kakvih sumnji u nezakonita ponašanja.

Obim dosadašnjih zloupotreba državnih sredstava za potrebe izbornog rezultata partije na vlasti, najbolje se vidi po izjavama njenih najviših članova iz afere “Snimak”, ali i po istraživanjima koje je poslednjih godina sprovodio MANS, a kojima smo dokumentovali na desetine slučajeva ozbiljnih zloupotreba, od čega su neki toliko očigledni da čak ni naše tužilaštvo nije moglo da zažmuri na njih, već je moralo da pokrene postupke. Zbog toga je neophodno da Crna Gora što prije dobije pravni okvir koji će prevenirati i sankcionisati ovakva ponašanja i koji će pomoći da građani izgrade povjerenje u izborni proces.

Želimo da vjerujemo da će većina u Radnoj grupi ipak imati snage da osigura da ovo tijelo radi transparentno i u interesu svih građana, te da će ovaj put rad Radne grupe dovesti do izgrađivanja povjerenja u izborni proces, zbog čega smo u potpunosti spremni da naše informacije, znanje, kapacitete i iskustvo stavimo na raspolaganje Radnoj grupi kako bi došla do najboljih rješenja. Nadamo da će Radna grupa što prije započeti sa konkretnim radom, te da će nam omogućiti da učestvujemo u njenom radu kako bismo poslanike upoznali sa svim neregularnostima koje smo do sada otkrili kroz sprovedene istrage i kako bismo im ponudili adekvatna zakonska rješenja kojim bi se takvi slučajevi u budućnosti spriječili.

Vuk Maraš
Direktor Monitoring Programa

Komentari su isključeni.