Poslanici podržali inicijativu MANS-a

0

Poslanici Neven Gošović i Velizar Kaluđerović iz Demokratske Crne Gore, Goran Danilović iz DEMOS-a, Dritan Abazović i Miloš Konatar iz URE i Mladen Bojanić podržali su MANS-ovu inicijativu i uputili danas Ustavnom sudu Predlog za ocjenu ustavnosti i zakonitosti Pravila o radu biračkih odbora, kao i Uputstva o načinu korišćenja elektronskih uređaja za identifikaciju birača.

To je jedini način da se prije održavanja lokalnih izbora u Tivtu spriječe masovne manipulacije sa glasačima čija fotografija ne postoji u sistemu elektronske identifikacije birača. Pozivamo Ustavni sud da hitno reaguje i već u toku današnjeg dana donese odluku o ukidanju spornih odredbi iz ova dva pravna akta koje ozbiljno ugrožavaju zakonitost izbornog procesa.

Faktičko izbjegavanje novog mehanizma kontrole, elektronske identifikacije birača, inicirala je izvršna vlast izradom podzakonskih akata, a kasnije i većina u Državnoj izbornoj komisiji. Prvo je MUP donio Uputstvo o načinu korišćenja elektronskih uređaja za identifikaciju birača kojim je na mala vrata uveo mogućnost da glasaju lica za koja u sistemu nema fotografija, iako je to suprotno Zakonu o izboru odbornika i poslanika. Nakon toga, DIK je donio sporna Pravila o radu biračkih odbora kojima je suštinski od izvršne vlasti prepisala norme kojima se zaobilaze nova zakonska rješenja.

Izuzetno je zabrinjavajuća činjenica da izvršna vlast, suprotno zakonu i volji skupštinske većine, direktno utiče na izborni proces izradom pogubnih podzakonskih akata kojima se obesmišljavaju ključne promjene izbornih zakona. Još veći problem je što nova Državna izborna komisija nije spriječila takvo postupanje izvršne vlasti, već se pridružila podrivanju zakonitosti izbornog procesa.

Zajednička nezakonita akcija MUP-a i DIK-a dovela je do toga da 245 lica na teritoriji tivatske opštine imaju pravo glasa na lokalnim izborima, što je više od cenzusa koji je bio potreban na prethodnim lokalnim izborima, pa taj broj glasova na kraju može odlučiti ko će u Tivtu u naredne četiri godine vršiti vlast.

Ukoliko za vrijeme održavanja lokalnih izbora u Tivtu ostanu na snazi odredbe kojima se omogućava da lica glasaju iako njihovih fotografija nema u sistemu elektronske identifikacije, to može dodatno problematizovati legitimitet izbornog procesa i voditi osporavanju izbornog rezultata.

Iz tog razloga, pozivamo Ustavni sud da pokaže ozbiljnost i da već danas razmotri podnijeti Predlog za ocjenu ustavnosti i zakonitosti ova dva podzakonska akta, kako bi se njihove nezakonite odredbe ukinule prije tivatskih izbora i kako bi na taj način zaustavilo dalje urušavanje izbornog povjerenja koje je ionako na rekordno niskom nivou.

Vuk Maraš
Direktor Monitoring Programa

Komentari su isključeni.