Postoji bojazan da se predstavnici političkih partija neće moći dogovoriti oko zakona

1

parlament-crne-goreOdluka Skupštine Crne Gore da nastavi sa radom na izmjeni seta zakona koji se tiču izbornog procesa, koji je do sada radila Radna grupa za izgrađivanje povjerenja u izborni proces, predstavlja korak naprijed ka stvaranju uslova da se budući izbori održe u zakonitim i fer uslovima i da sve političke partije pred birače idu sa jednakim šansama.

Ipak, iz najava koje su se iz Parlamenta mogle čuti nakon jučerašnjeg sastanka na kolegijumu predsjednika Skupštine, postoji opravdana bojazan da se planirani posao neće završiti na adekvatan način, odnosno da predstavnici političkih partija neće moći da se dogovore oko Zakona o izboru odbornika i poslanika i Zakona o biračkim spiskovima jer su ovi zakoni i do sada izazivali velike političke nesuglasice.

Bez obzira na ishod dogovora oko ovih zakona, ključni zakon koji već sada ima podršku većine članova Parlamenta jeste Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o finansiranju političkih partija, i on bi morao biti usvojen prije velikih lokalnih izbora, koji će biti održani na proljeće ove godine.

Nedorečenosti u Zakonu o finansiranju političkih partija omogućile su da se dogodi i afera “Snimak” kao i brojne druge afere koje su pokazale da se državni novac i zapošljavanje u javnom sektoru zloupotrebljavaju kako bi partija na vlasti kupovala glasove za potrebe svoje liste ili kandidata, a da niko zbog toga do sada nije sankcionisan na bilo koji način. Upravo je zbog nedostataka u Zakonu o finansiranju političkih partija DPS bez posledica koristio državni novac da isplati razna socijalna davanja, subvencije, otpremnine, kredite, otpiše dugovanja za struju, vodu i komunalije i izvrši i druga plaćanja u izbornom periodu, kao i zapošljava nove ljude u državnoj upravi i opštinama, a sve zarad dobijanja glasova u nekom od prethodnih izbornih procesa.

Održavanje situacije u kojoj ne postoje nadležnosti i mehanizmi da Državna izborna komisija istražuje zloupotrebe državnog novca i procesa zapošljavanja tokom izborne kampanje i da kazni odgovorne, predstavlja otvoren poziv partiji na vlasti da nastavi sa zloupotrebama iz afere “Snimak” i kupovinom glasova na različite načine.

Zato je neophodno hitno unaprijediti Zakon o finansiranju političkih partija, jer će se jedino ukoliko taj zakon stupi na snagu prije proljećnih lokalnih izbora steći uslovi za održavanje koliko – toliko fer izborne utakmice. Izmjene bilo kojeg drugog zakona, ukoliko se ovaj o finansiranju političkih partija ne usvoji, predstavljalo bi puko bacanje prašine u oči crnogorskim građanima, i ne bi dovelo do bilo kakvog izgrađivanja povjerenja u izborni proces čak ni od strane političkih partija koje u tom procesu participiraju.

Želimo da vjerujemo da su članovi kolegijuma koji su juče dogovarali nastavak saradnje na izradi izbornog zakonodavstva svjesni ove činjenice, i da neće omogućiti ni jednoj partiji, pa ni DPS-u, da nastavi da novac svih građana Crne Gore brutalno zloupotrebljava zarad dobijanja glasova. Stoga, očekujemo da će se makar izmjene Zakona o finansiranju političkih partija, čija su rješenja do sada podržale sve opozicione partije kao i sve članice vladajuće koalicije osim DPS-a, uputiti u skupštinsku proceduru i usvojiti prije lokalnih izbora. U suprotnom, postavlja se pitanje svrhe izlaska ostalih političkih partija na lokalne izbore ukoliko DPS-u i dalje bude omogućeno da koristi državne resurse i aparat za kupovinu glasova u izbornom procesu.

Vuk Maraš
direktor Monitoring programa

1 Comment