Potvrda presude novinaru Martinoviću još jedan dokaz zarobljenosti pravosuđa

0

Zahvaljujući odlukama pravosudnih organa, Crne Gora nastavlja da održava imidž zarobljene države u kojoj se i dalje procesuiraju oni koji istražuju korupciju i organizovani kriminal, a oslobađaju vođe međunarodnih narko kartela.

Odluka Apelacionog suda kojom je potvrđena presuda novinaru Jovu Martinoviću predstavlja dokaz zarobljenosti pravosuđa i direktan atak na slobodu medija u Crnoj Gori, ali i otvorena poruka svim onim novinarima koji se u ovoj zemlji usuđuju baviti istraživačkim radom.

Jovo Martinović, foto: Savo Prelević

Posebno smo zabrinuti što nakon ubistava i pokušaja ubistava, prebijanja i uništavanja imovine, privatnih tužbi tajkuna i kriminalaca, crnogorsko pravosuđe zatvara zlokobni krug sa krivičnim procesuiranjem novinara samo zato što rade svoj posao, targetirajući ih kao saradnike kriminalnih organizacija.

Sa druge strane već decenijama ne postoji bilo kakva iole ozbiljnija namjera državnih organa da zaštiti novinarsku profesiju od kontinuiranih napada i pošalje poruku da iza prazne retorike stoje konkretne akcije.

Potvrda presude Martinoviću dolazi od istog onog pravosuđa u kojem niko nije odgovarao za oslobađajuće presude u slučajevima Kalića i Šarića, što je direktan uzrok stanja u kome se ono danas nalazi. Bez odgovornosti, politizovano i zarobljeno interesima koji su u koliziji sa javnim.

Sada kada je napravljen presedan sa Martinovićem, novinari, ali i svi drugi koji se usude da se bave otkrivanjem korupcije i organizovanog kriminala mogu da očekuju nastavak ovakve prakse. U tom smislu je potpuno nerealno očekivati da prijeko potrebne reforme u crnogorskom pravosuđu sprovodi kadar koji je spreman da na ovaj način presuđuje istraživačkim novinarima.

MANS

Komentari su isključeni.