Povodom izjave direktora Uprave policije Veselina Veljovića u vezi sa snimkom svadbe Safeta Kalića

0

veljovicNadamo se da direktor Uprave policije nije zaštitnik struktura organizovanog kriminala koji neosnovano izriče optužbe i pokušavajući da sakrije sopstvenu odgovornost blati one koji javno zahtijevaju da se profesionalno i ozbiljno istraže navodi iz snimka svadbe Safeta Kalića.

Šef policije je osoba čije bi riječi trebale da imaju veliku težinu i da su zasnovane na činjenicama i dokazima, a ne da podsjećaju na komunističke teorije zavjere stranih špijuna i domaćih izdajnika.

Želimo da vjerujemo da je gospodin Veljović dorastao funkciji koju obavlja i da će svoje javno izrečene optužbe procesuirati u skladu sa njegovim zakonskim ovlašćenjima, i to po hitnom postupku.

U suprotnom, moraćemo da zaključimo da njegove izjave predstavljaju samo providan pokušaj prikrivanja sopstvene odgovornosti za nesavjesan i neprofesionalan rad u gonjenju najtežih krivičnih djela organizovanog kriminala. Štaviše, nametnuo bi se zaključak da ovakvo ponašanje Veljovića stavlja u poziciju advokata onih koje bi svaka poštena i ozbiljna policija trebala da uhapsi.

Ne možemo a da se ne zapitamo zašto je gospodinu Veljoviću trebalo više od godinu dana, od kada je sporni snimak prvi put pomenut u javnosti, da Uprava policije konačno počne da utvrđuje činjenice. Svaki odgovoran šef policije bi odmah nakon što bi saznao za takav snimak postupio u okviru svojih nadležnosti i izvršio detaljne provjere, a ne bi čekao da ga neko postavi na internet i da ga MANS uporno javno poziva da počne da radi svoj posao.

Frapantno je da Veljović svo vrijeme ćuti, kao i Duško Marković čiji najbliži saradnici nazdravljaju onima koje ta služba prepoznaje kao bezbjedonosno interesantne, i osobe koje imaju „kriminalnu saradnju“.

Zbog toga sumnjamo da je i poslednja izjava Veljovića samo pokušaj zataškavanja i nastavak zastrašivanja svih koji se usuđuju da traže da policija i tužilaštvo obezbijede konkretne rezultate u borbi protiv organizovanog kriminala, na fonu njegovih dosadašnjih neargumentovanih javnih optužbi.

Vanja Ćalović
Izvršni direktor

Komentari su isključeni.