Povodom izjave premijera Duška Markovića o devastaciji rijeke Tare

0

Posljednja izjava premijera Duška Markovića predstavlja novi pokušaj zataškavanja zločina prema rijeci Tari koji već duže vrijeme udruženim snagama sprovode Vlada Crne Gore i kineska kompanija CRBC.

Nakon što su nam ministri Radulović i Simović poručili da treba više da vjerujemo njima nego svojim očima, sada premijer Marković javno obećava da će Tara nakon izgradnje autoputa ostati onakva kakva jeste.

Bojimo se da će se ovo obećanje Markovića i ispuniti, te da će Tara nakon odlaska CRBC-a ostati upravo onakva kakva jeste sada – zagađena i devastranog korita, da niko neće snositi odgovornost za to, a da će na kraju punu cijenu uništavanja Tare platiti građani iz svojih džepova.

Ispuštanje otpadnih voda u rijeku, gradnja u samom koritu, deponovanje građevinskog otpada na obalama i desetkovani biodiverzitet su ono što je Tara danas i što, nažalost, može dovesti do preispitivanja njenog statusa u
UNESCO-u.

Razumljivo nam je da Marković kampanju nevladinih organizacija za odbranu Tare vidi kao nepremijerenu jer se ona nikako ne uklapa u strogo kontrolisane posjete uređenim gradilištima u okolini Podgorice koje je navikao da organizuje i da kampanja remeti idiličnu sliku da je sa izgradnjom autoputa sve u redu.

Umjesto što poziva nevladine organizacije, bilo bi dobro da premijer Marković na Taru odvede inspekcije i natjera ih da rade svoj posao i zatraži odgovornost unutar svoje Vlade, ne samo zbog toga što se Tara devastira, nego i zbog toga što se od javnosti uporno kriju informacije o tome.

Već gotovo dvije godine koliko se izvode radovi, ni Marković, niti bilo koji od njegovih ministara nije se usudio da obiđe to gradilište i građanima saopšti istinu, sve dok MANS nije prvi objavio uznemirujuće snimke o tome šta se dešava na Tari.

I dok možemo da razumijemo da istina o Tari smeta Markoviću jer svjedoči o načinu na koji se njegova Vlada brine o prirodnim resursima ove zemlje, zabrinjavajuće je da ne postoji ni mimum spremnosti da se prizna greška i počne raditi na njenom ispravljanju. Umjesto toga, Marković se pridružuje naporima da se sve sakrije od građana.

MANS još jednom podsjeća Markovića da više ne mora da glumi „crnu kutiju“ državnih tajni kao što je navikao na prethodnom radnom mjestu, već da se sada nalazi na funkciji od koje građani sa pravom očekuju punu informaciju o tome šta Vlada radi.

U suprotonom, ignorisanjem ovog problema Marković sam daje odgovor na pitanje da li će Tara preživjeti autoput.

Dejan Milovac
Direktor Istraživačkog centra
MANS

Komentari su isključeni.