Povodom jučerašnje izjave Lukšića da su građanski protesti politički, a da je njegova Vlada imala solidne rezultate

0

Tokom svoje kratke premijerske karijere, Lukšić je sebe izdavao za mladog stručnjaka koji govori engleski i zna da radi na računaru, koji će sprovesti stvarne reforme u ekonomiji, borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Prije nego što su protesti počeli, mnogi su mu vjerovali, a onda je sam sebe toliko puta iskompromitovao da je postao premijer sa najkraćim mandatom, kao što smo mu sa protesta i poručili. Njegova politička sudbina je zapečaćena onog trenutka kada je na zahtjev građana odbio da jasno okrene leđa organizovanom kriminalu i korupciji.

Danas je očigledno da je Lukšić samo marioneta i da će ostati upamćen kao premijer koji je potpisao mnoge sporne vladine ugovore, udvostručio državni dug zbog tajkuna, potvrdio i odbranio štetne i koruptivne privatizacije najvećih preduzeća, a da za to niko nije odgovarao. On je gradjanima koji su sve siromašniji nametnuo nove takse, dozvolio da Prva banka ne poštuje zakon i tvrdio da je vratila kredit državi što se pokazalo kao potpuna neistina. Time je ne samo iskompromitovan, već postoje i elementi za njegovu krivičnu odgovornost o kojoj imamo značajnu dokumentaciju, i koju će jednog dana sigurno morati da snosi.

Hiljade građana na ulicima su pokazale šta misle o Lukšićevim “uspjesima” u vođenju ekonomske politike.  On više nema šta novo da ponudi građanima Crne Gore, jer se kao političar i lider potrošio u želji da zaštiti interese svog partijskog mentora, što je sada svima očigledno. Zato više nije dovoljno dobra fasada ni za domaću javnost ni za međunarodnu zajednicu, jer je na konkretnim primjerima pokazao da se neće boriti da ekonomiju izvuče iz zagrljaja organizovanog kriminala, već štititi interese tajkuna i mafije.

Lukšić zna da je potrošen, pa pokušava da to prikrije jeftinim manipulacijama i proteste naziva političkim, iako je svima očigledno da je razloga za socijalni bunt i previše, a da odlazeći premijer ostavlja ekonomiju u gorem stanju nego što je bila kada je došao na tu poziciju.

Hiljade građana su na proteste dolazile zbog korupcije i kriminala koji su doveli do konkretnih, ekonomskih i socijalnih problema, bez obzira na političku pripadnost. Zato smo sigurni da će se, bez obzira ko je na vlasti, građani boriti sve dok se troškovi nečijeg bogaćenja budu prelivali na njihov teret. Protesti su bili i ostaće ekonomski i socijalni, ali imaju i imaće političke posljedice jer oni koji ne rade u interesu građana ni ne treba da budu na javnim funkcijama.

Aktivnosti MANS-a, pa i protesti, će zato ostati posvećeni borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije i mi ćemo nastaviti da se borimo kao građani, u građanskom frontu. Vjerujemo da svi političari koji su protiv organizovanog kriminala treba to da pokažu i bore se kroz ujedinjeni politički front, a da svako pojedinačno ima pravo da odluči da li će se boriti na jedan ili drugi način. Važno je da cilj svih da bude zajednički: slobodna Crnu Goru, čija vlast radi u interesu građana, pa neka se političari bore preuzmu vlast, a građani da im ruke budu čiste.

Zato smo mi sigurni da građani i od sledećeg premijera, ko god on bio i kojoj god partiji pripadao, očekuju da uradi ispuni zahtjeve sa protesta: eliminiše korupciju iz cijena monopolskih preduzeća; raskine štetne i koruptivne ugovore o privatizaciji; utvrdi pojedinačnu odgovornost za te privatizacije i vrati nezakonito stečeni novac u budžet; eliminiše korupciju kao najveću biznis barijere i dovede strane investitore koji poštuju zakone i ugovore o privatizaciji, pa ulažu u firme i otvaraju nova radna mjesta; obezbijedi nezavisnost Univerziteta i prihvatljive školarine; i obezbijedi slobodu govora i medija i kazniti počinioce i nalogodavce napada.

Svaki sledeći premijer bi trebao da uči na greškama Lukšića, a ne na svojim, i da za građane koji ga izaberu uradi najmanje ono što smo tražili od odlazećeg premijera koji je svoje pravo lice pokazao upravo na protestima i zato završio karijeru. Ukoliko taj novi premijer za svoje građane ne uradi najmanje ono što su građani tražili od Lukšića, sigurni smo da će iskusiti i brojnije proteste i imati još kraći mandat.

Vanja Ćalović
Izvršni direktor

Komentari su isključeni.