Povodom odgovora ANB i izjava gospodina Rakočevića

1

imanje+rakocevic+helikopterAgencija za nacionalnu bezbijednost je ekspresno i očigledno bez bilo kakve ozbiljne provjere podataka ustvrdila da Vladeta Rakočević svoju imovinu nije stekao na nezakonit način, što zasigurno ne doprinosi povećanju povjerenja javnosti u tu instituciju.

Ovo tim prije što su izjave gospodina Rakočevića date ovim povodom krajnje neozbiljne. Naime, gospodin Rakočević tvrdi da je luksuzni turistički kompleks izgradio zahvaljujući iznajmljivanju objekta u Podgorici nekim međunarodnim organizacijama, izbjegavajući da pomene koje su to međunarodne organizacije koje bi iznajmile objekat baš od nekoga iz obavještajne službe i da li je sa njima stupio u kontakt zahvaljujući poziciji koju zauzima. Štaviše, gospodin Rakočević je kuću koju je iznajmljivao prvo morao da kupi, a dogradi i uredi prije nego što je mogao da je iznajmi, a on je propustio da pomene odakle mu novac za početak biznisa.

Što je još važnije, gospodin Rakočević nije ni pokušao da objasni kolika je to renta koju je ubirao, pa čak to bilo i u periodu od 13 godina, a da je bila dovoljna za izgradnju luksuznog kompleksa kakav on posjeduje. O iznosu novca koji je uložen u kompleks svedoče i cijene smještaja koje se kreću od 250 do 650 eura za dan, što je skuplje nego u većini hotela visoke kategorije.

Pored smještajnih kapaciteta, imanje gospodina Rakočevića gostima nudi terene za rukomet, košarku i tenis, kao i zatvoreni bazen, saunu, djakuzi i teretanu, ali i helikopterski izlet. Tako nešto je zaista teško zaraditi iznajmljivanjem objekta od oko 200 m2, pa makar on bio i u samom centru, a ne na periferiji Podgorice. Naravno, posebno je pitanje od koga gospodin Rakočević pozajmljuje helikopter, ukoliko i to nije naslijedio ili kupio od rentiranja (fotografija u prilogu).

Iznad svega se nameće pitanje zašto bi neko ko ima tako uspješan privatni biznis odlučio da svoje vrijeme troši na zahtjevnim i visoko rizičnim poslovima u obavještajnoj službi gdje mu je plata, makar zvanično, neuporedivo manja od prihoda koje stiče od rentiranja.

Današnje izjave gospodina Rakočevića otvaraju samo dodatna pitanja za svakog običnog građanina, pa je posebno zabrinjavajuće što i sama ANB staje iza njih i svojim saopštenjem ih potvrđuje. To zasigurno urušava i onako mali kredibilitet obavještajne službe, i može navesti na zaključak da vrh te institucije nije zainteresovan da se utvrdi da li njeni službenici zloupotrebljavaju svoja ovlašćenja kako bi nezakonito stekli imovinu.

imanje+rakocevicSvaka ozbiljna obavještajna služba bi bila više nego zainteresovana da utvrdi da li su snimci njenih službenika u kojima se optužuju za teška krivična djela autentični i ne bi bilo nikakve potrebe da je bilo koja nevladina organizacija, pa ni MANS, poziva da tako nešto učini. Naša ANB ne samo što čeka da se pritisak javnosti pojača do mjere kada konačno mora da javno reaguje, već i ne koristi svoje napredne tehničke mogućnosti da utvrdi da li su navodi iz snimka zaista istiniti.

Mi smo ukazali javnosti da se na spornom snimku svadbe Safeta Kalića pojavljuje poseban dio u kome se nalazi transcript i audio snimak razgovora policajca i gospodina Rakočevića. Prema tom snimku, gospodin Rakočević navodno saopštava policajcu koji je na punktu Ribarevina zaustavio Nasera Kelmendija iz Peći koji nosi oko 500.000 eura u kešu dam u dozvoli unos novca u zemlju.

Mi nismo ni pomislili da špekulišemo time da je gospodin Rakočević prisustvovao svadbi, već smo samo ANB uputili na sporni snimak koji dokumentuje ove navode i zatražili da utvrdi njegovu autentičnost.

Međutim, od svih optužbi iznesenih na tom snimku, ANB je odlučila da provjerenim metodama plasiranja teorija zavjere i zamjene teza, skrene pažnju javnosti na druga pitanja.

Ovakav odnos ANB-a na žalost pokazuje da ta služba još uvijek radije funkcioniše po principu oprobanih komunističkih metoda, nego što je spremna da sprovede reforme, i to počevši od sopstvenih službenika.

Vanja Ćalović
Izvršni direktor

1 Comment

 1. Bjeladin Humac

  Svaka vam cast na dosadasnjem radu i zelim mnogo vise uspjeha u buducnosti.

  Samo napred, da napokon ocistimo Crnu Goru od korupcije i nedodirljivih.
  Siguran sam da svaki iole posten gradjanin Crne Gore vas u potpunosti podrzava bilo javno bilo tajno.

  Na zalost, dok se ovoj strasnoj hobotnici ne “otkine” glava je uzaludan posao.

  Srecom vrijeme cini svoje, i ako nista drugo ostaje nam nada da ce se ova korupcija i idolopoklonstvo iskorijeniti i nestati, a da ce zloupotrebe sluzbenih polozaja biti sve manje cim se pocnu kidati prvo oni jaci pipci.

  Ne mogu da vjerujem da posle ovoliko godina hobotnica ne reaguje, mada vjerujem da bi htjela ali ce je sigurno zaboljeti glava prije ili kasnije???

  Da je hobotnica svjesna koliko joj pipaka o glavi radi, brzo bi se uhvatila sa njima u kostac na nasu srecu.

  Samo da hoce glava da uci na tudje greske, sjetila bi se da je Sloba Milosevica
  sproveo do helihoptera upravnik CZ Blanusa, nekadasnji njegov bivsi nacelnik policije i covjek od povjerenja koji se pohvalio kako je to uradio i cak napisao knjizicu.

  Nazalost, siguran sam da zna glava da u Crnoj Gotri ima mnogo takvih Blanusa, njemu bliskih, lii samo do sada nisu imali sansu da se dokazu.

  Do tada ostanimo na pravom putu vjere i nadanja da ce napokon Crna Gora napokon uvesti pravni sistem i nece biti nedodirljivih, kojih je brate premnogo, a pogotovo u sudstvu i tuzilastvu.
  U udbasa i u ljute zmije
  postenome, prijatelja nije!!!!