Povodom žalbe Lutrije i Džek pota na presudu Osnovnog suda u Podgorici

0

Lutrija Crne GoreMANS je predao sudu odgovor na žalbu Lutrije i Džek pota protiv presude kojom je odbijen tužbeni zahtjev tih pravnih lica protiv MANS-a i Daily press-a. Pored toga što su Lutrija i Džek pot u žalbi nastavili sa paušalnim i neosnovanim optužbama, sada su dali doprinos i pravnim tumačenjima koje teorija i praksa ne poznaju.

Naime, u žalbi Lutrije i Džek pota se navodi da je Crna Gora zbog dekriminalizacije klevete “rezervisala” prava pravnih lica odredbom Zakona o obligacionim odnosima koja propisuje naknadu nematerijalne štete. Inače, kleveta je dekriminalizovana 2011. godine, a Zakon o obligacionim odnosima sa navedenom odredbom donešen je 2008. godine. Dakle, zaključak Lutrije i Džek pota da je jedna posljedica dekriminalizacije klevete nastupila tri godine prije te dekriminalizacije ne zaslužuje poseban komentar, ali svakako pokazuje kontinuitet u “osnovanosti” i “stručnosti” navoda Lutrije i Džek pota.

Takođe, u žalbi Lutrije i Džek pota ponovo se ukazuje na spise drugog predmeta u kome im je sudija Blažo Jovanić dosudio preko 2 milinona eura na teret budžeta, iako ti spisi nemaju nikakve veze sa MANS-om i iako su ti spisi jedino pokazali da su Lutrija i Džek pot nezakonito izabrali sudiju Jovanića da sudi u tom predmetu.

Dalje, Lutrija i Džek pot u žalbi izražavaju žaljenje što je Crna Gora dekriminalizovala klevetu, nabrajaju države koje to nijesu učinile, nabrajuju sankcije koje se u drugim državama mogu izreći za klevetu, navode vrste i teorijske definicije klevete, govore o problemima tranzicionih vremena i tranzicionih država, novinarskoj etici, poštenju, stanju u pravno uređenim državama i slično.

Pravo je Lutrije i Džek pota da se zalažu za verbalne delikte, ali njihovo žaljenje što je Crna Gora dekriminalizovala klevetu ne može biti osnov da im se udovolji svim zahtjevima. Takođe, Lutrija i Džek pot, odnosno kontroverzni biznismeni koji ih kontrolišu, veoma dobro znaju da problemi tranzicionih vremena i tranzicionih država nijesu u dekriminalizaciji klevete, već prije u kontroverznim biznismenima i njihovim koruptivnim vezama sa pojednicima u vlasti.

Prije pozivanja na pravno uređene zemlje, u Lutriji i Džek potu su trebali razmisliti da li bi oni i njihovi osnivači u takvim zemljema mogli “poslovati” na način kako to čine u Crnoj Gori? Da li bi Lutrija mogla biti “prodata” na način na koji je to urađeno u Crnoj Gori? Da li bi u pravno uređenim državama mogli zakonom da obezbjeđuju monopol, kako se to čini u Crnoj Gori? Da li bi u takvim državama mogao biti izabran sudija po njihovoj tužbi na način kako je to urađeno u Crnoj Gori? Odgovor na ova i na niz drugih pitanja najbolje pokazuje i osnovanost njihovog tužbenog zahtjeva, odnosno pravo MANS-a da se bavi pitanjem njihovog poslovanja na način kako je to činio i kako će činiti i ubuduće.

U nedostatku argumentacije, u žalbi Lutrije i Džek pota ponovo se ukazuje na ugroženost Branislava Mićunovića i Save Džigija Grbovića od strane MANS-a, ali se sada optužbe proširuju i na navode o njihovoj kriminalnoj vezi sa Milom Đukonovićem. U prvostepenom postupku Lutrija i Džek pot su izbjegli saslušanje Mićunovića tvrdnjama da je nesposoban da svjedoči i da bi mu se zdravlje ugrozilo ako se pojavi pred sudom, dok je Sava Džigi Grbović iskoristio zakonsko pravo da kao zastupnik stranke ne daje iskaz. Optužbe da je MANS napadao osnivače Lutrije i Džek pota za kriminalnu vezu sa Milom Đukanovićem prvi put su iznijeli u žalbi, pa MANS-u nije ni pružena mogućnost da se o njima izjasni pred sudom, što bi vrlo rado učinili.

Na kraju, sudu smo ponovo ukazali na stavove Evropskog suda za ljudska prava koje Lutrija i Džek pot izbjegavaju da komentarišu, osim što ih je njihov punomoćnik u prvostepenom postupku nazvao “frazetine evropskog novogovora”. Stav suda u Strazburu je da poslovni ugled nije legitimni cilj radi koga je dozvoljeno organičiti slobodu izražavanja.

Takav stav važi čak i u slučaju kompanija koje mogu dokazati da takav ugled imaju i čiji osnivači se ne nalaze na evropskim optužnicama za organizovanim kriminal. Tim prije taj stav mora važiti i za Lutriju i Džek pot. Zato očekujemo da Viši sud primijeni stavove Evropskog suda, a ne stavove Lutrije i Džek pota i lica koja ih predstavljaju i zastupaju.

Punomoćnik MANS-a
Veselin Radulović, advokat

Komentari su isključeni.