Poziv odbornicima da ne podrže legalizaciju Restisovih objekata

0

Na narednoj sjednici Skupštine Opštine Budva koja je zakazana za utorak, 27. marta, pred odbornicima će se naći dokument kojim se ponovo legalizuju objekti u Miločerskom parku koje je bespravno sagradio zakupac hotela na Svetom Stefanu, grčka Restis Grupa.

Ovim se nastavlja praksa da se privilegovani investitori aboliraju od kršenja zakona i propisa, ali i svi oni na lokalnom i državnom nivou koji su im to omogućili.

Naime, jedna od tačaka predstojeće sjednice budvanskog parlamenta će biti predlog Plana postavljanja privremenih objekata za teritoriju Opštine Budva u kojem se predlaže produžetak dozvola za dva “privremena objekta” koje je Restis Grupa već nelegalno sagradila.

“Privremeni objekti” ovog investitora su zapravo dvije zgrade od preko 1500 m2 od čvrstog materijala, jedna od njih ima potrovlje, a druga čak i podrum. Nema sumnje da su ovi objekti proglašeni za privremene jer nisu mogli biti uklopljeni u važeći plan za Sveti Stefan, zbog čega je MANS i podnio krivičnu prijavu protiv više lica iz budvanske Opštine.

MANS je još u januaru podnio krivičnu prijavu za organizovani kriminal protiv više bivših i sadašnjih ministara, te predstavnika Restis Grupe i Opštine Budva. Zbog tolerisanja kršenja ugovora o zakupu prijava je podnijeta protiv bivšeg i sadašnjeg ministra turizma, Predraga Nenezića i Predraga Sekulića, dok je zbog nelegalne gradnje i njegog tolerisanja, prijava podnijeta protiv predstavnika Restis Grupe i bivšeg ministra urbanizma Branimira Gvozdenovića.

U međuvremu, Restis Grupa još uvijek nije otvorila hotel iako su svi rokovi odavno prošli, kasni sa plaćanjem zakupnine i još traži da se zakupnina smanji uz obrazloženje da su imali gubitke jer hotel ne radi! Umjesto da smjesta raskine ugovor sa ovakvim investitorom, Vlada je zadužila Predraga Sekulića da uđe u pregovore sa ovom kompanijom, što dodatno potvrđuje naše sumnje da ne postoji ozbiljna namjera da se Restis natjera da poštuje zakone ove zemlje.

MANS je već nekoliko puta tražio od crnogorskog tužilaštva da što hitnije procesuira našu krivičnu prijavu kako bi se spriječile dalje posljedice po javni interes i državni budžet, ali za sada smo od tužilaštva dobili samo ćuitanje. Ćutanje je bio odgovor i na činjenicu da je u posao sa Restis grupom i državom uključena i “najpoznatija sestra”, Ana Kolarević koja se pojavljuje kao zastupnik Restis Grupe, ali čije ime se povezuje i sa drugim privatizacijama koje su se neslavno završile, kao npr nikšićka Željezara i Telekom.

Nažalost, dok crnogorsko tužilaštvo ćuti, nastavljaju se loši poslovni aranžmani sa investitorima koji nekažnjeno krše zakone i propise, pa će tako usvajanjem pomenutog Plana, Restis Grupa nastaviti da uživa u privilegovanom statusu, a ministri koji su joj to omogućili, u slobodi.

MANS stoga poziva odbornike budvanskog parlamenta da odbiju da budu saučesnici u krivičnim djelima koja imaju za cilj zaštitu privatnog interesa investitora i sa njime povezanih pojedinaca iz vlasti i njihove familije, i da na sjednici glasaju protiv usvajanja ovakvog Plana.

Pozivamo i crnogorsko tužilaštvo da otkaže poslušnost kriminalcima i zaustavi dalje uništavanje državnih resursa, jer je vrijeme da ovom zemljom konačno počnu da upravljaju zakoni i propisi a ne organizovani kriminal.

Dejan Milovac
Direktor programa za urbanizam

Komentari su isključeni.