Pravosuđe i borba protiv korupcije

0

U pravosuđu nije uspostavljen jasan i objektivan sistem odgovornosti. Kršenje zakona od strane tužilaca i sudija u praksi se toleriše.

Propusti tužilaca i sudija u korist optuženih za teža krivična djela ostaju nekažnjivi.

U cilju unapređenja zakonskog okvira MANS je podnio inicijativu za izmjene i dopune Krivičnog zakonika kojima bi se propisala nova krivična djela u oblasti nezakonitog bogaćenja javnih funkcionera, javnih nabavki, privatizacije i stečaja. Podnijeli smo i inicijativu Vrhovnom sudu Crne Gore da zauzme načelni pravni stav i utvrdi obavezujuće smjernice sudovima kada odlučuju u predmetima po sporazumu o priznanju krivice.

Sudovi, tužilaštvo i Tužilački savjet skrivaju niz informacija iz svog djelokruga rada i tako onemogućavaju javnosti uvid i javnu provjeru zakonitog postupanja. MANS je podnio inicijativu Ustavnom sudu Crne Gore za ocjenu ustavnosti i zakonitosti Pravilnika o anonimizaciji podataka u sudskim odlukama. Na osnovu tog Pravilnika brišu se brojni podaci iz presuda prije njihovog objavljivanja i od javnosti se sakrivaju važne informacije o javnim funkcionerima koji su pravnosnažno osuđeni za korupciju na javnim suđenjima.

Baza podataka pravosnažnih presuda za korupciju donešenih u poslednjih pet godina dostupna je OVDJE

  • Kompletan izvještaj možete preuzeti OVDJE (PDF)

Komentari su isključeni.