Priručnik za istraživačke novinare

0

MANS je u saradnji sa KRIK-om pripremio Priručnik za istraživačke novinare u cilju bržeg i lakšeg dobijanja tačnih podataka potrebnih za istraživačke priče.

U Priručniku se mogu naći osnovni izvori podataka u Crnoj Gori i inostranstvu kao što su registri kompanija, katastri, of šor registri koji su solidna osnova za početak istraživanja.

U dijelu Internet napredne pretrage objašnjeno je kako pretraživati internet sa i bez Google-a, kako koristiti Google search tools, koji su drugi pretraživači i alati za prikupljanje podataka.

Takođe je objašnjeno kako istraživati društvene mreže putem moćnih pretraživača koji omogućavaju svakome da na novi način koristi i pretražuje podatke objavljene na društvenim mrežama.

Priručnik objašnjava i postupak provjere činjenica, kako čitati finansijsku dokumentaciju i kako zaštititi osjetljive podatke na kompjuterima, ali i kako sačuvati ličnu bezbjednost, bezbjednost kolega, organizacije i opreme.

Ovaj priručnik je samo jedan od servisa koje MANS pruža crnogorskim novinarima da lakše dođu do informacija koje su im potrebne za izradu novinarskih priča, ali i za potrebe dnevnog izvještavanja.

  • Priručnik možete preuzeti OVDJE (PDF)

Komentari su isključeni.