Privatizacija vojne kompanije MDI i dalje tajna

0

indexSavjet za privatizaciju i kapitalne projekte je potpuno nezakonito proglasio tajnom privatizaciju vojne državne kompanije „Montenegro Defence Industry“ (MDI), koja je u martu ove godine prodata konzorcijumu koji se dovodi u vezu sa kontroverznim Belgijancem Serž Milerom, osumnjičenim za ilegalnu prodaju oružja, šverc droge i pranje novca.

Ugovor o prodaji 100 odsto akcija „Montenegro Defence industry“ potpisan je 4. marta, a kompanija je za 680 hiljada eura prodata konzorcijumu firmi „ATL – Atlantic Technologies“ Ltd iz Izraela i „CRPS-Impex“ iz Srbije, čija je ponuda ocijenjena kao ispravna.

Novi kupac se takođe obavezao da će uložiti dodatnih 400 hiljada eura u modernizaciju preduzeća.

MANS je putem Zakona o slobodnom pristupu informacijama početkom februara ove godine tražio od Savjeta za privatizaciju da nam omogući uvid u ponude dostavljene na javni poziv raspisan 16. septembra prošle godine, kada je i oglašena prodaja 100 odsto kapitala „Montenegro Defence Industry“.

Međutim, Savjet za privatizaciju je odbio zahtjev, pod obrazloženjem da se radi o povjerljivim informacijama koje se tiču bezbjednosti, odbrane, spoljne, monetarne i ekonomske politike zemlje. Savjet se takođe pozvao na svoju odluku o određivanju stepena tajnosti podataka za veći broj privatizacija koju je donio na sjednici 27. januara ove godine.

U toj odluci Savjet je oglasio tajnim podatke za čak 13 državnih preduzeća koje su trenutno u procesu privatizacije ili će tek biti, ocjenjujući da bi objavljivanje podataka sadržanih u tenderskoj dokumentaciji i ponudama izazvalo štetne posledice za bezbjednost i interese Crne Gore, što je od većeg značaja od interesa javnosti da bude upoznata sa tim informacijama.

Odlukom Savjeta pristup tajnim podacima omogućen je jedino njegovim i članovima tenderskih komisija, dok prestanak tajnosti nastupa istekom roka od pet godina, čime su faktički i poslanici crnogorskog parlamenta i sva zainteresovana javnost uskraćeni za veoma bitne informacije. MANS je protiv ove odluke Savjeta za privatizaciju podnio tužbu Upravnom sudu.

Očigledno je da Vlada pokušava da od javnosti sakrije ključne podatke o licima i kompanijama kojima se rasprodaju vrijedna državna preduzeća, što je već na startu pokazao primjer prodaje vojne kompanije „Montenegro Defence Industry“. Naime, Balkanska istraživačka mreža (BIRN) nedavno je objavila podatke koji izraelsku kompaniju „ATL – Atlantic Technologies“ Ltd dovode u vezu sa Serž Milerom, koji je u rodnoj Belgiji osumnjičen za ilegalnu prodaju oružja, šverc droge i pranje para.

Prema navodima BIRN-a, jedini vlasnik i direktor izraelske firme ATL je Izraelac Agmon Šaked, ali su podaci iz bugarskog privrednog registra pokazali da je Miler više od godinu dana, sve do juna 2014. godine, zvanično bio suvlasnik ATL-ove ćerke firme u Bugarskoj, nakon čega je prodao svoj udio. Belgijski mediji ranije su objavili da kompanija ATL ima kancelariju u zgradi berze dijamanata u Anterpenu, na adresi na kojoj je nekoliko Milerovih kompanija, a kasnije su podaci uklonjeni sa sajta.

Pored toga, direktor „Montenegro Defence Industry“ Zoran Damjanović potvrdio je BIRN-u da je Miler posjetio kancelarije kompanije u Podgorici kao predstavnik ATL-a, ali je kasnije izjavio da je Miler bio prisutan kao „prijatelj kompanije iz Tel Aviva“.

Miler je po osnovu Interpolove potjernice uhapšen na državnom prelazu Božaj, nakon odlaska iz Crne Gore i neposredno poslije potpisivanja kupoprodajnog ugovora za „Montenegro Defence Industry“, a prema saopštenju crnogorske Uprave policije, od 17. marta ove godine, na teret mu se stavlja organizovanje i finansiranje uvoza velikih pošiljki kokaina iz Južne Amerike, te nezakoniti prevoz oružja na osnovu čega je ostvaren kriminalni kapital u iznosu većem od pet miliona američkih dolara.

Prema optužnici, Miler je učestvovao u preusmjeravanju profita i sredstava stečenih iz ovih aktivnosti i njihovom ulaganju u ekonomsku strukturu. Trenutno u Podgorici čeka ekstradiciju.

Poslije ovakvih navoda, u svakoj pravno uređenoj državi nadležno privatizaciono tijelo bi automatski preispitalo kupoprodajni ugovor, Uprava za sprečavanje pranja novca provjerila porijeklo novca kojim su plaćene akcije državne firme, a tužilaštvo bi najhitnije reagovalo i iskoristilo mogućnost da u pritvoru od Milera prikupi informacije o razlozima njegovog boravka u Podgorici i sastancima sa čelnicima kompanije „Montenegro Defence Industry“.

Umjesto toga, državni organi ne reaguju povodom ovog slučaja, a danas je više nego jasno da je odluka Savjeta za privatizaciju da tajnom proglasi podatke o privatizaciji niza ključnih kompanija krajnje štetna i suprotna javnom interesu, te da je sračunata sa ciljem da se daleko od očiju javnosti rasprodaju vrijedni državni resursi.

MANS

Komentari su isključeni.