Problemi u biračkom spisku: 100 hiljada birača ima promjenjeno mjesto glasanja

0

“Iako je zakonom propisano, ne vrše nadzor. To je javašluk. Mi nijesmo imali priliku da DIK ukaže na jednu jedinu nepravilnost imenom i prezimenom ili da kažu ovaj čovjek je nezakonito upisan u birački spisak, ili je duplikat ili bilo što”, kazao je Vuk Maraš

Manje od dva mjeseca do izbora, u biračkom spisku postoji more problema. Najviše zabrinjava podatak da više od 100 hiljada birača ima promijenjeno mjesto glasanja.

“Ovdje je jako važna, s jedne strane napori MUP-a, informisanje građana, a s druge strane i sami građani moraju imati inicijativu, interesovati se da se ne bi dogodilo da u toku izbornih dana počne stvaranje nekih neželjenih situacija, gužvi, rasprava, haosa ili bilo čega drugog”, kazao je Dragan Koprivica iz CDT-a.

U MANS-u akcenat stavljaju na probleme sa biračima koji bi trebalo da budu izbrisani iz biračkog spiska, na veliki broj umrlih koji se u njemu nalaze, kao i na lica koja žive u inostranstvu, decenijama ne dolaze, a imaju pravo glasa u Crnoj Gori. Maraš kočnicu vidi u Državnoj izbornoj komisiji.

“Iako je zakonom propisano, ne vrše nadzor. To je javašluk. Mi nijesmo imali priliku da DIK ukaže na jednu jedinu nepravilnost imenom i prezimenom ili da kažu ovaj čovjek je nezakonito upisan u birački spisak, ili je duplikat ili bilo što”, kazao je Vuk Maraš.

Zlatko Vujović iz Cemija smatra neprihvatljim to što, kako kaže, predsjednik DIK-a Budimir Šaranović ne želi saradnju sa MUP-om.

“Ja sam prosto zbunjen njegovim odnosom i ponašanjem koje se svodi više na partijsko, jednostrano. + Ako imamo ministra unutrašnjih poslova iz redova opozicije koji je došao tu u okviru sporazuma u Vladi izbornog povjerenja, onda je njegova ključna uloga iz te perspektive da očiste se birački spiskovi, da imamo birački spisak u koji ćemo imati svi povjerenja. Ako imamo niz drugih pokušaja da se tako nešto spriječi, onda mi smo u velikom problemu”, kazao je Vujović.

Da li se u ovim uslovima mogu održati izbori?

“U ovom trenutku da su izbori zakazani za narednu nedjelju, ja smatram da ne postoje uslovi da se održe izbori”, izjavio je Vujović

“U ovakvim uslovima, izbori se mogu održati ali neće biti kvalitetno organizovani. Zbog toga je važno, pripremiti se, odraditi sve što je u našoj moći da se uradi i desetak dana prije izbora će biti jasno da li smo mi spremni za izborni dan ili nijesmo”, dodao je Koprivica.

“Mi moramo kompletnu implementaciju afisa da sprovedemo do kraja da bismo mogli da kažemo da li su te baze čiste ili ne, odnosno da li postoji uslov s aspekta tačnosti biračkih spiskova za održavanje izbor”, kazao je Maraš.

Zlatko Vujović upozorava I da, ukoliko bi se održali izbori sa ovakvim biračkim spiskom to bi moglo da dovede do političkih posljedica.

“Vjerovatno bi opozicija osporavala regularnost izbora, otvorilo bi se pitanje ponovo o mrtvim koji glasaju, o zloupotrebama i tako dalje, i mi bi došli do izbornog rezultata koji ne bi bio prihvaćen i koji bi možda doveo do kasnijih demonstracija i uveo Crnu Goru u novu političku krizu”, rekao je Vujović.

Naši sagovornici zato još jednom poručuju da je neophodna saradnja institucija koje se bave biračkim spiskom, prije svih MUP-a i DIK-a.

Preuzeto sa Portala Vijesti

Komentari su isključeni.