Protesti potvrđuju da ima mnogo nas koji se ne plašimo

2

Čestitamo organizatorima protesta u Ulcinju i Bijelom Polju i građanima koji su javno poručili Vladi da ide, jer su njihovi protesti pokazali da se budi i sjever i jug Crne Gore.

Sve ono o čemu se šaputalo danas je rečeno Vladi u lice za šta je trebala hrabrost koju su i organizatori i građani pokazali. Po prvi put poslije više od dvije decenije, građani ova dva grada su glasno zahtijevali da Vlada podnese ostavku, ne pristajući na kompromise, polu-rješenja ili milostinju. Današnji protesti potvrđuju da ima mnogo nas koji se ne plašimo da tražimo odgovornost i da je ovo samo početak, a da se građani i sami mogu organizovati i pobuniti, jer je vrijeme da svi pružimo otpor.

Protestima su prisustvovali građani svih vjera i nacija, ali i svih partija, uključujući i vladajuću koaliciju, pa je to i razlog što su njima prethodili veliki pritisci, zastrašivanja i ucjene. Pobjeda građana Ulcinja i Bijelog Polja je tim veća jer se radi o malim sredinama gdje se pritisci mnogo više osjećaju.

Očigledno je da je sistem u panici, jer se sve više državnih i lokalnih činovnika i članova vladajućih partija usuđuje da javno izrazi nezadovoljstvo, znajući da institucije koje počivaju na njihovom radu, djeluju samo u korist nekoliko pojedinaca.

Znamo da su mnogi ostali da gledaju proteste sa strane ili nisu smjeli da dođu, jer ih godinama plaše da može biti gore i da mogu da izgube i ono malo što imaju. Zato pozivamo sve koji su bili na protestima, ali i one koji ih tiho podržavaju, da nam prijave pritiske i pokušaje podmićivanja, jer je nas više, ne mogu nas sve otpustiti ili potkupiti i ne vjerujemo u njihova lažna obećanja koja slušamo već dvije decenije.

Danas znamo da će nas svakim danom biti sve više, jer su građani Ulcinja, Bijelog Polja, ali i svih drugih gradova pokazali da se smije i može, da nije ništa strašno, da ništa ne boli, da otpor raste i na sjeveru i na jugu.

Danas je svaki građanin ponosan što je preuzeo odgovornost da promijeni svoju i budućnost svoje djece i zato očekujemo da će se protesti uskoro proširiti na druge gradove i da će nas na velikom protestu u Podgorici biti još više. Premijer i ministri znaju da njihovi računi dolaze na naplatu i da je vrijeme za odgovornost.

Vanja Ćalović

2 Comments

 1. PADAJ MILO I NEPRAVDO!
  NAROD TI JE SUDIT’ ZVAN!
  BJEŠTE OD NAS NOĆNE TMINE!
  SVANUO JE I NAŠ DAN!
  PRAVO NAŠE UKRADENO!
  AMO NATRAG DAJTE NAM!
  NE DATE LI!NE MOLIMO!
  UZEĆE GA NAROD SAM!
  GRADOVE SMO MI PODIGLI!
  I PALATE GRADILI!
  VEĆ DUGO SMO ROBLJE BILI!
  I ZA VAS SMO RADILI!
  NAŠE BIĆE NOVO DOBA!
  DUŠKO JOVANOVIĆU!
  USTATI ĆEŠ TAD IZ GROBA!
  S TOBOM U BOJ POĆI ĆU!
  ZASTAVA ĆE VIJORITI!
  SLAVOLJUBE ŠĆEKIĆU!
  USTAV!ZAKON ĆE VAŽITI!
  POLICIJA IH ŠTITITI!

  (OBRADA PJESME “PADAJ SILO I NEPRAVDO”)

 2. STAJTE CRNOGORSKO ROBLJE!
  VI SUŽNJI KOJE MORI GLAD!
  VEĆ GRMI RAZUM U SVOM LETU!
  ČAS JE KRAJNJI DOŠ’O SAD!
  NEK’ SVE TRULO!
  ZBAČIMO ZA SVAGDA!
  USTAJ ROBLJE DIŽI SE!
  NOV SVJET SAGRADIĆEMO SAMI!
  BEZ MAFIJE I KORUPCIJE!
  TO ĆE BITI POSLEDNJI
  I DOLUČNI TEŠKI BOJ!
  S AINTERNACIONALOM
  DSLOBODA ZEMLJI SVOJ!