Prvi polugodišnji izvještaj o aktivnostima Skupštine Crne Gore

0

MANS sprovodi projekat „Unapređenja parlamentarnog nadzora i odgovornosti u Crnoj Gori“ koji podržava Demokratski fond Ujedinjenih nacija (UNDEF). Projekat se odnosi na praćenja transparentnosti i aktivnosti rada Skupštine Crne Gore i njenih poslanika. Vremensko trajanje projekta je dvije godine, a ovo je prvi polugodišnji izvještaj koji MANS objavljuje i odnosi se na period od 01. novembra 2017. do 30. aprila 2018. godine.

Na osnovu rezultata parlamentarih izbora održanih 16. oktobra 2016. godine, Demokratska partija socijalista (DPS) osvojila je 36 mandata, Demokratski front (DF) 18, Koalicija Ključ 9, Demokrate Crne Gore (DCG) 8, Bošnjačka stanka (BS) i Socijaldemokrate (SD) po dva madata, Albanci odlučno i Hrvatska građanska inicijativa (HGI) po jedan, a Socijaldemokratska partija (SDP) 4 mandata.

Skupština Crne Gore je konstituisana 07. novembra 2016. godine. Od 81 poslanika u crnogorskom parlamentu, 42 su izabrala predsjednika i potpredsjednike Skupštine – Ivana Brajovića, Branimira Gvozdenovića i Gencija Nimanbegua. Time parlamentarnu većinu čine DPS, SD i manjinske stranke Bošnjaka, Albanaca i Hrvata, dok su 39 opozicionih poslanika (DF, Demokratska Crne Gora, SD, DEMOS, SNP i Građanski pokret URA), postigli dogovor da bojkotuju Skupštinu Crne Gore.

Crnogorska opozicija bojkotuje rad Skupštine od parlamentarnih izbora održanih 16. oktobra 2016. godine, jer tvrde da nisu održani u demokratskoj atmosferi. Naime, na dan izbora objavljeno je da se dogodio pokušaj „državnog udara“, što je, prema mišljenju opozicionih partija uticalo na odluku građana i izborni rezultat. Opozicija je tražila ponavljanje parlametarih izbora kao uslov za prekid bojkota. Trenutno 18 opozicionih poslanika bojkotuje rad Skupštine.

U ovom izvještaju dati su podaci o individualnim aktivnostima poslanika, koji pokazuju koji su poslanici bili najaktivniji na plenarnim sjednicama, a koji se nisu javljali za riječ tokom sjednica plenuma.

Analiziran je rad poslaničkih klubova, rad poslanika na plenarnim sjednicama Skupštine, kao i kontrolna funkcija Skupštine.

Najaktivniji poslanik u posmatranom periodu bio je Branko Radulović (PZP),čiji indeks aktivnosti je 4,01, dok poslanici Miodrag Vuković i Zvonko Vuković, imaju indeks aktivnosti 0,00 što znači da nisu imali nikakvu aktivnost na plenumu.

U periodu od 01. novembra 2017. do 30. aprila 2018. godine održano je 13 sjednica Skupštine, čije je ukupno trajanje iznosilo 95 časova. Najviše diskusija imala je poslanički klub DPS-a i to 124, dok ih je pojedinačno najviše imao poslanik Branko Radulović ukupno 31.

Rad Skupštine bojkotuju poslanici Demokrata, SDP, URA, DEMOS, SNP kao i nezavisna poslanica Anka Vukićević. Od marta ove godine, nakon kraćeg povratka u Skupštinu, poslanici DF-a su obnovili bojkot.

Kompletan izvještaj možete preuzeti OVDJE (PDF)

Komentari su isključeni.