Radnici “Čistoće” donirali 18.000 eura za kampanju DPS-a

0

Preko 18.000 eura uplatila su 23 radnika podgoričkog gradskog preduzeća „Čistoća“, kako bi uoči posljednjih parlamentarnih izbora 2016. godine pomogli izbornu kampanju vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS).

Dokumentacija do koje je došao Istraživački centar MANS-a otvara dodatne sumnje u postojanje organizovane šeme za ubacivanje gotovine kroz fiktivne donacije fizičkih lica. DPS je kroz donacije fizičkih lica samo za posljednje parlamentarne izbore prikupio blizu 700 hiljada eura.

Šema koju je otkrio MANS podrazumijevala je uplatu gotovine u samo jednoj poslovnici iste banke, istog dana i u gotovo identičnim iznosima. Kako pokazuju izvodi sa računa DPS-a, uplate 21 radnika podgoričke „Čistoće“ realizovane su 26. avgusta 2016. godine, na šalteru Societe Generale banke (današnje Podgoričke banke), dok su samo dva zaposlena donirali novac par dana kasnije.

Izvod sa računa DPS-a

Iako ova banka ima čak sedam poslovnica, prema dostupnim podacima, samo je jedna korišćena za uplatu gotovine na račun DPS-a, i to baš ona u kojoj se nalazi  uprava banke u Moskovskoj ulici.

Radnici „Čistoće“ su „donacije“ vladajućem DPS-u uplaćivali u iznosima od 300 do 1000 eura, dok je prosječna plata u tom gradskom preduzeću tokom izborne 2016. godine iznosila 516 eura.

Izvod sa računa DPS-a

Na čelu „Čistoće“ nalazi se Andrija Čađenović, član Glavnog odbora DPS-a, koji je nedavno donirao kampanju DPS-a za odložene izbore u Tivtu. Predsjednica Odbora direktora tog preduzeća je Stanislava Beba Martinović, koja je kao načelnica PJ Poreske uprave Podgorica osumnjičena u okviru afera utaje poreza „Klap“ i „Vardar“, a jedan od članova odbora je i Isen Gaši, takođe iz DPS-a. 

Lazar Grdinić
Istraživački centar NVO MANS

Donirali i za Đukanovićevu kampanju 2018. godine
Zaposleni „Čistoće“ dali su novac partiji za kampanju za predsjedničke i lokalne izbore 2018. godine. Tako je šest zaposlenih Čistoće, i to bivša direktorica Daca Popović i penzionisani član Upravnog odbora Suljo Alivodić, ali i redovni donatori iz tog preduzeća Vojin Katnić, Slobodanka Čabarkapa, Senada Mulešković i Žana Raičević, doniralo ukupno 2.600 eura za kampanju Mila Đukanovića te godine.

Izmjene zakona podstiču izbornu korupciju
U aprilu ove godine usvojene su izmjene Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, a osim što je sada dozvoljeno isplaćivati socijalnu pomoć iz budžetske rezerve za vrijeme izborne kampanje, ključne izmjene odnose se i na visinu dozvoljenog iznosa donacije za kampanju od strane fizičkog i pravnog lica. Naime, građani umjesto dosadašnjih 2.000, partiji za potrebe izborne kampanje mogu donirati čak 5.000 eura, a kompanije čak 20.000, što je dvostruko više od do skoro dozvoljenih 10.000 eura.

Ovakvo zakonsko rješenje olakšaće unošenje gotovine u zvanične budžete za kampanju, i otvoriti dodatne sumnje da se u istoj koristi novac nepoznatog porijekla ili iz tzv. crnih fondova, koji se potom, preko dobrovoljaca u vidu funkcionera partije, zaposlenih u državnim institucijama i drugih, uplaćuje na račun partije.

Komentari su isključeni.