Radnici privatizovanih preduzeća revoltirani odlukom Vlade poveća PDV

0

Veliki broj radnika privatizovanih preduzeća prethodne nedjelje se javio MANS-u revoltiran odlukom Vlade Crne Gore da poveća PDV, sve u u cilju vraćanja dugova ruskog vlasnika KAP-a. Radnici koji su nam se javili godinama pokušavaju da ostvare svoja prava i spriječe sada već sistematska zatvaranja privatizovanih kompanija – ali država se oglušila na sve njihove apele i zahtjeve. Međutim, u slučaju zahtjeva strateških investitora Vlada je bila više nego revnosna u njihovom rešavanju i uvijek na štetu radnika.

Radnici privatizovanih preduzeća su prošli kroz netransparente i korupcijom prožete stečajeve, a u velikom broju su doživjeli i rušenje do temelja njihovih fabrika. Neki radnici su imali više “sreće” pa je na njihove fabrike, posle privatizacija stavljen ključ, imovina nemilosrdno otuđena, dok se zidine polako urušavaju – uz stalna lažna obećanja da će fabrike ponovo biti otvorene. Radnici su na ovaj način ne samo ostali bez radnih mjesta već i bez otpremnina i poreza i doprinosa koji im godinama nisu uplaćivani. Ono što je najtragičnije za sve njih je da je Vlada aminovala ovakve poteze svojih strateških investitora a u slučaju KAP-a je otišla korak dalje pa preko novih nameta za građane vraća sumnjive dugove i kredite.

Pomoć bi, konačno, trebala biti usmjerena ka radnicima koji su ostali bez radnih mjesta nakon privatizacije i godinama nisu uspjeli da ostvare potraživanja. Radnici KAP-a treba da dobiju svoja potraživanja i treba očuvati njihova radna mjesta, ali isto to treba se omogućiti i radnicima drugih privatizovanih kompanija.

Smatramo da od povećanja PDV-a neće biti omogućen opstanak radnih mjesta i isplata potraživanja kako ni radnika KAP-a tako ni radnika ostalih privatizovanih preduzeća. Na ovo ukazuje dosadašnja praksa ruskog vlasnika KAP-a koji je od trenutka privatizacije, uprkos velikom broju ustupaka i pomoći od strane Vlade, otpustio veliki broj radnika. Iz ovoga se može zaključiti da se na ovaj način isključivo vraćaju dugovi i krediti koje je vlasnik KAP-a napravio prema povezanim kompanijama. Za te kredite ne znamo gdje su otišli ali znamo da nisu otišli radnicima KAP-a.

Stoga smatramo da je bolje novac, koji se planira dati ruskim investitorima za vraćanje njihovih sumnjivih kredita, usmjeriti na radnike KAP-a i drugih privatizovanih kompanija koji bi na taj način mogli otpočeti novi život i posao – umjesto da se radnici koriste kao izgovor za ulivanje para ruskim tajkunima.

MANS

Komentari su isključeni.