Radovi koje kompanija MIRAX izvodi na plaži u blizini rta Zavala u potpunosti su nelegalni

0

budva-0129Radovi koje kompanija Mirax izvodi na plaži u blizini rta Zavala u potpunosti su nelegalni i aposlutna je neistina da ta kompanija posjeduje bilo kakav validan papir koji joj omogućava da nasipa more i betonira obalu u blizini svog do skora nelegalnog projekta Astra Montenegro.

Prostornim Planom područja posebne namjene za Morsko dobro (PPPPNMD), u sektoru 45 koji obuhvata Zavalu, Bečiće i Rafailoviće, nije predviđena bilo kakva izgradnja na plažama u blizini rta Zavala, tako da Mirax u redovnoj proceduri nije mogao dobiti bilo kakvu dozvolu za nasipanje mora i betoniranje plaže. Vezište i mini marina koju pominju u toj kompaniji ne postoji u trenutno važećoj prostorno planskoj dokumentaciji.

Pored toga, parcela broj 3062, na kojoj ova kompanija trenutno izvodi radove je u katastru zavedena kao vlasništvo države Crne Gore, sa teretom da se nalazi u zoni Morskog dobra, što ukazuje na činjenicu da pored toga što ova kompanija nelegalno izvodi radove, to čini i na tuđem zemljištu.

Nasipanjem mora i betoniranjem obale, kompanija Mirax je počinila krivična djela gradnja bez građevinske dozvole, protivpravno zauzimanje tuđeg zemljišta i uništavanje životne sredine, o čemu je danas MANS informisao sektor za privredni krminal Područne jedinice Uprave policije Budve i zatražio da hitno privede i procesuira počinioce ovih krivičnih djela.

Prema informacijama sa kojima MANS raspolaže, predstavnici JP Morsko dobro su ovaj slučaj već prijavili Inspekciji za zaštitu prostora, Inspekciji za vode, te Komunalnoj policiji Budve, ali već nekoliko dana od početka radova još uvijek nema nikakve reakcije državnih organa, što nažalost veoma podsjeća na slučaj devastacije lokacije Lipci od prošle godine.

Od samog dolaska u Crnu Goru, kompanija Mirax u kontinuitetu nekažnjeno krši zakone i propise ove države i u najmanju ruku ima povlašćen položaj kod nadležnih organa koji su dosada veoma malo, ili gotovo ništa, učinili kako bi sankcionisali ovakvo ponašanje Miraxa.

Podsjećanja radi, više od godinu dana od podnošenja krivične prijave protiv čelnih ljudi Miraxa i sa njima povezanih političkih funkcionera  vladajuće strukture, crnogorsko tužilaštvo još uvijek tapka u mjestu, nesposobno da, i pored nepobitnih dokaza, formira slučaj i procesuira glavne aktere.

Za to vrijeme Mirax je kršio zabrane gradnje, lomio službeni pečat, nesmetano gradio, ali i uspio da legalizuje navodni turistički kompleks na Zavali, uđe u partnerski sporazum sa Opštinom Budva oko izgradnje Aqua Parka na Toplišu, i kao što vidimo na posljednjem slučaju, nastavio da se bahato odnosi prema propisima i zakonima ove države.

Očekujemo od državnog tužilaštva da će svoju višemjesečnu istragu po našoj krivičnoj prijavi dopuniti najnovijim saznanjima o kršenju zakona od strane kompanije Mirax i time makar pokušati da pokaže kako ova kompanije i njeni profitni interesi nisu iznad zakona ove države.

Nakon posljednjeg slučaja nelegalne gradnje od strane kompanije Mirax, zaista se postavlja pitanje koja je to vrsta dokaza koja je potrebna crnogorskoj policiji i tužilaštvu da konačno preduzmu aktivnosti iz svoje nadležnosti i obezbijede puno poštovanje zakona i propisa.

Dejan Milovac
Zamjenik izvršnog direktora za održivi razvoj

Komentari su isključeni.