Ranka zaratila s policijom jer su joj privodili sinove

1

RankaCarapicPodgorica- Dugačak je spisak predmeta u kojima postoji sumnja da je vrhovna državna tužiteljka Ranka Čarapić, umjesto propisa i državnog interesa slijedila ličnu, odnosno korist svog supruga Budimira Čarapića i njegovog preduzeća Comexport.

Vladavina prava, najvažnije poglavlje u ispunjavanju uslova za pregovore sa EU, moglo bi tako biti problematičnije nego što se sada čini.
“Pod lupom” je naime utvrdio da je Čarapić u više navrata bila u konfliktu interesa kada je odlučivala u pojedinim predmetima ili kao starješina tužilaštva davala konačnu riječ, jer je njen suprug, vlasnik privatne firme, istovremeno potpisivao poslove sa osumnjičenima.

Objektivnost u postupanju, odvajanje javnog i privatnog, sadašnji vrhovni državni tužilac nije ispoštovala, kao što joj to nalažu zakoni o državnom tužiocu i konfliktu interesa, ni kada je optuživala službenike policije da ne umiju da rade svoj posao.

Podaci i dokumenti do kojih je došao „Pod lupom“ pokazuju da se Ranka Čarapić rukovodila ličnim interesima i kada je javno omalovažavala Upravu policije Crne Gore, koja je njen prvi partner u zaštiti i sprovođenju zakona u Crnoj Gori.

Budu krenuo posao kad je Ranka napredovala

Preduzeće supruga VDT Budimira Čarapića „Comexport“ koje je evidentirano u registru Privrednog suda 2002.godine razvijalo se korak po korak, da bi skok u poslovanju zabilježilo nakon što je Ranka Čarapić izabrana za prvog tužioca, pokazuje poslovna dokumentacija u koju je „Pod lupom“imao uvid.

Ukupan prihod „Comexporta“ 2004.godine je iznosio 258.528 eura a šest godina kasnije 925.560 eura. U istom periodu prijavljeni profit je skočio sa 3.087 na 22.006 eura.

Vlasnik „Comexporta“ je poslovanje prilagođavao novonastalim okolnostima. U registru Privrednog suda glavna djelatnost preduzeća bila je najprije nabavka voća i povrća, da bi novembra 2008., nekoliko meseci nakon njenog imenovanja na mjesto VDT, “Comexport” proširio djelatnost na trgovinu medicinskom opremom, na šta neformalnu tapiju drže pojedinci iz „zdravstvenog lobija“ koje je mnogo puta do sada bilo predmet istraga i afera.

Budimir Čarapić je već poslovao sa KBC-om, a zatim su uslijedili tenderi sa domovima zdravlja Mojkovac, bolnicama u Cetinju i Kotoru, domom starih u Bijelom Polju…

Fond za razvoj odobrio je, kako su mediji objavili, Budimiru Čarapiću 2009.godine kredit od 80.000 eura za proizvodnju jastuka, jorgana, ćebadi, jakni i radnih odjela, koji je išao preko Atlas banke. Za taj kredit on je založio 2,8 hektara livada i neplodnog zemljišta u Mrkama, nedaleko od Podgorice, koje nije moglo postići tu vrijednost jer je počela svjetska ekonomska kriza pa su i u Crnoj Gori padale cijene nekretnina. I izvršni direktor Atlasmont banke Mihailo Banjević je početkom 2009. rekao da „očekuje smanjenu kreditnu aktivnost… i zaoštravanje problema vraćanja kredita zbog nelikvidnosti privrede“.

Od 2008.-2009. „Comexport“je duplirao prihode, pa je za očekivati i plate zaposlenih, kojih je po podacima državnih organa bilo dvoje. Da li je tako, teško je utvrditi jer su podaci koje su državi prijavili Budimir Čarapić i njegova supruga različiti.

Naime, u imovinskom kartonu Ranke Čarapić piše da je njen suprug 2008.godine imao 1.400 eura mjesečnu platu. Međutim, po podacima Centralne banke ona je daleko niža.Naime, „Comexport“ je prijavio da ima dvoje radnika i 18,255,30 eura godišnjih troškova na ime njihovih zarada. Kada se to podjeli na 12 mjeseci, ispada da je Budimir Čarapić kao vlasnik i direktor firme mjesečno za bruto plate odvajao 1.521,20 eura, odnosno po 769,60 eura po osobi.

Doduše, postoji mogućnost i da tu drugu osobu uopošte nije platio pa da je prijavio samo svoju zaradu, ali ni onda se cifre ne bi poklapale jer se na 1.400 eura mjesečne zarade još skoro trećina tog iznosa odvaja za poreze, pa bi to značilo da je on morao mjesečno imati makar po 1.800 eura uplate na ime zarada-što ovdje nikako nije slučaj. To bi moglo značiti da je vlasnik „Comexporta“ Poreskoj upravi utajio porez za 2008.godinu, pa bi zbog toga trebalo da ga krivično goni tužilaštvo po čijoj optužnici je u beranskom Osnovnom sudu osuđen vlasnik mini pilane jer državi nije platio 32 eura poreza na dodatnu vrijednost!

Menadžmentu KAP-a nije važno s kim radi

Da li je imao protekciju u dobijanju poslova, Budimir Čarapić niije odgovorio na pitanja koja mu je “Pod lupom” uputio meilom i faksom adresu i broj koje je prijavio Privrednom sudu.

Jedan od njegovih poslovnih partnera, Kombinat aluminijuma Podgorica, tvrdi da ne protežiraju Čarapića.

„Niti znamo, niti nas zanimaju imena pojedinaca – ponuđača, jer je bezbjednost zaposlenih na radnim mjestima jedini kriterijum kojim se komisija rukovodi u proceduri realizacije tendera. O odgovornosti i ispravnosti rada ove komisije, kao i našeg Centra za zaštitu na radu, najbolje pokazuje podatak da se broj povreda na radu iz godine u godinu konstantno smanjuje,” piše u odgovoru menadžmenta KAP-a.

Prije skoro dvije godine, iz kabineta bivšeg direktora Vjačeslava Krilova „Vijestima” je saopšteno da KAP već 15 godina sarađuje sa Čarapićem i da je on 2010. za nabavku respiratora i zaštitnih naočara plaćen 68.000 eura.

Iako nijesu u pitanju milionske nabavke, poslovni aranžman je dovoljan da se postavi pitanje objektivnosti Ranke Čarapić. Ona je tada već držala u fijoci krivičnu prijavu protiv direktora KAP-a Krilova zbog ekološkog incidenta februara 2009. kada se iz Fabrike glinice u Moraču izlilo 924 kilograma kaustične sode.

Nakon vještačenja i dopune vještačenja optužen je poslovođa Ž.R., osoba sa dna ljestvice odgovornosti.

Na sajtu Direkcije za javne nabavke piše da je “Comexport” 2008.godine dobio posao renoviranja skloništa, za šta je angažovan preko tendera koji je raspisao MUP, vrijednog 21.797 eura. Odluku je potpisao tadašnji ministra Jusuf Kalamperović, protiv čijeg brata Emina Kalamperovića je tri godine kasnije bila krivična prijava za nelegalnu gradnju luksuznog stambenog kompleksa „Vista” između Bara i Ulcinja.

S obzirom na to da podnosilac MANS nije obavješten da je ona odbačena, to bi trebalo značiti da je još u obradi. Tužilaštvo u istom postupku treba da provjeri i da li je Kalamperovićeva ćerka, inače direktorica Uprave pomorske sigirnosti Jasmina Isić, prekršila zakon kada je protežirala porodičnu firmu „Kalamper” sa kojom je sklopila osam ugovora vrijednih preko 100.000 eura.

Ministar pravde odradio Lekovićev posao

SlobodanLekovicU pravnim državama svi ovi podaci bacili bi makar malo sumnje na postupanje vrhovne tužiteljke, ali ne i u Crnoj Gori. Predsjednik Komisije za sukob interesa Slobodan Leković postupaće tek po prijavi MANS koji mu je sve ove podatke predočio, dok samoinicijativno Leković ništa sporno nije vidio u njima.

Ministar pravde Duško Marković već je odradio Lekovićev posao, utvrdivši da Čarapić nije bila u konfliktu interesa kada je činjenjem ili nečinjenjem odbacivala većinu krivičnih prijava u postupcima gdje je mogla biti lično zainteresovana.

Odgovarajući na pitanje da li ga je vrhovni državni tužilac obavještavala o konfliktu interesa u vezi sa postupanjem u predmetu Mugoša-Jovović, Elektroprivreda, Željeznica i još nekima, kao i da li se njene odluke mogu dovesti u pitanje zbog očiglednog konflikta interesa, ministar pravde je odgovorio odrečno.

On se pozvao na Zakon o državnom tužilaštvu i Zakonik o krivičnom postupku, gdje se navodi da predmete obrađuje nadležni zamjenik.

„VDT, gospođa Ranka Čarapić nije postupala u nijednom od predmeta koje ste u svom pitanju naveli. U predmetima Mugoša-Jovović i Željeznica postupao je zamjenik Osnovnog državog tužioca u Podgorici, a u predmetu Elektroprivreda postupao je zamjenik Osnovnog državnog tužioca u Nikšiću“, navodi se u odgovoru.

Ministar je objasnio i da su nadležnosti Ministarstva pravde u odnosu na Državno tužilaštvo propisane Zakonom o državnom tužilaštvu i da ono vrši nadzor nad radom tužilaštva. One se, kako piše u odgovoru, tiču organizovanja rada tužilaštva, rada pisarnice i arhive, vođenja službenih evidencija, kao i postupanja po predstavkama i pritužbama.

Marković je zaključio da zbog toga „nema ovlašćenja da vrši nadzor nad postupanjem u konkretnim predmetima tužilaštva“.

Međutim, po Zakonu o državnom tužilaštvu i prema ustrojstvu te državne institucije nijedna odluka ne može se donijeti a da je ne aminuje Vrhovni državni tužilac na redovnim kolegijumima, koje ima sa svojim zamjenicima, višim i osnovnim tužiocima.

Za nesporazume sa Veljovićem kriv je alkohol

MatijaCarapicDa krv nije voda potvrđuje i podatak da je Matija Čarapić, stariji sin Ranke Čarapić, krenuo majčinim stopama. On je dobio pripravnički staž u podgoričkom tužilaštvu a odluku o tome potpisala je 22.8.2011. Ljiljana Klikovac, vršilac dužnosti osnovnog tužioca.

Matija je od 2010.volontirao u tužilaštvu jer zbog finansijske krize Ministarstvo finansija nije dozvoljavalo nova zapošljavanja. Ipak posrećilo mu se 11.jula 2011.kada je Uprava za kadrove raspisala konkurs na kome se tražilo i troje pripravnika za ODT Podgorica. Mladi Čarapić je, prema konkursnoj dokumentaciji, nakon testiranja bio prvi na spisku kandidata sa 23 od mogućih 25 poena pa mu je, za razliku od većine tek diplomiranih pravnika, majčina koleginica dala šansu.

Da li će Matija opravdati povjerenje znaće se već za dvije godine koliko mu traje pripravnički staž, ali paralelno mora voditi računa i o neporočnom ponašanju, koje je dio tužilačke etike. Sa tim je međutim, prema nezvaničnim saznanjima „Pod lupom”, on već imao probleme jer ga je policija, sa bratom Mirkom, već privodila nekoliko puta zbog vožnje u alkoholisanom stanju.

Kako nam je potvrđeno iz više izvora, braća su tokom 2010. i 2011.godine više puta zadržavana na trežnjenje u Područnoj jedinici Podgorica, o čemu postoje i zvanične policijske zabilješke.

Uprava policije je odbacila zahtjev MANS-a za dostavljanje službenih zabilješki o privođenjima Matije i Mirka Čarapića, navodeći da bi se „objavljivanjem takvih informacija ugrozila privatnost i da je pristup njima ograničen”.

Prema saznanjima „Pod lupom“ Ranku Čarapić je privođenje sinova razbjesnelo i uvrijedilo. Nakon toga, Čarapić nije propustila priliku da javno, preko medija iskalili bes spočitavajući Veljoviću kako njegovi ljudi ne znaju svoj posao, iako su tužioci rukovodili i kontrolisali policijske istrage.
Da li je razlog njenog javnog omalovažavanja rada policije u stvari činjenica to što im nije oprostila privođenje i zadržavanje sinova zbog vožnje u alkoholisanom stanju, Vrhovni državni tužilac nije željela da odgovori na pitanja “Pod lupom” koja je ignorisala.

I bivši direktor policije Veselin Veljović, koji nikada javno nije odgovorio šefici VDT, odbio je da se vraća na tu temu rekavši da nema komentar.
Kad bi se polcija i osokolila da istraži da li je i u kojoj mjeri Ranka Čarapić bila u konfliktu interesa i zloupotrijebila položaj prvog tužioca u zemlji, morao bi za pokretanje takve istrage da zatraži i dobije njeno odobrenje. A da bi se Tužilački savjet bavio time, treba mu saglasnost predsjednika, odnosno opet Ranke Čarapić.

Privilegovan, po pravilima

Prema dostupnim podacima, Državno tužilaštvo nije zainteresovano da ispita kako smo došli u situaciju da građani vraćaju oko 200 miliona eura kredita i kamata  Olega Deripaske,odnosno CEAC-a za KAP, i ko je odgovoran što će privatni dugovi postati državni.

Šta je Tužilaštvo uradilo sa krivičnom  prijavom PzP  protiv bivšeg premijera Mila Đukanovića, nekoliko bivših i sadašnjih ministara i direktora KAP zbog sumnje da su u privatizaciji podgoričkog Kombinata aluminijuma oštetili Crnu Goru za više od 800 miliona evra nepoznanica je za one koji su je podnijeli.

Isti je i slučaj sa šest prijava koje je podnio MANS a koje se tiču nepravilnosti i mogućih zloupotreba u privatizaciji i radnim odnosima.

Koliko Budimir Čarapić zarađuje i kako je mogao u vrijeme velikog štrajka u KAP-u 2009.godine da izvozi metal deponovan u krugu fabrike ako to nije mogla država  EPCG (uz sudsku odluku),  još jedno je od pitanje bez odgovora.

I dok zaposleni u toj kompaniji očekuju od poslanika da riješe šta će biti sa njima,  posao Buda Čarapića u KAP-u sa kojim posluje više od decenije, kako tvrde, je siguran. Ali, sve po pravilima.

„Preduzeće „COMEXPORT“ za KAP predstavlja jednog od desetak ravnopravnih ponuđača zaštitne opreme.

„ COMEXPORT“ je u Crnoj Gori jedini ovlašćeni distributer opreme renomiranog američkog proizvođača „3M“, čiju opremu koristi veliki broj industrijskih kompanija u svijetu. Ta činjenica, kao pouzdanost i povoljan finansijsko-tehnički aspekt ponude, predstavlja glavne razloge uspješne saradnje KAP-a i COMEXPORT-a, koja traje duže od deset godina,” obrazložili su za “Pod lupom” iz menadžmenta KAP-a.

Prema zvaničnim podacima, Čarapić godišnje u KAP-u zarađuje između  60.000 i 72.000 eura .Na  tenderu za nabavku opreme u 2012. godini, kako se navodi u pisanom odgovoru iz KAP-a, „od 70 traženih pozicija „COMEXPORT-u“  su pripale 22“.

„Vrijednost opreme koju će COMEXPORT isporučiti KAP-u do kraja godine u ovom momentu nije moguće precizno odrediti, jer to neposredno zavisi od radnih obaveza i potreba zaposlenih u proizvodnih cjelinama, posebno u Elektrolizi.

Vrijednost zaštitne opreme koju je u proteklih nekoliko mjeseci COMEXPORT isporučio KAP-u iznosi od 25 do 30 odsto ukupnih troškova naše kompanije za zaštitnu opremu, koji na mjesečnom nivou iznose oko 20.000 eura. Ovdje treba naglasiti da dominantno učešće u troškovima zaštitne opreme tog preduzeća predstavljaju respiratori za zaposlene u Elektrolizi, koji su izuzetno značajni za zaštitu zdravlja. Pored toga, KAP od COMEXPORT-a nabavlja osam vrsta zaštitnih naočara, koje se koriste u svim organizacionim cjelinama, kao i rukavice za varioce,” piše u odgovoru menadžmenta KAP-a koji potencira da mu je „zdravlje i bezbjednost zaposlenih prioritet” i da zato u transperentnoj tenderskoj proceduri obezbjeđuju najbolju opremu za radnike.

Sve se može provjeriti

Na pitanje da li će nakon objavljenih informacija o konfliktu interesa Ranke Čarapić zatražiti provjere iz Ministarstva pravde je odgovoreno da „Čarapić nije postupala  niujednom od predmeta koji je  u pitanju naveden“.

„ Takođe, uvidom u spise predmeta moguće je provjeriti da li su od strane nadležnog tužioca davana uputstva za postupanje u konkretnim predmetima“.

Ministar pravde nije precizirao ni da li će iskoristiti zakonska ovlašćenja  da pokrene pitanje odgovornosti Čarapić, ali objašnjava: “Zakonom o državnom tužilaštvu propisano je da ministar pravde može podnijeti predlog za utvrđivanje disciplinske odgovornosti vrhovnog državnog tužioca, kao i da može podnijeti obrazloženu inicijativu za razrješenje vrhovnog državnog tužioca, kada za to postoje razlozi propisani Zakonom o državnom tužilaštvu i ukoliko do tih saznanja dođe tokom vršenja nadzora”, navodi se u odgovoru.

Ministar smatra da zloupotrebe Ranke Čarapić nije bilo ni u istrazi napada Mijana i Miomira Mugoše na ekipu ND „Vijesti“, kada je VDT lično dala niz saopštenja i iz slučaja izopštila višeg tužioca Vesnu Jovićević. Sve odluke, kako su objavile „Vijesti“, donosila je tadašnji osnovni tužilac Đurđina Nina Ivanović i aktuelni Ljiljana Klikovac, koje su po nalog išle  upravo kod VDT. Ranka Čarapić je takođe u saopštenju, izdatom jula 2010, pozivajući se na “objektivnu ocjenu činjenica“ , ustvrdila da „novinar (Mihailo Jovović) zloupotrebljavajući položaj zamjenika glavnog i odgovornog urednika nezavisnog dnevnika Vijesti’, po svaku cijenu želi da sebe predstavi samo žrtvom, što mu nalazom nije obezbijedio ni osmočlani tim vještaka Instituta za sudsku medicinu u Beogradu”.

Mila RADULOVIĆ
Dragana BABOVIĆ

1 Comment

  1. U drustvu poremecenih vrijednosti kakvo je nase , nazalost nemoze se nista drugo ni ocekivati . . M