Reagovanje MANS-a povodom izjave Direktora Parking servisa

0

MANS podržava akcije svih građana i NVO-a koje su usmjene protiv nezakonitih prikupljanja taksi i poreza od građana – pa i akcija Udruženja mladih Podgorica nije izuzetak. Posebno jer finansijski izvještaji Parking servisa izazivaju dodatne sumnje da se novac od parkinga ne prikuplja kako bi se unaprijedila infrastruktira Glavnog grada, odnosno postojeći parking prostori.

Naime, samo u 2011. godini Parking Servis je, od naplate nezakonito uvedene parking takse, prihodovao preko 1.3 miliona eura. Za plate zaposlenih je od toga opredjeljeno preko 1.1 milion eura. Kada se uzme u obzir ova informacija i da je MANS dobio niz prijava od zaposlenih u Parking Servisu da im se kontinuitetu krše prava po osnovu rada i da im se ugovori, čak i više godina, produžavaju na mjesec dana – ovo izaziva sumnju da se najveći dio novca koji se dobija od naplate parkinga koristi za nova zapošljavanja radnika i  pritiske na zoposlene da glasaju za pojedine partije.

Ovaj trend usmjeravanja većine prihoda za plate zaposlenih u Parking Servisu je prisutan od samog početka osnivanja ovog preduzeća u 2007. godini. Evidentno je da nema nekih većih ulaganja u same parking prostore kao ni u infrastrukturu Glavnog grada – čak štaviše pojedini parking prostori su obične neobilježene, ograđene poljane na kojima se građanima nezakonito naplaćuje parking.

Takođe, tvrdnja lokalnih vlasti da se naplatom parkinga rješava problem saobraćaja je u potpunosti netačan. Naime, nedostatak parking prostora u čitavom gradu isključivo je uzrokovan neplanskom gradnjom i udovoljavanjem interesima građevinskih i drugih lobija koji su u izgradnji objekata vidjeli šansu za laku i brzu zaradu. Krivicu za takvo “građevinsko divljanje” ne mogu snositi građani, već lokalna samouprava, a prvenstveno gradonačelnik koji je najodgovorniji za to.

Zato bi gradonačelnik i njegovi saučesnici trebali da odgovaraju zato što su u mnogim djelovima grada uzurpirali prostor građanima u korist određenih interesnih lobija, a sada još pokušavaju da im taj ostatak prostora naplaćuju svakodnevno.

S poštovanjem,
Zorica Ćeranić
Direktor građanskih inicijativa

Komentari su isključeni.