Reagovanje na izjave poslanika DPS, BS i HGI

0

Miodrag VukovicKrajnje je licemjerna navodna briga Miodraga Vukovića i ostalih podnosioca Inicijative za ocjenu ustavnosti Zakona o finansiranju političkih partija za dobrobit građana Crne Gore, jer dolazi od predstavnika partije koja je odgovorna za manipulisanje osnovnim pravima crnogorskih građana za potrebe njihovih izbornih rezultata.

U to se svako od nas mogao uvjeriti pukim preslušavanjem snimaka sa sjednica DPS-a, objavljenih u okviru afere “Snimak” na kojima su visoki funkcioneri DPS-a i partijski drugovi Miodraga Vukovića govorili o tome kako zloupotrijebiti državni novac i ovlašćenja u cilju kupovine što većeg broja glasova i onemogućavanja svih onih koji nisu sigurni glasači DPS-a da glasaju. Na snimcima koji su objavljeni DPS je pokazao da su upravo predstavnici te partije velikom broju crnogorskih građana ograničili osnovna ljudska prava, uključujći i slobodu opredeljenja na izborima, samo kako bi DPS opstao na vlasti i pribavio još jedan mandat.

Izmjene i dopune Zakona o finansiranju političkih partija inicirane su, izrađene i usvojene jer se stvorila očigledna potreba nakon afere “Snimak” da se pitanje upotrebe javnih fondova u izbornom periodu preciznije uredi, kako bi se spriječile sve one zloupotrebe kojima su crnogorski građani svjedočili i o kojima su slušali na prethodnim izborima. Ove izmjene Zakona dobile su i nespornu podršku Evropske unije, čiji su eksperti konstatovali da bi usvajanje takvog zakona kojim se onemogućavaju različite zloupotrebe vodilo izgrađivanju povjerenja u izborni proces, kao i većine poslanika u Skupštini Crne Gore.

Zbog toga, krajnje su neistinite i zlonamerne tvrdnje podnosioca Inicijative za ocjenu ustavnosti Zakona o finansiranju političkih partija da će striktna primjena tog akta dovesti do masovne suspenzije ljudskih prava jer su čak i poslanici DPS-a svjesni da Zakon predviđa niz izuzetaka kako se tako nešto u praksi ne bi moglo dogoditi, iako očigledno pokušavaju da manipulišu odredbama novog zakona.

Naime, izmjenama i dopunama Zakona o finansiranju političkih partija koje su nedavno usvojene u Skupštini onemogućava se kupovina glasova od strane vladajuće DPS, jer se u izbornom periodu ograničavaju jednokratna davanja, isplata otpremnina, dodjela raznih vrsta kredita, oprost dugova za struju vodu i ostale komunalije ali i proces kratkotrajnog zapošljavanja u javnoj upravi i opštinama, odnosno zapošljavanje na određeno vrijeme. Ipak, zakon predviđa niz izuzetaka koji u izbornom periodu omogućavaju da se licima koja se zaista nalaze u stanju neke potrebe pomogne, ali da to ne služi za masovnu kupovinu glasova.

Tako se novim Zakonom ograničava povećanje socijalnih davanja na maksimalnih 5% u odnosu na neizborni period. U praksi ovo znači da će svi postojeći korisnici socijalne pomoći istu nastaviti nesmetano da dobijaju, a omogućava se da broj korisnika socijalnih davanja poraste za još 5%, odnosno da svi oni kojima u tom periodu vanredna pomoć bude potrebna istu i dobiju. Takođe, novi zakon predviđa i izuzetke za dodjelu kredita poljoprivrednicima, udžbenika đacima i stare devizne štednje svim građanima, pa se ovo može činiti i u izbornom periodu ukoliko za to postoje opravdani razlozi ili ukoliko je to propisano nekim drugim zakonima. Takođe, novim zakonom predviđeno je i da je u javnoj upravi i opštinama moguće zapošljavati lica na neodređeno vrijeme, pa svaki građanin može ostvariti pravo na rad u skladu sa Zakonom. Jedino što je onemogućeno jeste da funkcioneri DPS-a i dalje koriste socijalna davanja zarad kupovine glasova kao i da zapošljavaju lica na nekoliko mjeseci dok ne prođu izbori, pa da ih nakon izbora kada njihov glas dobiju otpuste, odnosno da im ne produže ugovor o radu. Ipak, novim Zakonom je čak i zapošljavanje na ordeđeno vrijeme predviđeno kao izuzetak u sektoru turizma, za potrebe zapošljavanja sezonske radne snage, kako ni turistička privreda ne bi imala bilo kakvih posledica ukoliko se izbori dešavaju u sezoni.

Sve ovo je dobro poznato i poslanicima DPS-a, koji su veoma svjesni da izmjene i dopune Zakona o finansiranju političkih partija nisu suprotne Ustavu Crne Gore, ali očigledno pokušavaju da na sve načine u svojim rukama zadrže poluge moći koje su ranije koristili za kupovinu glasova i uticanje na slobodnu volju građana. Zbog toga i ne čudi uznemirenost Miodraga Vukovića i njegovih kolega, jer znaju da im se novim zakonom onemogućava da novac svih crnogorskih građana zloupotrebljavaju u političke svrhe, te da je početkom primjene ovog Zakona konačno stvorena pretpostavka da se stavi tačka na nezakonito i nelegitimno uticanje na slobodnu volju građana od strane DPS-a, korišćnjenjem javnih fondova i državnog aparata.

Vuk Maraš
Direktor Monitoring Programa

Komentari su isključeni.