Reagovanje na pojašnjenje Ministarstva održivog razvoja

0

Resorno Ministarstvo održivog razvoja je samo potvrdilo naše sumnje da je proces izdavanja dozvola firmi “MAT Company” sproveden, u najmanju ruku netransparentno. Da li se, i ko, i u kojoj mjeri okoristio od ovakve procedure, ostavljamo nadležnom državnom tužiocu da utvrdi.

Ipak, zbog odgovornog informisanja građana, resorni Ministar Branimir Gvozdenović bi mogao da odgovori kakva je to procedura i kojim je zakonom definisana da investitor, u ovom slučaju “MAT-Company” može podnijeti zahtjev za izdavanje upotrebne dozvole, prije i nego što uopšte i započeo gradnju, odnosno rekonstrukciju i dobio građevinsku dozvola. Obrnuti redosljed koraka u ovom slučaju otvara prostor za sumnju da je papirologija odrađena samo formalno kako bi se već završen posao i legalizovao.

Naravno, nije benzinska pumpa Šarića najveći urbanistički problem u Crnoj Gori, ali svakako predstavlja svojevrstan dokaz o tome koliko su državne institucije zarobljene voljom i interesima moćnih pojedinaca. Takođe ukazuje i na činjenicu da su određeni kadrovi, u ovom slučaju Gvozdenović, očito uspostavili šablon ponašanja koji omogućava “strateškim investitorima” da se ponašaju onako kako oni hoće.

Poznato je da ovo nije prvi put da Gvozenović izlazi u susret “žestokim momcima” i “starteškim partnerima” jer tužilaštvo još uvijek razmatra dvije krivične prijave koje MANS podnio protiv ministra. Prva se odnosila na legalizaciju hotela sagrađenog na parceli nikšićkog kontraveznog biznismena Brana Mićunovića, dok se u drugoj takođe tereti za zloupotrebu položaja prilikom legalizacije stambene zgrade u Baru koju su zajedno gradili barski gradonačelnik Žarko Pavićević i Miodrag Đurović, rođeni brat Kardinala – osuđenog za ubistvo hrvatskog novinara Iva Pukanića.

Smatramo da ovakva “radna biografija” Gvozdenovića, pored nespornih materijalnih dokaza, svakako zavrijeđuje pažnju crnogorske policije i tužilaštva i da su se odavno stekli uslovi da se i u Crnoj Gori ispitaju veze i odnosi između visokih državnih i političkih funkcionera i pripadnika kriminalnog miljea.

Dejan Milovac
Direktor Istraživačkog centra MANS-a

Komentari su isključeni.