Premijer Lukšić da pređe s riječi na djela

2

Ukoliko Vlada shvati da se ne treba igrati sa narodom i ispuni zahtjeve sa protesta to će biti znak da se stvari mogu promijeniti i to bi bio nauk vladi da će građani svaki put tražiti da vlada u javnom interesu.

Međutim, sve što nam je do sada saopštio premijer i njegovi ministri, pokazuje da oni ne žele da budu odgovorni i danas je već počela organizacija novog protesta.

Naime, danas nas je premijer pozvao da mu pojasnimo zahtjeve građana, iako su oni više puta saopšteni jasno i konkretno, i da je premijer htio da ih shvati, sigurno je mogao, jer ih je shvatilo 10.000 građana.

Prema tome, nema potrebe da premijer odugovlači sa konkretnim akcijama, tražeći pisane zahtjeve, pišući nam pisma preko fejsbuka i pozivajući na razna ubjeđivanja i pregovore. Zahtjevi su jasni, a od premijera se očekuju konkretne akcije. Odnosno, da Vlada kao većinski vlasnik EPCG povuče zahtjev za povećanjem cijena struje i da dobijemo čiste račune ili da premijer nađe druge mehanizme. Zatim, da premijer zatraži ostavke članova Regulatorne agencije za energetiku jer su već pet puta suprotno zakonu i Ustavu odlučili u korist profita EPCG, a ne građana, i da premijer, kao što je to uradio u svom slučaju, odmah pozove tužioca da uđe u EPCG, Telekom, Željezaru, KAP i Vladu Crne Gore i utvrdi ko se ugradio u račune koje plaćaju građani.

Mi smo premijeru poručili da je ovo protest upozorenja i da ima priliku da pokaže da je spreman da radi za građane, a ne za tajkune ili da snosi posljedice što radi u interesu pojedinaca, a ne države.

Odnosno, mi tražimo da bilo koja vlada radi odgovorno i bez ugradnji, a ako to nije moguće da onda mirno ode. Ukoliko gospodin Lukšić i njegova vlada na ovom konkretnom primjeru ne pokaže da su spremni da pređu sa riječi na djela, onda ta vlada treba da podnese ostavku, a da građani konačno budu u stanju, po prvi put u našoj istoriji, da na demokratski način smijene jednu i izaberu drugu vlast.

To ne bi bio kraj svijeta, to ne bi bilo ništa strašno, jer ne bi otišli činovnici, već samo ministri, to se dešava u svim drugim zemljama, pa je vrijeme da se desi i kod nas.

Dakle, ako vlada ne radi u javnom interesu, umjesto nasilja, građani treba da mirnim, dostojanstvenim i demokratskim protestima pokažu da je bilo dosta, a da zatim izaberu kog god hoće, jer će svaka druga vlada morati biti odgovornija, da ne bi završila na isti način. Ako treba, neka građani traže da i deset vlada ode sve dok ne budu radile u javnom interesu.

Jedino na čemu ćemo mi insistirati je da građanski protesti kojima se borimo za odgovornu vladu budu mirni i demokratski, jer samo korumpiranim pojedincima i interesnim grupama koje bi željele da zadrže vladu kao servis njihovih interesa, bi odgovaralo da se protesti pretvore u nasilje.

Mi to nećemo dozvoliti, niti građani koji dolaze na protest, jer mi ne želimo da rušimo, lomimo, tučemo se ili da bagerima ulazimo u zgradu vlade, već samo ono što imaju građani svih drugih zemalja – čiste račune i poštenu i odgovornu vladu koja radi za nas, a ne za sopstvene džepove.

Na premijeru je da odluči hoće li nam dati čiste račune i poštene ministre ili će mirno otići. Jedno od to dvoje će morati da izabere. Dakle, konkretne akcije ili ostavka. Ukoliko izabere da nastavi da radi kako je radio, očekujemo da građani dođu naoružani svojim računima i traže odgovornost.

Vanja Ćalović
Izvršni direktor

2 Comments

  1. Postovana gospodjice Calovic!
    Hvala Vam na zalaganju i trudu za nas obicne gradjane.Hvala Vam na svakoj izgovorenoj kritici koju uvijek prati dokaz.Hvala Vam sto nam pokazujete da postoje ljudi poput Vas medju nama.Hvala Vam sto nam u ovom mraku i bezakonju pokazujete svjetlost.Hvala sto nas slusate,hvala sto nas razumijete.Da nije bilo Mans-a ja nikad ne bi rijesila problem koji sam imala.U ovoj zemlji samo Vi radite,a institucije cekaju da zavrsite njihov posao.

  2. Slavko Curovic

    Puno podrske skolska,jer tu smo mi,obicni smrtnici a ima nas vise nego dovoljno.Samo NAPRIJED