Reagovanje na saopštenja za medije Montenegro Airlines-a i Zavoda za zapošljavanje Crne Gore

0

MANSMANS sa nestrpljenjem i posebnom radošću iščekuje najavljeno podnošenje krivične prijave od strane Montenegro Airlines-a protiv naše organizacije, jer nam eventualni sudski postupak  može pomoći da dođemo do dokaza i o drugim mogućim izbornim zloupotrebama u toj kompaniji.

Evidentno je da takva inicijativa ove državne kompanije ima samo jedan cilj – da se skrene pažnja javnosti sa zloupotreba procesa zapošljavanja u izborne svrhe koju je Montenegro Airlines pokušao da izvede uoči predstojećih lokalnih izbora.

Naime, Predsjednik Crne Gore je još u februaru najavio da će datum održavanja lokalnih izbora biti 25. maj ove godine, te da će izbore rapisati raspisati dva mjeseca prije tog roka. Zbog toga je jedna od ključnih akterki afere “Snimak”, Daliborka Pejović, predsjednica Montenegro Airlines-a, pokušala da izigra zabranu zapošljavanja u izbornom periodu tako što je samo dva dana prije formalnog raspisivanja izbora otvorila konkurs za 12 radnih mjesta u toj kompaniji.

Ipak, Montenegro Airlines se izgleda vodio odredbama starog Zakona o finansiranju političkih partija koji je zbog svojih manjkavosti zabranjivao samo zapošljavanje lica za čije radno mjesto je raspisan konkurs u izbornom periodu, odnosno omogućavao je manipulacije koje je Montenegro Airlines pokušao da izvede. Ipak, novim Zakonom, koji je izmijenjen na inicijativu MANS-a, ova norma je precizirana, pa su zabranjene sve faze postupka zapošljavanja, uključujući i oglašavanje slobodnog radnog mjesta i zaključivanje bilo kakvog ugovora o radu sa novozaposlenim osim ugovora na neodređeno i za vršenje sezonskih poslova u turizmu.

Zbog toga, danom raspisivanja izbora ti konkursi Montenegro Airlinesa više ne bi smjeli biti javno oglašeni, niti bilo koje lice može biti zaposleno po tom osnovu. Stoga pozivamo Montenegro Airlines da poništi sporne konkurse, jer ako po njima zaposle neka lica, ulaze u dvostruko kršenje zakona, pa će prekršajno odgovarati i zbog nezakonitog oglašavanja i zbog nezakonitog zapošljavanja, a svi ugovori koje eventualno zaključe će biti pravno ništavi.

Ipak, cijela ujdurma kojoj su građani mogli da svjedoče prethodnih dana, a koju je napravila Vlada Crne Gore uz pomoć svojih ministarstava, Zavoda za zapošljavanje i Montenegro Airlines-a predstavlja nezapamćen slučaj demantovanja i samo-demantovanja koji je na kraju pokazao da su u laži kratke noge i da se nezakonito oglašavanje radnih mjesta i zapošljavanje ljudi uoči izbora ne može zataškati.

Naime, MANS je prvo najavio podnošenje prijava protiv niza institucija zbog nezakonitog oglašavanja 71 radnog mjesta u toku izborne kampanje. Istog dana, Vlada nas je, zajedno sa Zavodom za zapošljavanje, demantovala, tvrdeći da konkursa nema. Mi smo zatim pokazali dokaze da su ti konkursi postojali na sajtu Zavoda u trenutku kada smo podnijeli prijave, ali su naknadno izbrisani. Nakon toga, i Vlada i Zavod su demantovali sami sebe tvrdeći da su konkursi i dalje na internetu, ali ih je teško naći.

Na ovaj način, vladajuća partija je pokazala da će i na ovim izborima nastaviti sa kupovinom glasova, a direktorica Zavoda za zapošljavanje, Vukica Jelić je potvrdila da se rukovodi istim principima kao i njen suprug, bivši direktor tog Zavoda, Zoran Jelić, čuveni akter afere “Snimak” koji je promovisao formulu „jedno radno mjesto za četiri glasa“.

MANS će nastaviti da pažljivo prati kako partijsko zapošljavanje, tako i druge vrste zloupotreba državnih fondova u izborne svrhe, i uvjereni smo da će pritisak javnosti, ali i međunarodne zajednice, smanjiti prostor za izborne mahinacije.

Na kraju, pozivamo Vladu, državne organe i kompanije da prekinu sa kršenjem Zakona o finansiranju političkih partija, da ponište sva nezakonito oglašena radna mjesta i da osiguraju da se u budućem periodu Zakon sprovodi na način kako je to propisano.

Vuk Maraš
Direktor Monitoring Programa

Komentari su isključeni.