Reagovanje na saopštenje DPS-a Danilovgrad

0

MANS-LogoNakon još jednog nesuvislog i bezočnim izmišljotinama “obogaćenog” saopštenja, još je vidljivija histerija u redovima Demokratske partije socijalista koja je zatečena sa onim sa čime se sreće u direktnoj komunikaciji sa članovima MANS-a kada je u pitanje nadgledanje izbornog procesa.

Jasno nam je da partija koja više ima dodirnih tačaka sa kriminalnom organizacijom nego sa političkim subjektom i ne može da razumije ulogu organizacija civilnog društva u demokratizaciji jedne zemlje, iz prostog razloga što je taj cilj nespojiv sa modus operandijem DPS-a, naviklog na brutalnu krađu, zloupotrebe, pritiske, zastrašivanja i čitav niz mehanizama koji su razotkriveni tokom proteklih izbora.

Shvatamo da je frustrirajuće da nakon 25 godina jedan politička partija mora da kupovinom, ucjenama i na svaki mogući nelegalni način pridobija podršku građana, u kontinuitetu pakujući privatne interese svoje vrhuške i sa njome povezanih kriminalnih klanova u svoj predizborni program, nudeći građanima lažnu budućnost koja nikako da dođe.

Zbog toga je razumljivo da postoji toliki otpor ka nastojanjima da Crna Gora makar počne ličiti na iole uređeniju pravnu državu, kao i da njeni građani budu lišeni pritisaka prilikom odlučivanja ko će ih predstavljati.

Ipak, mi smo već jednom poručili gospodi iz DPS-a, a sada to još jednom ponavljamo: Počnite da se navikavate na činjenicu da ćete na svakom koraku biti praćeni, nadgledani i sprečavani u kriminalnim radnjama, te da će MANS dati svoj maksimum da ova država postane uređeno društvo slobodnih građana, ma koliko ta situacija izazivala gađenje i otpor kod DPS establišmenta. Počnite da se navikavate na činjenicu da su izbori na kojima se moglo neometano krasti i kršiti zakon sada stvar prošlosti i da će se MANS potruditi da svaki sljedeći izbori budu još bolje pokriveni našim posmatračima i nadgledanjem izbornog procesa.

Što se tiče konkretno izbora u Danilovgradu i sporne situacije koju DPS podmeće našim posmatračima, nismo iznenađeni da ta partija ponovo koristi nesreću tuđih ljudi i marginalizovanost najranjivijih kategorija kako bi pokušala da odbrani neodbranjivo. Konačno, zahvaljući takvom “moralnom kodeksu” DPS-a, Crna Gora je vjerovatno jedina zemlja na svijetu u kojoj i mrtvi imaju pravo glasa.

Posebno nam je drago što su posmatrači MANS-a smetali pojedinim članovima biračkog odbora na biralištima u Danilovgradu jer kad to dolazi iz usta partije kakva je DPS, znamo da radimo dobar posao. Nenaviknuti na bilo kakvu kontrolu tokom izbornog dana, pojedini članovi biračkih odbora su bili “zatečeni” posmatračima MANS-a koji su im ukazivali na očigledne propuste u vođenju izbornog procesa i tražili od njih da se ponašaju u skladu sa zakonom.

To je praksa koju je MANS uspostavio tokom ovih izbora i to je nešto na čemu ćemo istrajati prilikom praćena svih narednih izbora. Onaj ko poštuje izborno zakonodavstvo i Ustav ove zemlje i ponaša se u skladu sa njima, nema razloga da se boji bilo koga, pa ni posmatrača MANS-a. Za sve ostale, MANS će se potruditi da budu adekvatno procesuriani.

MANS

Komentari su isključeni.