Reagovanje na saopštenje RAE

1

MANS-LogoRegulatorna agencija za energetiku u svom posljednjem reagovanju nije demantovala bilo koji od navoda MANS koji se odnose na rad te institucije i u tom smislu ovakvo obraćanje javnosti čelnika RAE doživlajvamo samo kao pokušaj da se MANS natjera da prekine sa ukazivanjem na dugogodišnje štetne odluke koje RAE donosi na teret krajnjih potrošača.

Tehnički gubici su značajna stavka na računima za struju i potrošači godinama plaćaju enormne gubitke koji su klasičan javašluk u poslovanju Elektroprivrede Crne Gore (EPCG), jer ona ne ulaže dovoljno u razvoj distributivne mreže, već desetine miliona eura drži na računima u privatnim bankama. Stav zakonodavca u pogledu tehničkih gubitaka je nedvosmislen i MANS opet ponavlja da ni RAE, niti bilo ko drugi, nije iznad zakona ove države, već je njihovo nepoštovanje osnov za krivičnu odgovornost.

Izmjene metodologija nijesu potrebne samo zbog eliminisanja tehničkih gubitaka sa računa za struju, već i niza drugih spornih stvari u njima, poput načina na koji RAE utvrđuje troškove redovnog poslovanja energetskih kompanija ili recimo utvrđuje proizvodnu cijenu struje i povrat na investicije.

Naime, sva postojeća rješenja u metodologijama RAE je kreirala na način da može proizvoljno da ih utvrđuje, a dosadašnja praksa je pokazala da je to uvijek radila na štetu krajnjih potrošača, a u korist energetskih kompanija.

Koliko metodologije favorizuju energetske kompanije posebno pokazuje to što se kompanijama garantuje prihod koji im RAE odobri, bez obzira na okolnosti koje se u međuvremenu dogode. Tako je Crnogorskom elektroprenosnom sistemu (CGES) na trogodišnjem nivou RAE garantovala prihod, koji je zasnovan na procjeni potrošnje struje u kojoj će Kombinat aluminijuma Podgorica (KAP) raditi punim kapacitetom, na šta je MANS već upozoravao.

Kako je u međuvremenu KAP prepolovio kapacitete i troši duplo manje struje, a metodologijama je CGES garantovan prihod kao da KAP radi punim kapacitetom, to je onda RAE potpuno neopravdano i da bi obezbijedila profit za CGES dio ovog troška i dalje zadržala na računima krajnjih potrošača, te istovremeno uvela dodatnu naknadu za EPCG, koju je ta kompanija dužna da plaća po osnovu izvoza struje iz zemlje.

Upravo ovu naknadu, koja se mjeri u milionskim iznosima, EPCG mjesecima ne plaća i zbog nje je pokrenula sudski spor protiv CGES, dok je u ovom trenutku vrlo neizvjesno da li će u nekom trenutku i na koji način RAE ovu naknadu preliti na račune potrošača za električnu energiju.

MANS već dugo ukazuje da su zahvaljujući spornim metodologijama RAE krajnji potrošači proteklih godinama obezbijedili na desetine miliona eura čistog profita energetskim kompanijama, te da gradjani plaćaju duplo veće račune za struju u odnosu na nekoliko godina ranije, iako sa druge strane nijesu dobili kvaliteniju uslugu, već naprotiv – nestanci struje i raspad energetske mreže su češći nego ikada ranije.

Na kraju, najblaže rečeno je zapanjujuća smjelost čelnika RAE da iznose kvalifikacije na račun rada MANS-a, posebno kada se ima u vidu da te kvalifikacije dolaze od onih zbog čijih pogrešnih odluka su građani oštećeni i koji zbog toga moraju odgovarati pred nadležnim institucijama ove države.

U tom smislu napominjeno da će pitanje odgovornosti čelnika RAE jednom morati da bude postavljeno, a MANS će vrlo brzo dostaviti Vrhovnom državnom tužilaštvu obimnu dokaznu dokumentaciju koju je prikupio prethodnih godina, kako bi nadležni organi provjerili osnove sumnje u tešku zloupotrebu službenog položaja i donošenje odluka kojima su potrošači oštećeni na račun stvaranja profita energetskim kompanijama.

MANS

1 Comment

 1. Podgoričanin

  Klinčadijo,

  Bezobrazno koristite sinergiju iz nekih drugih dobrih činjenje, da bezočne laži i nebuloze, u stilu Gebelsa (za Vašu informaciju oca rabota kakvu vi činite, inače jedan od vrhovnika nacističke ideologije), plasirate kao neviđenu istinu. Koga liše Vas samih promovišete i štitite (?) Mislite (naravno da ne mislite već manipulišete) da će te plasiranjem bezočnih laži pomoći ikom osim, sebi samim da opravdate kakvi “grant”.
  Ne ruši se ovaj režim, istom metodologijom kojom se održava. Grdno griješite što ovo od građana činite, no neka, kako sijali tako će te i da žnjete.
  Kakva je razlika između INFORMERA i MANS-a, samo tematska, metodologija laži i obmana perfektno kopirana, čak ste po suptilnosti prevazišli učitelje.

  Pozdrav Klinčadijo i nek Vam je bog na pomoći, trebaće Vam nakon ovakvog činjenja.