Reagovanje na saopštenje Vlade Crne Gore od 2. aprila 2014. godine

0

Vlada Crne GoreNiz ministarstava i državnih preduzeća su uoči lokalnih izbora raspisali oglase za nova radna mjesta, dok je Vlada Crne Gore pokušala da kršenje Zakona o finansiranju političkih partija zataška brutalnim neistinama i brisanjem dokaza, što pokazuje da vladajuća partija ne preza ni od čega kada je u pitanju zloupotreba državnih resursa u izborne svrhe.

MANS je juče objavio da je od raspisivanja izbora 24. marta 2014. godine,  71 radno mjesto na određeno vrijeme bilo javno oglašeno na sajtu Zavoda za zapošljavanje Crne Gore, od čega se najveći broj odnosio na državnu upravu i preduzeća u državnom vlasništvu. U svom jučerašnjem reagovanju Vlada je tvrdila da ti konkursi ne postoje i uputila građane na portal Zavoda za zapošljavanje.

Međutim, na sajtu Zavoda su se sinoc, nakon reagovanja Vlade, nalazili oglasi za tri radna mjesta, u Ministarstvu ekonomije i Ministarstvu za informaciono društvo i telekomunikacije (pogledajte OVDJE). Ti oglasi su jutros izbrisani sa sajta Zavoda.

Slično je i sa ostalim oglasima koji su takođe izbrisani nakon što je MANS, odnosno mediji objavili podatke o nezakonitom zapošljavanju. Na primjer, sa sajta Zavoda su izbrisani svi konkursi Montenegro airlines-a (pogledajte OVDJE), a slično je i sa oglasima drugih institucija.

Postavlja se pitanje da li su ti konkursi zaista poništeni, ili su samo sakriveni sa ciljem da se neka lica suprotno zakonu, u tajnosti zaposle pred predstojeće lokalne izbore, na šta Vlada i Zavod moraju da daju odgovor i nadležnim institucijama i crnogorskoj javnosti.

Jedno je sigurno: niz državnih institucija je nezakonito oglasio radna mjesta na neodređeno, na samom početku izborne kampanje, a Vlada, Zavod za zapošljavanje i Montenegro airlines su pokušali da to zataškaju neistinama i brisanjem dokaza.

Umjesto da Vlada Crne Gore obezbijedi da se Zakon o finansiranju političkih partija poštuje i da se kroz proces zapošljavanja ne utiče na izbornu volju građana, kao i u mnogim slučajevima do sada, oni najprizemnijim manipulacijama pokušavaju da obmanu crnogorsku i međunarodnu javnost.

To je i ključni razlog zbog kojeg je MANS insistirao da se mehanizmi kontrole i sankcionisanja zbog kršenja zabrana iz Zakona o finansiranju političkih partija povjere organu koji ne funkcioniše u sistemu Vlade, odnosno Državnoj izbornoj komisiji, jer je očigledno da Vlada na sve načine pokušava da zloupotrijebi državne resurse i ovlašćenja kako bi uticala na izbornu volju crnogorskih građana.

Zbog toga se nadamo da će Državna izborna komisija iskoristiti mehanizme administrativne istrage da utvrdi da li su konkursi za slobodna radna mjesta koji su suprotno Zakonu bili aktivni od raspisivanja lokalnih izbora, poništeni ili je cijeli proces samo sakriven od očiju javnosti. Takođe očekujemo od Državne izborne komisije da u Zakonom propisanom roku konstatuje kršenje zabrane oglašavanja slobodnih radnih mjesta, pokrene prekršajne postupke i zatraži izricanje maksimalne novčane kazne za svaki pojedinačni slučaj koji smo prijavili, kao i izricanje zaštitne mjere zabrane obavljanje funkcije od šest mjeseci do dvije godine za sva odgovorna lica koja su kršila zakon, posebno direktorici Zavoda za zapošljavanje, Vukici Jelić.

Na kraju, izjave brojnih zvaničnika DPS-a pokazuju koliki je stepen panike koji je zavladao u njihovim redovima zbog početka primjene novog Zakona o finansiranju političkih partija, jer im je po prvi put na efikasan način zabranjeno da zloupotrebljavaju državne resurse za potrebe svoje partije i suočavaju se sa ozbiljnim sankcijama ukoliko budu otkriveni. Zbog toga ne čudi konstantno pozivanje poslanika DPS-a Ustavnog suda da što prije ukine ovaj zakon, i vršenje permanentnog političkog uticaja na tu instituciju da postupi u skladu sa instrukcijama partije, iako znaju da je zakon u skladu i sa Ustavom i sa međunarodnim standardima.

Ipak, gradonačelnik Podgorice je otišao i korak dalje, pa je na gnusan način pokušao da zloupotrijebi ličnu tragediju radnika glavnog grada Podgorice, konstatujući da navodno zbog Zakona o finansiranju političkih partija ne može da pomogne njihovim familijama i da će on, kao veliki humanista, svjesno prekršiti zakon. To je, naravno, potpuna besmislica, jer pomoć tim porodicama nema nikakve veze sa pomenutim zakonom, već odlazeći gradonačelnik ne preza ni od zloupotrebe užasne tragedije i ljudske nesreće, samo da bi pokušao dezavuisati Zakon i stvoriti alibi za kupovinu glasova.

Inicijative DIK-u sa pratećim dokazima možete pogledati OVDJE

Vuk Maraš
direktor Monitoring programa

Komentari su isključeni.