Reakcija povodom napada na novinarku Oliveru Lakić

0

Crna Gora je jedina evropska zemlja u kojoj danas glavna vijest nije obilježavanje trijumfa demokratskih vrijednosti, već brutalni napad na novinarku Oliveru Lakić, jednu od onih koje je vrh vlasti nedavno označio kao legitimne mete.

Napadi na novinare su postali uobičajena pojava u Crnoj Gori koja više nikoga ne iznenađuje. Scenario je unaprijed poznat: policija će u najboljem slučaju pronaći izvšioce, ali ne i nalogodavce, a zvaničnici iznose uobičajene floskule, bez pominjanja bilo čije odgovornosti.

Jedina nepoznanica je: ko je sledeći? I da li će biti ubijen, ranjen ili „samo“ prebijen.

Svako ko se usudi da slobodno govori u ovakvom sistemu može biti meta, jer nalogodavci znaju da neće snositi odgovornost. Njih štite korumpirane i zarobljene institucije koje su u sprezi sa kriminalom,a svi znamo da ta veza vodi do samog vrha vlasti. Zato je očekivano da nakon brutalnih verbalnih napada Đukanovića na novinare i nevladin sektor, kriminalne grupe udare upravo na novinare koji je on označio kao mete.

Zbog toga danas samo Đukanović ćuti i ne osuđuje napad na novinarku koja je mučki sačekana i upucana ispred svog doma. Ćuti, jer je upravo on lično odgovoran i za ovaj napad, jer već decenijama stvara atmosferu linča i poziva na obračun sa svima koji se usude da dovore o korupciji i organizovanom kriminalu.

Vanja Ćalović Marković
Izvršni direktor MANS-a

Komentari su isključeni.