Reizbor Žarka Pavićevića za Predsjednika Opštine Bar

1

Činjenica da i pored svih optužbi za organizovani kriminal i korupciju, kao i činjenicu da je povodom toga Specijalno državno tužilaštvo pokrenulo provjere, vladajuća koalicija nema problem da još jednom podrži Žarka Pavićevića za gradonačelnika Bara, sasvim dovoljno govori o demokratskim dometima ekipe koja trenutno vodi ovu barsku upravu. U barskom parlamentu je za sjutra zakazana posebna sjednica sa jednom tačkom – izbor Predsjednika Opštine.

Ovakav stav odobrnika vladajuće koalicije u barskom parlamentu nije iznenađenje, tim prije jer su upravo njihovim glasovima bezrezervno podržani svi sumnjivi poslovi Žarka Pavićevića i sa njime povezanih lica, usvajana planska dokumentacija i verifikovane njegove odluke. Bilo bi zaista čudno da sada DPS-SDP prekinu jedno takvo prijateljstvo od kojeg su, moguće je, obije strane imale koristi.

Potvrdu tog prijateljstva je nedavno dao i potpredsjednik SDP-a Bara, Zdravko Gvozdenović kada je rekao da „Pavićević zaslužuje njihovo povjerenje zbog svog odnosa prema SDP-u i njihovom programu“. Zanimljivo bi bilo čuti šta gospoda iz SDP-a misle o odnosu Pavićevića prema javnom interesu, opštinskoj kasi, odnosu sa „strateškim investitorima“ i ugovorima koje sa njima sklapa. Opštinski odbor SDP-a se do sada nije izjašnjavao o brojnim optužbama koje je na račun Pavićevića iznosio MANS, očigledno zadovoljan tretmanom koji uživa kod Pavićevića.

Ovakav stav SDP-a nije iznenađenje za MANS i pored činjenice da su svoju podršku uskratili podgoričkom gradonačelniku, Miomiru Mugoši, valjda pokušavajući da se prikažu dosljednim i principijelnim. Protiv Mugoše je, kao i protiv Pavićevića, MANS podnio krivičnu prijavu zbog zloupotrebe službenog položaja, ali su lokalni interesi SDP-a u Baru očigledno drugačiji od onih u Podgorici ili je njihov legalizam bio zaista kratkog daha.

U praksi zemalja zapadne demokratije, kojom nam čelnici DPSa i SDPa svakodnevno pune uši, nezamislivo je da kandidat neke partije bude i razmatran ukoliko postoji i najmanja sumnja u njegovu ispravnost. Upravo na primjeru Pavićevića svakome može biti jasno koliko je Crna Gora daleko od te demokratske prakse.

Paralelno sa sjutrašnjom sjednicom na kojoj će Pavićević biti izabran, u susjednoj zgradi će tužilaštvo provjeravati da li je Pavićević oštetio opštinsku kasu i za koliko. Vjerujem da čak ni u SDP-u ne mogu da objasne odakle su preuzeli tu praksu i kako će sjutra dići svoju ruku za kandidata koji je predmet provjere Specijalnog državnog tužioca za organizovani kriminal i korupciju.

Sa druge strane, MANS će svakako nastaviti svoju istragu u slučaju Pavićević i nastaviti da tužilaštvu dostavlja dokaze koje prikupimo i sa tog aspekta se nadamo da će Pavićević odgovarati za ono što je uradio, bio na funkciji gradonačelnika ili ne. S tim u vezi, želimo da vjerujemo da je produženje „političkog života“ Pavićeviću omogućeno od strane DPS kako bi kasnije imali još jednog gradonačelnika iza rešetaka. Naravno, to sada zavisi prvenstveno od tužilaštva, a imajući u vidu količinu dokaza koju je MANS dostavio tužiteljki Đurđini Ivanović, nadamo se da nećemo predugo čekati na odluku.

Dejan Milovac
Direktor programa za urbanizam
MANS

1 Comment

  1. 🙂 nemam ovde sta reci,sem: Detaljno sam u okviru ove price,procitao u nastavku i studiju koju u okviru sumlji za nelegalnu aktivnost Barskog predsednika predlazete.Sticajem okolnosti poznajem .g.Nebojsu i Tarzana Milosevica i to veoma dobro.Takodje znam i da su veoma uzorni clanovi zajednice,veoma pametni itd.Njihovo bogastvo datira iz vremena pre nego je Tarzan usao u politiku,te nikako njihove finansijske sudbine nisu vezane.Nebojsa je nekada bio veoma poznat kosarkas Barskog Mornara,dalje bio je i Mvp Grckog kosarkaskog prvenstva,odavno bogat,izuzetno pametan covek i veoma dobro fakultetski obrazovan.Za Tarzana nema sta da kazem,sem da je pogresio sto je usao u politiku,ali to je njegova volja.E,sad u studiji stoji i pominju se neki neograniceni ugovorni rokovi itd…u to ne ulazim,ali smeo bih se aj tako da kazem zakleti da pomenuta gospoda Milosevici nemaju nikakve umesanosti u bilo kakve nezakonite radnje a u vezi pre napisanog.Ovo kazem iz jednostavnog razloga,jer poznajem ih odlicno,znam poprilicno i poreklo njihovog bogastva(koje napominjem,potice puno pre,nego je Tarzan usao u politiku,tako da im eventualna finansijska sredstva,tj,pojam zarade na taj nacin nije potreban)…uzgred ovim ne pokrivam eventualnu odgovornost Barskog predsednika,i nekih inih upletenih u celu pricu.