Rezultati u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala i dalje ograničeni

0

Ovogodišnji izvjestaj Evropske komisije za Crnu Goru nažalost ponavlja iste one ocjene koje smo imali prilike da čujemo tokom prethodnih godina, naročito kada su u pitanju borba protiv organizovanog kriminala i korupcije na visokom nivou.

Prema ocjenama Komisje korupcija je i dalje raširena i predstavlja ozbiljan problem, dok kako se novodi, rezultati u borbi korupcije i organizovanig kriminala su i dalje ograničeni.

MANS već duže vrijeme upozorava da trenutni rezultati tužilaštva nisu dovoljni za ocjenu da imamo definitvan pomak u odnosu na prethodni period i jasan dokaz političke volje za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije na visokom nivou. To potvrđuje i ovaj izvještaj Komisije u kome su izostale direktne pohlave na rad tužilaštva, i pored “procesuiranja” budvanske grupe koje u tužilaštvu u kontinuitetu predstavljaju kao opipljivi rezultat svog rada.

Umjesto toga, nastavljaju se kritike koje se odnose na nedostatnost finansijskih istraga, naročito kada je u pitanju zaplijena imovine stečene kriminalom i pranje novca.

Vazna poruka ovogodišnjeg izvjestaja jeste da EK i dalje ukazuje na nepostojanje odgovarajućeg epilog aferae “Snimak”, dok kada su u pitanju ovogodisnji izbori je samo prenijeta ocjena ODHIR-a. U tom smislu ocekujemo da ce EK nastaviti da insistira na povecanju transparentnosti i zakonitosti izbirnog procesa, ali i rasvjetljavanju svih izbornih neregularnosti koje su se desile tokom oktobarskih izbora.

MANS je posebno zabrinut činjenicom da se ni ove godine ne bilježi napredak u oblasti slobode izražavanja u odnosu na prošlu godinu, te da je nastavljena praksa targetiranja aktivista civilnog društva u određenim medijima, ali i da nema bitnijih pomaka u procesuiranju napada na novinare.

Konačno, kontinuirano ponavljanje istih zahtijeva koje se odnose na korupciju i organizovani kriminal je jasan pokazatelj koliko je aktuelna vlada posvećena evropskim vrijednostima i procesu integracija, a reforme limitirane na zakonodavni okvir i izgradnju institucija bez konkretnih rezultata u implementaciji, dokaz su postojanja snažnih interesa unatar Vlade da se process integracija uspori i odloži.

Dejan Milovac
Direktor Istraživačkog centra MANS-a

Komentari su isključeni.