RTV Vijesti – MANS: Partije kriju kako se finansiraju

0

Nijedna od partija koje učestvuju na predstojećim izborima osim HGI NVO MANS nije dostavila podatke o tome kako finansiraju kampanju. U MANS-u kažu da je to ogroman prostor za spekulacije i pitaju stranke kakvu poruku šalju građanima ako kriju kakio troše novac.O trošenju novca građana zapošljavanju i socijalnim davanima gotovo jednako ćute i državne institucije što navodi na sumnju zloupotrebe državnih resursa u izborne svrhe.

LJUBICA MILIĆEVIĆ

Pitanje odakle novac pojedinim partijama za izbore u fokusu je njihovih protivnika ovih dana. MANS je po zakonu o slobodnom pristupu informacjama tražio izvode bankarskih računa kako bi se vidjelo iz kojih izvora i na koji način svi finansiraju kampanju. Na zahtjev upućen u dva navrata odgovorila je samo HGI.

DEJAN MILOVAC,MANS: “Apsolutno i to se ne može sakriti ogroman novac upumpan u kampanju pojedinih partija i koalicija i to otvara ogroman prostor za spekulaciju kako se poruka šalje građanima, ak vi kao partija koja u svojoj kampanji ili koalicija propagira vladavinu prava bolji život, obećava građanima da će biti bolje nego što je bilo do sada krije na koji način se finansiraju”

Izvode bankarskih računa prije početka kampanje MANSu su dostavile samo DNP Pozitivna HGI AA i SNP djelimično. O tome kako se troši novac zapošljava raspoređuju socijalna davanja gotovo jednako ćute i državne institucije. MANS navodi primjere koje upućuju na sumnju u zloupotrebe državnih resursa u izborne svrhe.

VUK JANKOVIĆ, MANS: “Javnost i dalje ne može pristupiti pojedinim podacima koji se odnose na zapošljavanje. Jedan od negativnih primjera drastičnih je Opština Nikšić koja je zabranila pristup svim ugovorima koji su ikada potpisani da u toku 2016”

INES MRDOVIĆ, MANS: “Utvrdili smo da je bivši ministar poljprivrede sada potpresjednik Vlade u maju neposredno prije ulaska opozicionih kontrolora u Vladu izbornog povjerenja za izdatke za lokalnu infrastrukturu potrošio oko 700 000 eura. Dakle, za samo mjesec je potrošeno više od polovine godišnjeg buždeta za ove svrhe.”

Navode da su i dalje nepoznati detalji raspodjele 50 000 000 eura poljpirvrednih kredita iz Abu Dabi fonda a kako tačno i kada dodjeljuju kredite taj je u IRFu

INES MRDOVIĆ, MANS: “IRF je prikazao da jeo dobrio ukupno 41 000 000 eura za 284 korisnika kredita. Nije poznato koliko u izbornom koliko u neizbornom perodu i to je ono što je posebno problematičn o.”

Na međunarodni dan slobodnog pristupa inforamcijama iz ove NVO saopštavaju da su od početka ove godine podnijeli 13 000 zahjeva za slobodan pristup informcijama koji im je dozvoljen u 28% slučajeva.

VUK JANKOVIĆ,MANS: “Ćutanje administracije je i dalje na visokom nivou”

Zbog kršenja zakona MANS je agenciji za zaštitu ličnih podataka podnio više od 3000 žalbi a odlučeno je u svega 13 % slučajeva. Upravnom sudu podnijeli su preko 200 tužbi ali do danas nema nijedne presude.

Komentari su isključeni.