Saopštenje mađarske organizacije K-Monitor povodom medijskih napada na Vanju Ćalović

0

Protiv jedne od vodećih boraca protiv korupcije u Crnoj Gori pokrenuta je prljava kampanja u lokalnom tabloidu što je osuđeno i od strane Crnogorskog ombudsmana.

Novina “Infomer” koja je bliska vladi je objavila fotografije eksplicitne prirode tvrdeći da se na njima nalazi Vanja Ćalović, direktorica antikorupcijske NVO MANS. Fotografije kojima se diskredituje direktorica MANS su objavljenje na naslovnoj strani ove novi, a njihovo publikovanje je javno osudio crnogorski Parlament, Ombudsman, lokalne nevladine organizacije i drugi faktori u društvu, a sudskom odlukom je zabranjena distrbucija sadržaja kojim se krše osnovna ljudska prava.

Ovo je drugi put u nekoliko mjeseci da protiv MANS-a kampnju pokreće novina Informer koja nerijetko targetira one koji kritikuju Vladu. Prva kampanja je lansirana nakon što je MANS otkrio brojne nepravilnosti, moguću političku korupciju i kupovinu glasova u nekoliko opština u kojima su u maju održani lokalni izbori.

Nedavni medijski napad je iniciran nakon posljednjeg izvještaja Evropske komisije o napretku Crne Gore u EU integracijama. U njemu je Evropska komisija zahtijevala da nadležne institucije ispitaju sumnje u izborne neregularnosti koje je otkrio MANS. Prljavu kampanju koja je pokrenuta protiv MANS-a je osudila i Američka ambasada u Crnoj Gori, Delegacija Evropske Unije u Crnoj Gori, OEBS i Savjet Evrope.

Organizacija K-Monitor takođe osuđuje prljavu kampanju usmjerenu na izvršnu direktoricu MANS-a, Vanju Ćalović. Takva kampnja predstavlja ozbiljan korak unazad kada je u pitanju sloboda govora i poštovanje osnovnih ljudskih prava aktivista civilnog sektora. To ne ugrožava samo rad MANS-a, već i drugih nevladinih organizacija i aktivista koji se bave istraživanjem korupcije i organizovanog kriminala. Smatramo da je potrebno da u ovim slučajevima vlasti odmah preduzmu akcije i zaštite slobodu govora kroz stroge sankcije.

Organizacija K-Monitor

Saopštenje >>>

Komentari su isključeni.